Alternativ 3: Emisjon
Mens foregående alternativ går ut på å heve egenkapitalen ved å synliggjøre verdiene gjennom salg, så vil en emisjon ha en mer direkte effekt på egenkapitalen.
På den ene siden er sjeldent optimalt å hente inn kapital når kursen (markedsverdien) lav. Skal man hente inn et bestemt beløp, som i det tilfellet vil kunne bety mer enn NOK 1 mrd., så er det mer fornuftig å foreta kapitalinnhentingen når kursen er høy, siden det vil bidra til mindre utvanning av eksisterende aksjonær.
På en annen side er det avgjørende hvordan man eventuelt gjennomfører en emisjon, og hva eksisterende aksjonærer, men også hva markedet generelt tenker om situasjonen selskapet sin situasjon.
For å forsøke å hindre noe utvanning, så kan det i dette tilfellet være fornuftig å gjøre en rettet emisjon mot aksjonærene. Spørsmålet er om aksjonærene ønsker å putte mer penger i selskapet? La oss si at man er avhengig av at aksjonærene i snitt øker verdien av plasseringen med 10-15% i forhold til i dag, vil aksjonærene være villig til dette? Svaret vil nok være avhengig av hva aksjonærene tenker om situasjonen fremover:
På den ene siden kan man tenke seg at man ved å plassere mer kapital i selskapet, så vil selskapet kunne klare seg gjennom den mest kritiske fasen. Stoler man på Kjos eller/og tror at selskapet uansett vil bli kjøpt opp til en langt høyere pris enn det man ser i dag, så vil man nok kunne være villig til å tilføre noe mer kapital. Det kan også heves at de gjenværende aksjonærene generelt er mer forberedt på at emisjon er et meget sannsynlig alternativ, noe som bør minimere kurspåvirkningen når emisjonen eventuelt blir annonsert.
På en annen side kan man også tenke seg at emisjonen vil komme svært overraskende på aksjonærene og markedet, noe som vil kunne resultere i et kraftig kursfall. Emisjonsrisikoen bør derimot være åpenbar, selv om man selvsagt må forvente at markedet vil reagere negativt.
Alternativ 4: Oppkjøp?
Alternativet hvor Norwegian blir kjøpt er også er et sannsynlig alternativ, selv om det dette er alternativet er liten på siden av de andre nevnte alternativene, siden alternativet innebærer at et annet selskapet overtar selskapet (IAG?).
Oppkjøpsprisen som har vært annonsert tidligere er 300-320 NOK/aksje, noe som i så fall vil være en stor oppside fra dagens kurs. Spørsmålet er om IAG i dag er villig til å betale det samme nå, som de var tidligere? Flere ting tyder på det:
For det første er ikke situasjonen veldig ulik det den var da IAG annonserte sitt opprinnelige bud. Norwegian er åpenbart i dag i en litt mer kritisk situasjon, noe som kan tale for at man vil forsøke med et lavere tilbud. På en annen side har drivstoffprisene steget, og en kjøper vil sånn sett ha enda mer bruk for de meste effektive flyene. Kursen til NAS er også i det område den var da IAG annonserte sitt bud.
For det andre er det åpenbart flere selskaper som kan være interessert i NAS (Lufthansa?), noe som vil gjør at en eventuell kjøper er avhengig av å tilby en tilstrekkelig god pris for aksjene i NAS, ellers så vil andre selskaper vinne selskapet.
Hvorfor vil IAG kjøpte Norwegian? (ekstern)
Budkrig med Lufthansa? (ekstern)
…
La oss kort oppsummere diskusjonen rundt de ulike alternativene
Norwegian har flere muligheter til å øke egenkapitalen (det mest kritiske), men emisjon og salg av eiendeler er nok det mest sannsynlig. Av de to nevnte alternativene, så er det nok mest sannsynlig at man faktisk ender opp med å bruke en kombinasjon av de to, siden det vil være det mest gunstige rent verdimessig.
Investing24h tror at det er sannsynlig at NAS enten ved resultatslipp, eller forholdsvis kort tid etter resultatslippet, vil annonsere tiltak for å øke egenkapitalen. Q3 er som regel alltid det beste kvartalet (forventet), men det er sannsynlig at markedet uansett vil kunne reagere positivt på kvartalstallene, noe som videre vil gjøre det fornuftig å annonsere en emisjonen i etterkant. Det sentrale at man helst ikke vil annonsere en emisjon når egenkapitalen for alvor nærmere seg et kritisk nivå, siden da kan enda opp med å gå for dårlige kriseløsninger.
Et alternativ til emisjon er selvsagt at selskapet blir kjøpt opp. I dagens situasjon vil mange av aksjonærene kunne være interessert i å selge, gitt at prisen er godt nok. En sannsynlig oppkjøps kan være 300 NOK/aksje og oppover.