Investing24H

(3/3)Analyse av Norwegian Air Shuttle (NAS)- Oppkjøp, emisjon eller konkurs?

Hvordan skaffe likvider og styrke egenkapitalen?

I de foregående delene så vi at NAS raskt kan få problemer med likviditeten (trenger NOK 500m + i kontanter) og/eller ha en egenkapital som tilfredsstiller kravene til kreditorene (trenger NOK 1.5 mrd. i EK). Etter Inv24H sin mening er den mest kritiske fasen frem til og med Q2-2019. I Q3-2019 vil selskapet kunne dra nytte av at Q3 relativt sett er det beste kvartalet i året, samtidig så er det sannsynlig at selskapet da vil ha bedre kontroll over kostnadene som en følge av lavere relativ vekst.  

Med tanke på at det er svært sannsynlig at NAS vil ha behov for mer likvider og egenkapital, så kan det være fornuftig å se nærmere på noen hvilke mulige alternativer NAS har for å påvirke egenkapital og/eller likviditeten i positiv retning.

Alternativ 1: Mer lån….

NAS har åpenbart allerede høy belåning, men det er naturlig at man også fremover aktivt vil benytte seg av gjeldsfinansiering, men kanskje ikke i like stor grad som tidligere? Utfordringen til NAS, er at renten på nye lån vil stige som en følge av at selskapets risiko stiger.  

Et annet poeng er at lån åpenbart kan øke likviditet, men vil ikke ha noen effekt på egenkapitalen. Det er tydelig at det er egenkapitalkravet som vil være mest utfordrende for selskapet fremover.

Alternativ 2: Salg eiendeler

Det er åpenbart at salg av eiendeler vil ha en positiv effekt på likviditeten. I NAS sitt tilfelle kan man f.eks. (1) selge deler av de eksisterende flyene i flåten (noe som er annonsert at man vil forsøke å gjøre), (2) selge opsjoner på fly eller nye fly som kommer inn, eller/og (3) selge deler av aksjene man har i Bank Norwegian.

Alle de tre nevnte alternativene vil ha en positiv effekt på likviditeten, men hvordan vil effekten være på egenkapitalen? For alle de tre alternativene, så er man generelt avhengig av at salgsprisen er høyere enn en den bokførte verdien av eiendelen (salgsgevinst) for at salgene skal ha en positiv effekt på egenkapitalen, men vil det være tilfellet her? La oss se nærmere på de tre alternativene:

  1. Eksisterende fly. Vi vet at flyene til Norwegian avskrives (lineært) over 25 år, og gitt at man klarer å selge flyene for en høyere pris enn flyenes gjenværende bokførte verdi, så vil man kunne bokføre en gevinst på flyene. Gevinsten vil ha en positiv effekt på egenkapitalen, men hvor sannsynlig er en positiv salgsgevinst?

På den ene siden kan man tenke seg at flyene vil oppleve samme utvikling som en ny bil, og at verdifallet dermed vil være størst i starten av levetiden, men prosentvis vil nok fallet verdifallet være lavere for et fly. Gitt at verdifallet overgår avskrivningene, så vil man ikke kunne bokføre en salgsgevinst.

På en annen side vet man også at Norwegian har fått flyene forholdsvis billig på grunn av stor ordrer. Legger man til at drivstoffprisene er oppadgående (mer attraktivt med nye fly), så bør det faktisk være mulig oppnå en salgsgevinst på flyene.

  1. Salg av fly i bestilling eller opsjoner.I et marked med stigende drivstoffpriser, og hvor det er stor etterspørsel etter nye drivstoffeffektive fly, så er det åpenbart at et selskap med opsjoner på nye fly («og som er lengre fremme i køen») kan tjene på dette. Salg av «innkommende» fly, vil kunne ha to potensielle positive resultater for NAS. For det første vil en selv slippe å finansiere kjøpene. For det andre vil man sannsynligvis kunne oppnå en gevinst som kan bokføres.
  1. Salg av aksjer i Norwegian Bank.Salg av aksjer i banken har tidligere hatt en positiv effekt på egenkapital, men det er lite sannsynlig at dette «trikset» kan benyttes igjen for å heve egenkapital.

I sum har man altså svært mange muligheter til å frigjøre likviditet, men også noen muligheter til å øke egenkapitalen. Det kan igjen nevens at NAS faktisk har store planer for salg av fly (med tilbakeleiing), og det er sannsynlig at et av målene med salgene faktisk er å oppnå gevinster som kan bokføres, og dermed bidra til å heve selskapets egenkapital. Poenget er at det er en stor fordel om den virkelige verdien til eiendelene reflekteres i regnskapene, siden det sannsynlig vil bidra til å heve egenkapitalen.

Følg Investing24H

/* ]]> */