Investing24H

(3/3)Analyse av Norwegian Air Shuttle (NAS)- Oppkjøp, emisjon eller konkurs?

«En hard vinter»

I denne delen ser vi nærmere på hva man kan forvente av de neste kvartalene, som stort sett alltid rent driftsmessig vil være svake. Q4 og Q1 er særlig svake, mens man kan forvente at Q2-resultatet omtrent går i null.  På samme måte som man benyttet profitt per ASK for tidligere kvartaler til estimere Q3, så benytter vi nå historiske profitt per ASK til å estimere resultatene i Q4, Q1 og Q2. Før vi gjør beregningene kan det være på sin plass å diskutere hvorfor man bør forvente at Q4, Q1, og Q2 blir svake kvartaler.

Generelt svake resultater om vinteren

Når vi snakker om «vinterkvartaler», så må vinter tolkes relativt bredt. Det stemmer at Q4 stort sett alltid er det svakeste kvartalet, men også Q1 er som regel svakt. Q4 og Q1 kan åpenbart tilfredsstille definisjonen til vinter, men her inkluderer vi også Q2(!).

Hvorfor er vinterkvartalene så svake? Utfordringen til flyselskapene er at etterspørselen etter flyreiser varierer veldig mellom de ulike sesongene, noe som ikke helt uventet medfører at feriemånedene om sommeren rent driftsmessig er de beste.  

Et flyselskap ønsker å ha en stor nok flåte til å dekke etterspørsel i sommermånedene, men konsekvensen av dette er at man også blir sittende med en stor flåte i vinterkvartalene. Generelt vil det være vanskelig for et flyselskap å regulere kapasiteten mellom sesongene. De mest naturlige alternativene flyselskapene har er å sette fly på bakken (redusere tilbudet), senke prisene (stimulere til etterspørsel), fly med halvfulle fly, eller å øke vedlikeholdet.  

Det kan også legges til at tillegg til at etterspørselen vil være lavere i vintermånedene, som vil man også ha høyere kostnader i forhold til et generelt dårligere vær.

Selv om det er helt forventet at vinterkvartalene blir svake, så er det særlig to ting som skaper økt usikkerhet inn mot vintersesongen:

Drivstoffprisene.De fleste flyselskaper liker å ha forutsigbare drivstoffpriser, noe som gjør at de i stor grad velger å binde prisene for en periode (hedge). Når prisene ender opp med å bli høye, så vil det selvsagt være en fordel om man har bundet prisene på et lavere nivå, men motsatt vil det også være en ulempene når prisene viser seg å bli lavere enn prisen man har bundet på.  

Mens mange av konkurrentene i stor grad har bundet prisen, så har Norwegian i liten grad budet prisen. Selskapet har satset på at drivstoffprisene vil synke, men foreløpig har prisene vært økende. Med Norwegian sin lavkostprofil, så er man særlig utsatt når man i langt større grad enn konkurrentene blir rammet av høyere drivstoffpriser, selv om man selvsagt kan spare noe i forhold til å ha de meste drivstoffeffektive flyene. En økende drivstoffpris vil åpenbart gi Norwegian store utfordringer.

Særlig utfordrende vinter? Men må alltid ta høyde for at en vinter kan bli langt verre enn det som normalt. Store utfordringer i forhold til vær, med kanselleringer/forsinkelser som et resultat, vil kunne ramme Norwegian særlig hardt i den situasjonen de befinner seg i. Andre utfordringer kan også oppstå, og man er derfor avhengig å ha kapasitet til å håndtere særlig utfordrende kvartaler.

Følg Investing24H

/* ]]> */