Investing24H

(3/3)Analyse av Norwegian Air Shuttle (NAS)- Oppkjøp, emisjon eller konkurs?

Estimering av resultatene for de neste fire kvartalene

I denne delen forsøker vi å utarbeide et grovt estimat for resultatene de fire neste kvartalene (inkludert Q3/18). Resultatene vil ha en sterk innvirkning på egenkapitalen til Norwegian.

For å estimere resultatene for de ulike fremtidige kvartalene, så tar vi utgangspunkt i (1) antall tilgjengelige setekilometer (ASK) og (2) profitten per tilgjengelige setekilometer. Verken (1) eller (2) er åpenbart kjent enda, og må derfor estimeres. Vi forklarer kort under hvordan vil kommer frem til noen grove estimater for (1) og (2).

1.ASK-estimat

Vi har historiske tall for Norwegian sin ASK i ulike kvartaler, og det er naturlig å se hvordan ASK rent historisk har utviklet seg i de påfølgende kvartalene etter Q3. For NAS så er det generelt vanskelig å estimere ASK, siden selskapet både har en kraftig flåtevekst, i tillegg til at selskapet åpenbart forsøker å maksimere ASK i Q3-kvartalene.

Vi kunne selvsagt lagt mer arbeid i estimatene, men på bakgrunn av den historiske utviklingen, og noen grove estimater for den fremtidige utviklingen i flåten, så har vi kommet frem til noen brukbare estimater for ASK i de neste kvartalene målt i forhold til ASK i Q3/19.

Vi har forsøkt å være konservative i forhold til ASK, noe som her betyr at vi heller legger inn litt for høy ASK, heller enn litt for lav.

2.Resultat per ASK.

Vi har allerede presentert en graf som viser det historiske resultatet per ASK for de ulike kvartalene. I denne analysen tar vi utgangspunktet i hva vi tror kan være et relativt konservativt anslag for resultatet per ASK.

Når det er sagt, så blir totalresultatene sterkt påvirket av verdiene som legges inn i tabellen. Det er verd å merke seg at et resultat per ASK som er NOK 0.01 lavere enn det som er benyttet i tabellen, vil medføre at resultatene blir NOK 1.1 mrd. lavere i perioden.

Det største usikkerhetsmomentet fremover er hvordan drivstoffutgiftene blir, og eventuelt om selskapet blir rammet av særlig negative hendelser som f.eks. massekanselleringer som følge av dårlig vær. Det er åpenbart at negative hendelser og høyere drivstoffpriser vil ha en negativ effekt på resultatene.

3.Totalresultat

Som tabellen under viser, så vil NAS kunne levere et resultat på NOK -206m, gitt at estimatene under blir en realitet. Resultatene vil i stor grad bli påvirket av profitten per ASK. En økende drivstoffpriser, vil være blant de største utfordringene fremover.

Grove estimater for resultatene de neste kvartalene

*ASK for Q3 er kjent, og er utgangspunktet for estimeringen av ASK for de neste kvartalene.

De estimerte resultatene vil i seg selv ikke gjøre at Norwegian bryter kravene til egenkapitalen, men som nevnt skal det generelt lite til før resultatene blir langt svakere enn estimert (f.eks. som følge av enda høyere drivstoffpriser)

Følg Investing24H

/* ]]> */