Investing24H

(3/3)Analyse av Norwegian Air Shuttle (NAS)- Oppkjøp, emisjon eller konkurs?

Driften

Norwegian har opplevd en svekket drift de siste årene, noe som i stor grad skyldes den høye relative og absolutte veksten. Grafen under viser profitten per tilgjengelige setekilometer (ASK). Som vi ser av grafen er det store forskjeller mellom de ulike kvartalene, hvor Q3 (sommer) ikke helt uventet er det beste kvartalet.  Forskjeller i lønnsomheten mellom kvartalene er normalt for et flyselskap, siden man i liten grad kan regulere flåten mellom kvartalene.

Det er som er mer bekymringsverdig, er at profitten per ASK er nedadgående for alle kvartalene. Delvis skyldes nedgangen at hver passasjer i gjennomsnitt flyr lengre (Jfr. satsingen på Long haul), men en del skyldes også mindre effektiv drift som et resultat av høy vekst. Fremover vil det altså være avgjørende at Norwegian klarer å effektivisere driften, når den relative veksten reduseres. Driftseffektivisering ble diskutert i foregående analyse.

Utviklingen i profitten per ASK

Det sentrale i denne analysen er at man i slutten av Q2 hadde rundt 3.7 mrd. i egenkapital, man kan forvente at resultatet fra driften i Q3, vil gi en positivt bidrag til egenkapitalen, men vil resultatet være godt nok til å kompensere for svake kommende kvartaler (Q4, Q1 og delvis Q2), og dermed bidra til at man klarer å tilfredsstille kravet til egenkapitalen (1.5 mrd >)?

Hva man trenger å ha:

3.7 mrd + Q3/Resultat – «vintersesong» (Generelt svakt + høyere drivstoffpriser? + reserve?) > 1.5 mrd.

La oss først diskutere forventningene til Q3, før vi så ser nærmere på forventningene til de kommende kvartalene (Q4, Q1, og delvis Q2). Fokuset er på egenkapital/resultatene, siden vi mener at dette vil være mest kritisk.

Forventninger til Q3-resultatet

Hvor godt blir så Q3/2018? Det er selvsagt umulig å si med sikkerhet, men la oss ta utgangspunktet i det vi allerede kjenner:

ASK for Q3 er allerede kjent, og ligger på i overkant av 27,5 mrd. ASK. Overskudd fra billettene er også kjent, men vi kjenner enda ikke overskuddet fra annen virksomhet, som tross alt er der hvor mye av overskuddet kommer fra.

Det vi vet er at Q3/2018 har sett høyere drivstoffpriser enn det man så i Q3/2017, så det vil ikke være tilstrekkelig konservativt å bruke et resultat på 0,10 NOK per ASK som utgangspunkt. Ser man på de allerede presenterte resultatene for 2018, så ser man at resultatet stort sett har ligget 0.01 NOK under tilsvarende kvartal året før. For Q3 kan det være fornuftig å forvente et resultat per ASK på 0,07-,09 NOK per ASK, noe som gir et resultat på 1.8mrd. Når det er sagt er svært mye usikkert, noe som også gjør estimatet veldig usikkert.

Det som uansett er sikkert er at Q3 bør gi et godt bidrag til selskapet sin egenkapital.  

Følg Investing24H

/* ]]> */