Investing24H

(3/3)Analyse av Norwegian Air Shuttle (NAS)- Oppkjøp, emisjon eller konkurs?

Flere fly på vei (Negativ CFI).

Har i utgangspunktet ikke noen direkte effekt på resultatene/egenkapitalen, men vil åpenbart kreve finansiering.

I 2017 hadde NAS en nettovekst på 28 fly (relativ vekst: 24%), mens man i år forventer en nettovekst på 22 fly (relativ vekst: 14%). Neste år forventer man «bare» en nettovekst på 19 fly (relativ vekst: 12%). Det store spørsmålet er hvor store utbetalinger flyleveransene det neste året vil kreve (siste halvår 2018, og første halvår av 2019). Spørsmålet er åpenbart svært vanskelig å besvare, noe som både skyldes at det er vanskelig å vite hvor store utbetalingene blir per fly, samtidig som NAS driver aktivt med salg, leasing, og kjøp av fly.

Det er åpenbart at flåteveksten det neste året vil kreve likvider, men generelt kan det se ut som om finansieringsoppgaven vil være mer håndterlig enn å tilfredsstille kravet til egenkapitalen. Kravet til kreditorene er at man skal ha en kontantbeholdning > NOK 500m, mens man per Q2 hadde rundt NOK 3.7mrd i likvider.

Fra tidligere år har man ofte sett at kontantstrømmen fra driften er mer stabil enn inntektene fra driften, og man har faktisk sett at rent kontantstrømmessig, så har faktisk vintermånedene levert relativt greit. Det er åpenbart at mer stabil kontantstrøm fra driften er positivt for finansieringen av flykjøpene. Vi antar at en av årsakene til den forholdsvis gode kontantstrømmen fra driften i vintermånedene er at mange bestiller sommerbillettene i vintermånedene.

Generelt vil Norwegian også kunne selge fly og eiendeler aktivt for å finansiere flyleveransene det nærmeste året. Vi forventer også at den relative flåteveksten skal være noe lavere den neste tiden, noe som reduserer finansieringsbehovet.  

Kort sagt så kan man si at det er lite sannsynlig at utfordringer knyttet til finansieringen vil overgå utfordringene knyttet til å opprettholde en tilstrekkelig egenkapital.  

Før vi går videre, la oss kort se nærmere på Norwegian sin flåtestrategi, siden den er sentralt i forhold til selskapet sin utvikling.

Flåtestrategi  

Det var i 2012 at NAS annonserte at de hadde bestilt hele 222 nye fly (hhv. 122 fra Boeing og 100 fra Airbus). Flyselskapet sikret seg også opsjoner på kjøp av 150 ytterligere fly (hhv. 100 fra Boeing og 50 fra Airbus). Bestillingene som ble gjort i 2012 har på mange måter lagt til rette for NAS sin voldsomme vekst, men også gitt selskapet mange utfordringer.

På den ene siden var det mange fordeler med å legge inn to betydelige ordrer.

Forutsigbar vekst?NAS hadde, og har store vekstambisjoner, og istedenfor å legge inn mindre ordrer med jevne mellomrom, så får man med en stor ordre økt forutsigbarhet de neste 10-20 årene. Selskapet har kunnet fokusere på å opprette ruter og baser som muliggjøre høy utnyttelse av de nye flyene.  

Prisen (videresalg).Som for mange andre ting, så får man også rabatter når kjøper mange fly. Enkelte har indikert rabatter på mellom 40-50%, noe som åpenbart er betydelig, men det er selvsagt et spørsmål om hvor store rabatter et mindre kjøp ville gitt. Uansett er det liten tvil om at kjøp av denne størrelsen er det mest effektive for selskaper som langsiktige vekstambisjoner, eller som ønsker en gradvis fornying av flåten.

En ung flåte

Hentet fra siste investorpresentasjon (September/2018)

Konkurransefortrinn.NAS la inn ordrer hos de to dominerende flyprodusentene i verden, noe som ikke bare sikrer at NAS får nye fly, men det sikrer også at de får flyene sine før de fleste av konkurrentene. Klarer man å systematisk opprettholde en flåte som er mer effektiv enn konkurrentens, så vil man stille sterkt i konkurransen. Hvorfor var NAS så tidlig med sine ordre? Her er det flere årsaker, men akkurat i forhold til å gjøre raske og betydelige investeringer, så skal man ikke undervurdere å ha en leder som også er en betydelig eier (Kjos).

Det finnes selvsagt flere utfordringer knyttet til å legge inn så store ordrer

Finanseringsusikkerhet har vi allerede vært inne på, og krever ikke noen ytterligere utdypning.

Avhengig av utviklingen til bransjen.Med en så stor ordrer er man avhengig av at utviklingen i bransjen går i riktig retning. Dette gir høy risiko. For NAS sin del har man vært heldig med den økonomiske utviklingen siden ordren ble lagt inn, samtidig som man også har kunnet dra nytte av lavere drivstoffpriser. I en bransje i vekst, så vil også etterspørselen etter nye fly være stor, noe som gir selskaper som har fly i bestilling en mulighet til å ta gevinst ved å selge de nye flyene (eller plassen i køen). For NAS sin del er det en stor fordel at man faktisk har en mulighet til å selge fly, om man ikke selv har behovet for flyene, eller trenger økt likviditet.

Det bør også nevnes at NAS benytter seg aktivt av salg og tilbakeleie (lange kontrakter). Fordelen med strategien er at den kan bidra til å tilføre NAS likvider, samtidig så har den andre parten sikkerhet i flyene (som lett bør kunne leies ut eller selger til andre om NAS skulle gå konkurs). I sum bør den nevnte strategien medføre lavere leiekostnader for NAS. NAS vurderer i dag å selge inntil 150 fly, men det er nok ikke sannsynlig at man vil ende opp med å selge alle disse flyene. Poenget er uansett at man har muligheter for å øke likviditeten og EK-andelen.

Følg Investing24H

/* ]]> */