Investing24H

(3/3)Analyse av Norwegian Air Shuttle (NAS)- Oppkjøp, emisjon eller konkurs?

Kapitalstruktur

NAS har hatt en kraftig vekst det siste årene, noe som blant annet har kommet til uttrykk i form av en betydelig flåtevekst. De nye flyene i flåten har vært nye, men også blant de mest drivstoffeffektive i bransjen. En høy vekst i antall nye egeneide fly har ikke uventet krevd en betydelig kapitalvekst.

NAS har hovedsakelig valgt å finansiere flåteveksten med lån, og har inntil nå klart å finansiere flykjøpene relativt rimelig. Basert på et estimat for effektiv rentebærende gjeld i løpet av året, så hadde NAS en effektiv rente på hhv. 4% og 3% i 2017 og 2016. Er det tilfeldig at den effektiv renten har steget? Nei. NAS fikk en forholdsvis gunstig finansiering av de første leverte flyene, men har senere måte akseptere i litt høyere renter. Flere ting trekker også av at rente vil stige. For det første er markedsrentene generelt stigende. For det andre så har belåningsgraden til NAS også vært stigende i perioden, noe som gir økt risiko, og dermed også høyere rente.  

Utviklingen i gjeldsbelastning og likviditet

Den bokførte egenkapital var i H1/2018 på rundt NOK 3.7 mrd.

Ytterligere kapitalbehov? Hvor mye? Hva med egenkapitalen?  

I foregående del studerte vi utviklingen i NAS sin kapitalstruktur og kontantbeholdning nærmere. I denne delen fokuserer vi hva som skal til av likvider og resultater fremover for å oppfylle lånekravene (størst risiko den nærmeste tiden). Mye tyder på at selskapet vil være i en særlig kritisk fase de neste kvartalene (frem til neste sommeren eller Q3-2019), og at kapitalbehovet i økende grad må finansieres med egenkapital, siden selskapet allerede har en høy belåningsgrad. Ifølge obligasjonskravene skal egenkapital være på minimum NOK 1 500m, mens kontantbeholdningen må være på minimum NOK 500m (se under).

Fra «Note 22: Borrowings» i Årsrapport 2017

Covenants («forutsetninger for lånene»)

 Bond issues

 – Minimum book equity of NOK 1 500 million. (Bokført EK > NOK 1500m)

– Minimum liquidity of NOK 500 million («Kontantbeholdning» > NOK 500m)

– Dividend payments less than 35 per cent of net profit. (Utbytte er ikke aktuelt….)

 – No dividend unless liquidity is above NOK 1 000 million (som sagt ikke aktuelt….)

Vi fokuserer i denne delen på sentrale ting som kan ha en innvirkning på kapitalbehovet og egenkapitalen fremover, og begynner med forhold knyttet til selve driften.

Følg Investing24H

/* ]]> */