Investing24H

Analyse: Tomra (TOM) – mer enn panteløsninger?

DCF (Resultatbasert)

I dette avsnittet vil vi studere verdsettelsen til Tomra basert på en enkel DCF-modell som tar utgangspunkt i resultatet de siste 4 kvartalene (TTM). EPS de siste fire kvartalene er 5.08. Vi antar at veksten i FASE 2 er 3%, altså forventer man at inntjeningen skal øke litt raskere enn det forventede langsiktige inflasjonen (i Norge) i uendelig tid.

FASE 1, eller den første vekstfasen antar vi er på 10 år. Vi velger å legge til grunn en relativt lang periode med høy vekst, siden man har store forventninger for veksten i markedet som Tomra operer i. Tomra investerer også mye i innovasjon, noe som ofte er et godt signal på at et selskap vil kunne generere gode resultater også i fremtiden.

Vi har tidligere vurdert det som realistisk at selskapet vil kunne ha en omsetningsvekst på 10% årlig eller mer i en lengre fase (Fase1), samtidig som vi tror at marginene vil kunne holde seg relativt stabile på sikt.  

Aksjeprisen til Tomra gitt ulik vekst i EPS i FASE1, og ulike diskonteringsrater

Aksjekursen «i dag» er 91. Alle priser som prisene som er høyere (lavere) enn dagens pris er merket grønn (rød).

Diskonteringsrente vil alltid være usikker, derfor er det naturlig og også se på hvordan verdien endrer seg med diskonteringsrente. For det første er Tomra et større selskap, med middels likviditet i aksjen, noe som taler for en lav likviditetspremie. For det andre har selskapet lite gjeld, noe som taler for lavere premie. For det tredje antar vi relativt høy stabilitet i markedene som Tomra operer i, noe som også taler for lavere diskonteringsrente.

 Vi vurderer at en diskonteringsrente på 10% eller lavere som sannsynlig, men undersøker også hvordan prisen varierer med en høyere rate. «Dagens pris» er som nevnt tidligere 91.

Resultatene i tabellene viser tydelig at det er stor sannsynlighet for at Tomra kan være et godt investeringscase (gitt våre inndata). Et relativt fornuftig anslag vil kunne være en diskonteringsrente på 9% og en vekstrate (g1) på 10%, noe som i så fall vil gi en verdsettelse på 149 kroner per aksje, anslaget gir også en stor sikkerhetsmargin i forhold til dagens pris.

Vi vurderer Tomra til å være underpriset i forhold til selskapets virkelige verdi.

ANNONSE

Følg Investing24H

/* ]]> */