Investing24H

Analyse: Tomra (TOM) – mer enn panteløsninger?

Kapitalstruktur/ Effektivitet + ulike andre forhold

I denne seksjonen skal vi undersøke Tomra sin effektivitet når det kommer til å bruke kapitalen/eiendelene til å skape verdier. Generelt kan man på den ene siden ønske at et selskap har lav risiko, og dermed høy likviditet (mye kontanter) og lav gjeld. På den andre siden ønsker vi ikke at et selskap sløser med ressursene. Et selskap som sitter med for mye kontanter bør vurdere å betale midlene ut til aksjonærene, istedenfor for å sitte med kontantene på balansen

I slutten av Q3 så satt selskapet med MNOK 334 i kontanter (mot MNOK 396 i Q3-15). Generelt så leverer driften en kontantstrøm, som er nok til å finansiere utbyttene, oppkjøpene, men også nedbetaling en generell nedbetaling av gjelden. Gjelden var i rundt MNOK 1556 i 2014, i overkant av MNOK 1200 i 2014, mens den nå i Q3 er under MNOK 1000.  Vår vurderinger at selskapet generelt har gode muligheter til å betale gjelden fremover (kanskje burde selskapet økt gjelden og betalt høyere utbytter?), men også gode muligheter til å øke dagens utbytter.

Kontantstrømmen

Generelt ønsker TOMRA å betale mellom 40 og 60% av resultatene i utbytte. Selskapet har de siste årene hatt en positiv utvikling i utbytteutbetalingene (men unntak av 2010, hvor en hadde en nedgang). Vår vurdering er at selskapet ser ut til ha god kapasitet til å betale dagens utbytter. Generelt vil økende utbytter være et signal fra selskapet om at det de har sterk tro på fremtiden.

ANNONSE

Utbytter de siste årene

DPS: Utbytte i kroner per aksje.  Vekst%: er vekst i prosent fra foregående år.

Kapitalstrukturen (ÅR)

Gjeldsnivået har som nevnt tidligere vært nedadgående de siste årene. Man kan kanskje spørre seg om nivået i dag nesten er for lavt, bør selskapet betale mer utbytte istedenfor å redusere gjelden? Selskapet må sies å være veldig solid, med sterke fremtidige mulighet. Et solid selskap vil normalt kunne låne penger til en lav rente, kanskje er det en mulighet selskapet bør benytte seg mer av?

Kapitalstruktur (Kvartal)

ANNONSE

Følg Investing24H

/* ]]> */