Investing24H

Analyse: Tomra (TOM) – mer enn panteløsninger?

Vekst og Lønnsomhet

I en verden hvor behovet for gjenvinne ressursene blir stadig viktigere, og da helst på en billig og enkel måte, så er det stor grunn for å tro at Tomra sine funksjonelle, men likevel avanserte løsninger vil ha et stort marked fremover.

Tomra som i utgangspunktet er mest kjent for sine panteløsninger har også utnyttet kompetanse på andre områder hvor mye av den samme teknologien/kompetansen kan utnyttes, som f.eks. i. gruvedrift (utsortering av mineraler) og matvaresortering. Det at selskapet diversifiserer seg bidrar til å bygge bærekraftige komparative fortrinn.

Diversifisering gir for det første en mer stabil vekst (mindre påvirket av enkelthendelser/markeder), men også mulighetene til å fordele deler utviklingskostnadene på flere løsninger, noe som skaper stordriftsfordeler. Det er liten tvil om at det er vanskelig å konkurrere mot et selskap som bruker flere hundre millioner kroner i året på forsking og utvikling.

Veksten i omsetningen til Tomra har rent historisk vært svært god. Veksten i omsetningen har i gjennomsnitt vært hhv. 9.8%, 15%, og 14.7 % de siste 10,5 og 3 årene. Mye kan tyde på at veksten har stabilisert på et nivå godt over 10%. Utviklingen mellom 2014 og 2015 er særlig imponerende med en vekst i omsetningen på 29.4%. Utviklingen mellom 2014 og 2015 skyldes i stor grad utrullingen av en ny pantemaskin, men også en storstilt utskifting av gamle pantemaskiner i det tyske markedet. Det er urealistisk å tro at utviklingen i omsetningen vil kunne øke med opp mot 30%, men man ser at veksten er positiv også 2016, noe som tyder på at 2015 ikke bare var et blaff.

Fremover bør man kunne ha relativt store forventninger til veksten i omsetningen, men man bør ikke forvente en vekst som er høyere en gjennomsnittet av medianene for 3, 5 og 10 år, som vil si at man ikke bør forvente at omsetningen vil øke med mer enn 13%. De store vekstdriverne i årene fremover vil være større utrulling av panteløsninger i fremvoksende økonomier, men også generell vekst for Tomra sine sorteringsløsninger.  

ANNONSE

Øvre del av tabellen gir en oversikt over årlig vekst fra en periode til neste periode. Denne neste perioden er navngitt i rekken «ÅR». De fem årene er sammenlignet med hverandre og blir gitt en farge basert på hvilken retning utviklingen har gått. Sterk Grønn er den beste, og sterk rød er den dårligste. Fargekodingen skal gjøre det enklere å lese tabellen. Nedre del av tabellen inneholder TTM (Trailing Twelve Month, «verdi for de fire siste kvartalene») og gjennomsnittsveksten de siste 3, 5 ,10 årene. Selskaper som mangler verdier eller ikke har eksisterte for hele perioden gjennomsnittet tar utgangspunkt får ingen verdi for det gitte gjennomsnittet. Fargekoden fungerer som for den øvre delen og inkluderer TTM og GS.

I oversikten over ser man på ulike poster i regnskapet i forhold til inntektene. Det er bra hvis kostnadene blir redusert i forhold til inntektene. Oversikten bidrar til å identifisere trender i utviklingen, men også hva som er et normalt forhold mellom kostnadene og inntektene

Kostnadene:

Kostnadsutviklingen har vært ulik for kostnadene som direkte kan knyttes til de solgte løsningen/tjenester (COGS) og såkalte Andre Driftskostnader. Generelt så har COGS økt raskere enn inntektene, mens Andre Driftskostnader har økt saktere. COGS har økt fra en andel rundt 40% av omsetningen til en andel rundt 45%. Andre Driftskostnader har redusert sin andel fra rundt 43% til rundt 40%.  I utgangspunktet bør man ikke bli veldig bekymret for kostnadsutviklingen hvis den ene kostnadstypene øker, mens den andre reduseres. I de fleste tilfellene skyldes utviklingen at man over tid har en endring i produktsammensetningen, og ulike produkter kan ha ulik kostnad sammensetning.

ANNONSE

Resultatene:

Hovedmålet må være at kostnadene tilsammen ikke øker som andel av inntektene. For Tomra ser man (best utfra den vertikale analysen) at resultatmarginene stort sett har holdt seg relativt stabile, men man har seg en liten svekkelse i marginene for både Driftsresultatet, EBITDA, og Årsresultatet. Fremover forventer vi at marginene vil være omtrent det samme dvs. EBITDA-margin på rundt 20-22%, Resultatmargin på rundt 10-12%, og med en Driftsmargin på rundt 15%.  Økt Konkurranse vil bidra til å presse marginene ned, mens sterkere komparative fortrinn vil presse marginene opp. Hovedteorien er i midlertidig at selve markedet som TOMRA operere i vil vokse mye i årene fremover (megatrend), noe som i vil reduserer virkningen av konkurransen, i det minste i de neste årene.

Følg Investing24H

/* ]]> */