Investing24H

Analyse: Tomra (TOM) – mer enn panteløsninger?

Sentiment/Momentum

I de foregående seksjonene har vi tatt for oss kvaliteten og verdsettelsen til Tomra, men man vil som regel også ønske å ta en vurdering av sentimentet rundt en aksje. En aksje med høy kvalitet og lav verdsettelse vil i utgangspunktet være et godt kjøp, men det kan ofte være frustrerende (og kostbart) hvis en må vente lang tid før aksjen begynner å stige. Dette kan ofte være tilfellet hvis det tar lang tid før resten av markedet oppfatter den «riktige» verdien til aksjen.

Man kan gjøre flere undersøkelser for å unngå å kjøpe «døde aksjer», man kan f.eks. vurdere om aksjen har moment i kursutviklingen (positiv prisindeks for flere perioder), om det har kommet positive nyheter i det siste, hvor avhengig er insiderne (lederne) av kursutviklingen, hvem som er eierne i selskapet. Vi vil i det følgende vurdere noen av disse tingene.

Pris- og multippelutvikling

I denne seksjonen vil man se nærmere på prisutviklingen, og sammenligne denne med utviklingen i noen viktige prisingsmultipler. Prismultiplene vi ser på er P/S, P/B og P/E, dvs. noen av de vanligste.

Diagram: Prisutvikling og P/E-utvikling de siste 4-5 årene

Diagrammet over viser at Tomra-kursen var relativt stabil i første del av perioden, mens den har opplevd en relativt sterk utviklingen de siste par årene. Det er åpenbart et langsiktig momentum i prisen. Det er generelt interessant at P/E ekspanderte sammen med prisen i første halvdel av 2015, mens den siden har gått i motsatt retning. Utviklingen tyder på resultatene har økt omtrent like raskt som prisen i den femårige perioden, noe som i utgangspunktet er et positivt signal for en investor som ønsker å kjøpe aksjen i dag.

Diagram: P/B- og P/S-utvikling de siste 4-5 årene

P/Salg og P/bokført har opplevd omtrent den samme utviklingen som P/E, dvs. at når man ser hele perioden under ett så har ikke verdien flyttet seg noe særlig. Man betaler i dag en pris som er 3.5x de bokførte verdiene, mens man betaler rundt 2.0x for hver krone salg.

Verdifokuserte investorer vil foretrekke lav P/B. Mange av disse investorene vil ønske å investere i virksomheter med P/B <1, mens virksomheter med P/B < 3.0 blir ofte også karakterisert som verdiselskaper (i det minste internasjonalt). Tomra må karakteriseres som et verdiselskap.

Generelt ser Tomra attraktivt ut basert på pris og multipler, selv om det er en viss fare for at prisen fare for at selskapets pris kan være «overopphetet»

ANNONSE

Eierskap

Eierskapet i et selskap forteller noe om interessen rundt et selskap. Er strategiske eiere eller er dyktige profesjonelle forvaltere aksjonærer i selskapet?

20 Største eierne  

Kilde: tomra.com. Oppdatert 07.11.2016

Hovedeieren og den som helt klart kontrollerer selskapet er det svenske investeringsselskapet Investment AB  Latour, som igjen er kontrollert av svensken Gustaf Douglas og hans familie. Det er ingen grunn til å tro at investeringsselskapet har noen annen intensjon med Tomra utover at de tror at Tomra representerer en god investering. I følge selskapet sine nettsider så var kjøpskursen (snittkursen) av aksjen på 50.27 per aksje (http://www.latour.se/sv/innehav/borsportfolj).  

Spørsmålet en må stille seg er om det er negativt eller positivt med en så dominerende eier? På den ene siden vil en dominerende eier redusere likviditeten i en aksje, og kan handle på en måte som ikke er gunstig for resten av aksjonærene. Det er i midlertidig ingen grunn for å tro at det siste har skjedd eller vil skje. I realiteten så har kursutviklingen vært svært positiv etter at investeringsselskapet kom inn, og man må nok heller si at selskapet har styrt Tomra i riktig retning.

Folketrygdfondet er også en større eier. Fondet er en stor eier i mange selskapet på Oslo Børs, men man må nok si at fondet er overvektet i Tomra.

ANNONSE

Innsidere/Kompensasjon

Kompensasjon til ledende ansatte

Kilde: Tomra, Årsrapport 2015.

Generelt bør man som investor ønske at kompensasjonene til ledelsene i et selskap i størst mulig grad er avhengig av den langsiktige utviklingen til aksjekursen.

Den variable lønnen til lederne er knytet til om selskapet når bestemte mål for EPS. På årsbasis blir det satt et nedre mål og et øvre mål. Når selskapet det nedre målet så får ledelsen utbetalt en bonus på 30% av lønnen, mens ledelsen får en utbetaling på 100% av lønnen hvis selskapet når det øvre målet. Halvparten av denne kompensasjonen må investerer i aksjer i selskapet.

Generelt er ledelsen direkte avhengig av utviklingen i aksjekursen ved at deler av den variable lønnen indirekte blir utbetalt i aksjer. Til en viss grad kan man si at ledelsen verdier følger de andre investorenes verdier.

ANNONSE

Følg Investing24H

/* ]]> */