Investing24H

Analyse: Tomra (TOM) – mer enn panteløsninger?

Effektivitet og Avkastningen på Kapitalen

I denne seksjonen vil man for det meste diskutere avkastningstallene, dvs. ROE, ROA og ROIC. Avkastningene sier noe om hvor effektivt man bruker kapitalen som er investert i et selskap. Konklusjonen for denne seksjonen er at selskapet de siste årene, etter noen litt dårligere år, har bedret avkastningen på egenkapitalen, totalkapitalen og den investerte kapitalen.  

Generelt så vil utviklingen i ROE og ROA være sterkt korrelert. Økt gjeldsandel vil medføre at økt variasjon i ROE i forhold til ROA, mens ingen gjeld vil gi ROE = ROA. Et selskap som genererer relativt stabile eller stigende resultater vil normalt kunne ha større gjeldskapasitet (mer gjeld).

Tomra har generelt høy markedsandel i segmentene/markedene selskapet opererer i, og selskapet sine resultater er i dag mindre påvirket av enkelthendelser, som følge av økt diversifisering både geografisk og markedsmessig. Det finnes altså gode argumenter for å si at selskapet sin avkastning må kunne forventes å være relativt stabil fremover. Det finnes faktisk flere gode argumenter for at man kan se en fortsatt positiv utvikling i avkastningen, blant annet som følge av økte stordriftsfordeler, men også den forventede positive utviklingen markedene.  

Avkastning og Effektivitet på Årsbasis

Ofte sammenligner man ROIC med kapitalkostnaden WACC. Har man ROIC > WACC vil virksomheten være verdiskapende – den klarer å skape mer avkastningen på kapitalen enn kostnaden som er forbundet med å bruke den. Spørsmålet er hva verdien til WACC er for Tomra? Svaret er at det ikke er noe fasitsvar (WACC er avhengig av flere usikre verdier), men det er grunn for å tro at WACC vil være lavere enn ROIC for de siste 3 årene (11.3%.). Det er generelt litt bekymringsverdig at ROIC har opplevd en negativ utvikling de siste årene, medianen de 10 årene (15%) ligger f.eks. betydelig høyere enn medianen for de siste 3 årene (11.3%). Det er i midlertidig grunn for å ROIC kan være på vei oppover med en ROIC på 14.1% for 2015, og en enda høyere ROIC for de siste fire kvartalene.

ANNONSE

Tall på kvartalsnivå

Vi mangler tall på kvartalsnivå for «FCF margin %».

Vår generelle vurdering av avkastningen er at den er i en stigende trend. Både en vurdering av regnskapstallene, men også en mer generell vurdering av forhold rundt selskapet, kan tyde på at selskapet kan ha komparative fortrinn. Bærekraftige komparative fortrinn er avgjørende på sikt for å opprettholde lønnsomheten.

Følg Investing24H

/* ]]> */