Investing24H

Analyse: Tomra (TOM) – mer enn panteløsninger?

Kvalitet/Risiko

Ønsker man å redusere risikoen når man investerer i en virksomheter, så bør man investere i virksomheter med høy kvalitet, men er Tomra en virksomhet med høy kvalitet?

Kvalitetsmodeller

Vi vil i de neste avsnittene se nærmere på hvordan Tomra presterer i forhold til ulike kvantitative modeller som kan brukes til å vurdere kvaliteten til et selskap.

Altman Z-Score (Vurdering: HØY-)

Altman Z-Score er en kreditt-test, som kan fortelle oss noe om sannsynligheten for at et selskap vil gå konkurs. Det er i utgangspunktet sjeldent at selskaper går konkurs, noe som gjør at man i de fleste tilfeller kun er opptatt av å undersøke risikoen i selskapet, og evt. vurdere denne mot andre selskapers. Generelt vurderer man det som sannsynlig at risikoen reduseres med høyere Z-scoren. En (enkel) investeringsstrategi kan være å kjøpe selskaper med Z-score på 3 eller høyere, og selge de med score på 1.8 eller lavere. Hvordan er Tomra sin Z-score?

Altman Z-Score

2011-12

2012-12

2013-12

2014-12

2015-12

TTM

M(5År)

3.28

2.96

3.4

3.27

4.54

4.06

3.28

2014-12

2015-03

2015-06

2015-09

2015-12

2016-03

2016-06

2016-09

3.27

3.2

3.04

3.28

4.54

3.92

3.87

1.63

Ut fra oversikten over så ser man at Z-scoren til Tomra for det meste har vært over 3 på årsbasis (Median siste fem år på 3.28), altså svært bra. Det siste kvartalet var scoren 1.63, noe som må karakteriseres som dårlig. Tomra har altså historisk hatt en svært høy Z-score, mens scoren nå er dårlig. Er selskapet av høy eller lav kvalitet på bakgrunn av Z-scoren? Vi vil vurdere selskapet til å ha en HØY- kvalitet, noe som vil si at vi foreløpig regner den dårlige scoren det siste kvartalet som en enkelthendelse.  

Sloan-R (Vurdering: HØY)

Sloan-Ratio kan enkelt sagt sies å være en sjekk av sammenhengen mellom utbetalinger (innbetalinger) og inntekter (kostnader).

Når inntekter/kostander skal periodiseres krever det ofte at en gjør subjektive vurderinger og forutsetninger. Innbetalinger (utbetalinger) trenger ikke nødvendigvis og skje på samme tidspunkt som inntektene (kostnadene) oppstod.

Sloan-R forsøker å gi et tall i prosent hvor stort avviket mellom innbetalingene (utbetalingene) og inntektene (kostnadene) er for en gitt periode.

Formelen:

Sloan-R = (Årsresultatet – CFO –CFI) / Totalkapitalen

Hvor:         CFO = Kontantstrømmen fra driften

CFI = Kontantstrømmen fra investeringer

Generelt ønsker man at forholdet skal være så lavt som mulig. Høy S-R kan blant annet tyde på at man bokfører inntektene tidlig, samtidig som man skyver på kostnadene. Generelt vurderer man:

S-R mellom -10% og 10% som BRA

S-R mellom -25% og 10% OG mellom 10% og 25% som et svakt faresignal.

S-R under -25% OG over 25% som et stort faresignal.

I utgangspunktet bør man fokusere på trenden for S-R, hvis S-R i flere år har vært sterkt negativ (sterkt positivt) så bør en være forsiktig med å investere i selskapet.

Tomra har med unntak av 2012 hatt en Sloan som har vært godt innenfor 10%, noe som umiddelbart vil føre til at man vil vurdere Tomra som et selskap med HØY kvalitet, i det minste på bakgrunn av Sloan.

ANNONSE

Piotroski F-Score (Vurdering: HØY-)

Piotroski sin F-Score modell kan si noe om kvaliteten til et selskap, mer spesifikk sier scoren noe om utviklingen i viktige fundamentale verdier. F-Score modellen går fra 0 til 9. Selskapene med en score på 9 blir vurdert til å være de selskapene med høyest kvalitet, mens selskapene med verdien 0 blir vurdert til å være de selskapene med lavest kvalitet.

Tomra sin F-score har rent historisk ikke vært bedre enn midt på treet, men man har sett en god utvikling de siste årene. F-scoren for 2015 var 7 (som må vurderes som høy), men man har også sett at F-scoren foreløpig ser ut til å ende på 8 for året, noe som vil si at Tomra er blant de selskapene med høyest score på Oslo Børs. Vi vurderer Tomra til å ha en HØY- kvalitet utfra F-scoren, minuset skyldes utelukkende at selskapet foreløpig ikke har vist en stabil høy score over tid.  

Samlet utfra de tre modellene så vurderer vi Tomra til å være et selskap med HØY kvalitet, evt. HØY- kvalitet. For at Tomra skal kunne vurderes som et attraktivt kjøp må prisingen helst rettferdiggjøre kvaliteten. Man vil generelt forvente at Tomra, som er et selskap med HØY kvalitet og vekst er priset høyere enn andre selskaper. Er prisingen tilstrekkelig lav, så vil Tomra kunne være et bra investeringscase. Vi har derimot flere ting å se på før vi kan vurdere om selskapet er et potensielt case.

ANNONSE

Følg Investing24H

/* ]]> */