Investing24H

Analyse: Tomra (TOM) – mer enn panteløsninger?

Effektivitet

Tallene i oversiktene under er hovedsakelig relatert til hvor effektivt Tomra er.

Tallene er generelt positiv lesning, selv om man verken har sett noen stor positiv eller negativ utvikling i tallen.   Omløpshastigheten til eiendelene (Asset Turnover) har generelt blitt litt redusert de siste årene, noe som isolert sett kan fortelle oss at selskapet utnytter eiendelene eller kapitalen litt dårligere. For 2015 genererte man 0.88 kroner per krone eiendel, mens tilsvarende for de siste 4 kvartalene er 0.92. Den negative utviklingen de siste årene kan selvsagt skyldes en endring i produktmiksen. Produktene/løsningene som man nå produserer mer av kan være mer kapitalintensive.

Ulike nøkkeltall på Årsnivå

Ikke alle tallene er tilgjengelige på TTM basis.

Størrelsen på kundefordringene, leverandørgjelden og varelageret er viktig for de fleste bedrifter. På den en siden ønsker man lave kundefordringer (at kundene betaler raskt), høy leverandørgjeld (lang betalingstid, så lenge det ikke koster noe. Hvis leverandørene krever (høye) renter vil selvsagt situasjonen være annerledes), og lavt varelager (mindre varer gir lavere lagringskostnader og krever mindre arbeidskapital, noe som reduserer effektivitet i bruken av kapitalen). På den andre vil svært lave kundefordringer kunne indikere for kort betalingstid, høy leverandørgjeld kan indikere betalingsproblemer, og lavt varelager kan gi problemer hvis det oppstår leveringsproblemer fra leverandørene.  

Sammenhengen mellom kundefordringer (Days Sales Outstanding, DSO), leverandørgjelden (Days Acc. Payable, DAP) og varelageret (Days Inventory, DI) er Cash Conversion Cycle (CCC) som sier noe om hvor lang tid (i dager) det tar å konvertere kontantene som brukes i de nevnte aktivitetene tilbake til kontanter igjen.  Sammenhengen er som følger:

CCC = DSO+DI-DAP

En CCC som stiger vil kunne være et signal på at bedriften vil kunne kontantstrømproblemer, mens en nedadgående trend vil kunne indikere en bedring i kontantstrømmen.

Ulike nøkkeltall på kvartalsnivå

Ikke alle tallene er tilgjengelige på kvartalsbasis. Verdien av disse tallene er satt til 0.

Generelt har de fleste bedrifter som produserer noe et mål om å redusere CCC. For Tomra har CCC variert en del de siste årene, og det er ingen klar positiv eller negativ trend, men CCC ser ut til ha en negativ trend (som er bra). CCC i dag ligger rundt 150 dager.

For mange selskaper som har bedrifter som leverandører og kunder, så vil ofte omløpstiden (i dager) til leverandørgjelden og kundefordringene være omtrent like store. Årsaken til dette er at de fleste bedrifter vil operere med omtrent de samme kredittrutiner. Kredittiden til kunder ligger i dag på rundt 81 dager, mens kredittiden Tomra har til leverandørene ligger på rundt 66 dager.

De siste årene har kredittiden som Tomra har til sine leverandører blitt økt (som er positivt for utviklingen i arbeidskapitalen), mens kredittiden til Tomra sin kunder omtrent har vært den samme.  Den samlede virkningen for kredittiden ut og inn er en relativ nedgang i arbeidskapitalen.

Utviklingen i kredittiden kan på den ene siden tyde på at selskapet har fått større forhandlingsmakt, noe som gjør at Tomra kan kreve lengre betalingstid, men kan også være et resultat av endret produktmiks de siste årene.

Varelageret (i dager) har generelt blitt redusert den siste tiden og var TTM på rundt 150 dager. Det er i midlertidig lite som tyder på en klar negativ trend for lagringstiden.

Likviditetsgradene (Current og Quick Ratio) sier noe som betalingsevnen til selskapet på kort sikt. Generelt ser man heller ikke for likviditetsgradene noen tydelig trend, men de kan sies at verdiene har blitt litt redusert de siste årene, men lite tyder på at selskapet vil få noen problemer fremover når man også ser på andre forhold.

ANNONSE

Følg Investing24H

/* ]]> */