Investing24H

Analyse: Tomra (TOM) – mer enn panteløsninger?

Om Tomra

Tomra sine Inntekter og resultat de siste årene

Virksomhetsområder

Selskapet er organisert i to forretningsområder; Collection Solutions (Panteløsninger) og Sorting Solutions (Matsortering, Gjenvinning og Gruvedrift)

Collection Solutions

Tomra er markedsledende innenfor panteløsninger for brukte drikkevareemballasjer med en markedsandel på rundt 75% globalt.

I Europa så skjer innsamlingen av drikkevareemballasjer i samarbeid med drikkevarebransjen og butikker. I USA finnes ikke slik infrastruktur. Tomra har utviklet en materialgjenvinningstjenesten slik at det det skal være mulig å selge panteløsningene også i dette markedet.  Selskapet har en markedsandel på rundt 60% for materialgjenvinningstjenesten i markedene denne tjenesten leveres.  

Inntekter og EBIT fra C-Segmentet geografisk fordelt

Inntekter i C-Segmentet geografisk fordelt

ANNONSE

Sorting Solutions

Innenfor sorteringsområdet fokuserer selskapet på geografisk ekspansjon ved å gå målrettet etter lovende regioner og markeder. Selskapet bruker oppkjøp aktivt for å få fotfeste i nye markedsområder.  TOMRA har høyt fokus på å opprettholde sin ledende teknologiske posisjon og investerer derfor mye i forsking og utvikling, for å kunne bringe nye og bedre løsninger til markedet. Selskapet ønsker å være kostnadsledende innenfor markedene det opererer, noe som skal oppnås ved å utnytte sin markedsledende posisjon til å skape stordriftsfordeler. Høy markedsandel vil bidra til at man kan dele utviklingskostnadene på flere produkter, noe som alt annet likt vil gjøre selskapet svært konkurransedyktig.

Inntekter og EBIT fra S-Segmentet geografisk fordelt

Fordelingen av inntektene geografisk fordelt

Sorting Solutions er delt i tre delområder:

Matsortering- leverer løsninger som kan brukes til å sortere mange typer matvarer, slik som tørket frukt, nøtter, frukt, poteter, sjømat og en rekke andre. Løsningene til Tomra har en markedsandel på rundt 25%. Løsningene bidrar til at kundene kan øke driftseffektiviteten, redusere kostnadene, sikre høy kvalitet på varene, og øke inntektene.

Gjenvinning– leverer mer enn 25 løsninger som kan brukes til å skille ulike typer materialer fra søppel, slik som f.eks. plastikk, ulike metaller, og papir.  Løsningene har en markedsandel på 50-60% og løsningene blir stadig viktigere i en verden der mer effektiv ressursgjenvinning er nødvendig for å sikre en bærekraftig utvikling.  Tomra sine løsninger reduserer kostnadene, øker inntektene, og skal sikre stabil og effektiv drift, samtidig som de skal øke tilgangen på råvarer.

Gruvedrift- leverer avanserte løsninger som kan brukes til å skille ulike verdifulle mineraler fra verdiløse materialer. Løsningene har en markedsandel på 40—60% og gir en mer miljøvennlig og kostnadseffektiv utvinning av materialer. Markedet blir vurdert som ungt, med stort potensial. I en verden med stadig større behov for råvarer, men også stadig større krav til en mer miljøvennlig utvinning, så vil Tomra sine løsninger bli svært viktige i årene som kommer.

ANNONSE

Følg Investing24H

/* ]]> */