Investing24H

Analyse: Tomra (TOM) – mer enn panteløsninger?

Verdsettelsen

Vi har konstatert at Tomra er et selskap med en høy kvalitet, med store muligheter fremover i en verden som stadig vil kreve at man får mer ut av ressursene på en effektiv/kostnadseffektiv måte. Spørsmålet nå er hvordan prisingen til selskapet er?

En typisk verdi-investor vil ønske å kjøpe selskapers som er lavt priset. Med lav pris mener en ofte at prisen/verdien er lav i forhold til det en tror er den «rettferdige» verdien.

Prisingsmultipler

En vanlig metode for å vurdere den relative prisingen er å se på nåværende prisingsmultipler i forhold til historiske verdier. Isolert Sett vil en høyere multippel bety at selskapet har blitt dyrere. Det er viktig å vurdere evt. økning i multiplene mot fundamentale endringer for selskapet. Et selskap med økt potensial for fremtidig vekst i resultatene, vil normalt også kunne rettferdiggjøre en høyere P/E.  

For Tomra har vi presentert multiplene i tabellene under, hhv. for kvartal og år. Generelt så kan man si at selskapet ut fra multiplene ikke virker å være høyt priset, i det minste ikke hvis man ser på TTM tallene. Mange av multiplene er på det laveste nivået de har vært de siste fem årene. Man kan f.eks. notere en P/E på rundt 18, noe som ikke kan klassifiseres som veldig dyrt for et selskap med såpass gode framtidsutsikter.

Prisingsmultipler (Årsbasis)

Prisingsmultipler (Kvartalsbasis)

Utfra de observert verdiene så vurderer vi selskapet som rimelig i forhold til de observerte prisingsmultiplene.

ANNONSE

Følg Investing24H

/* ]]> */