Investing24H

Analyse av svenske PowerCell (Nel og Nikola relevant)

Resultatforventningene

I denne delen vurderer vi en mulig utvikling for viktige nøkkeltall, men uten fokus på konkrete estimater.  

Generelt er det vanskelig på grunn av usikkerheten vanskelig å ha noen klare forventninger til PowerCell sin fremtidige utvikling.

Det er generelt stor usikkerhet knyttet til hvordan inntektene vil utvikle seg i årene fremover, samtidig som det er tilsvarende stor usikkerhet knyttet til den fremtidige utviklingen til marginene. Meningen i denne analysen er ikke å gjøre en verdsettelse, slik at vi her vil nøye oss med å vurdere en mulig retning i noen sentrale regnskapstall. Vi begynner med inntektene:  

Inntekter

Fremover er det naturlig å forvente en høy inntektsvekst, særlig om man faktisk ender opp med å bli valgt som hovedleverandør av brenselcellestabler til Nikola, noe som videre forutsetter at Nikola lykkes med sine ambisjoner om å revolusjonere lastebilmarkedet. Ser man bort fra Nikola, så bør PowerCell sin produktportefølje være attraktiv for mange ulike typer kunder, noe som betyr at man ikke er veldig avhengig av en langsiktig avtale med Nikola.  

Bruttomarginer

For et selskap med litt resultathistorikk, så vil det ofte være fornuftig å ta utgangspunkt i de historiske marginene med eventuelle justeringer når man skal predikere den fremtidige utviklingen i selskapets marginer.

For PowerCell så har bruttomarginen vært for ustabil til at den gir et særlig godt estimeringsgrunnlag. Ustabiliteten til BM% skyldes åpenbart at en liten produksjon vil være svært sensitiv for hvilke, og hvor mye produkter man leverer et bestemt år.  

Fremover forventer vi at BM% vil heve seg. Etter hvert som produksjonen (forhåpentligvis) heves, og masseproduksjon blir mulig, så vil effektiviteten også heves, noe som vil redusere produksjonskostnadene. Lavere produksjonskostnader vil ha en positiv innvirkning på marginene, men samtidig vil man også forvente at høyere produksjon vil påvirke prisene på produktene i negativ retning, noe som isolert sett vil ha en negativ innvirkning på marginene.  

Fall i produktprisene vil i utgangspunktet høres negativ ut for en produsent, men vil også lavere priser kunne ha en fordel?

På den ene siden vil lavere priser bidra til å øke markedspotensialet, noe som vil være en fordel for en aktør som PowerCell, særlig om man har skaffet seg et tidlig fordel med høy produksjonskapasitet og lave kostnader som følge av en eventuell storkontrakt med Nikola. Her kan man f.eks. tenke seg at billigere brenselcellesystemer vil lede til at stadig mindre og billigere kjøretøyer vil installere systemene.  

På en annen side vil også produktprisene falle som følge av konkurranse. Med hensyn på konkurransen så er det avgjørende at markedet vokser raskt nok til at i det minste de mest konkurransedyktige aktørene klarer å levere gode marginer.  

Med den forutsetning at PowerCell blir hovedleverandør for Nikola, så vil PowerCell åpenbart få et stort forsprang på de andre konkurrentene, siden man som leverandør til Nikola kan øke produksjonen raskere enn de fleste av ens konkurrenter, noe som videre bør gjøre en i stand til å produsere de mest konkurransedyktige produktene. En aktør med et konkurransefortrinn vil levere høyere marginer enn gjennomsnittet blant aktørene.

FoU-kostnader

FoU-kostnadene har faktisk vært litt nedadgående i det siste. Nedgangen (eller i det minste en stabilisering) i FoU-kostnadene skyldes nok at man nå har gjort mye av grunnutviklingen av produktene. Fremover vil en økende andel av FoU-aktiviteten være knyttet til videreutvikling, noe som typisk vil være mindre kostnadsintensivt. På lengre sikt må man nok forvente at de absolutte FoU-kostnadene igjen vil øke, siden FoU er viktig for at man skal være i stand til å holde seg konkurransedyktig. Relativt (f.eks. i forhold til inntektene) så må man forvente at FoU-kostnadene vil reduseres kraftig med økende inntekter i årene fremover.

Salgs- og administrasjonskostnader

Salg- og administrasjonskostnadervil nødvendigvis øke med salget. Generelt vil det nok være en fordel rent marginmessig at man ikke har for mange kunder, men heller har store kunder, selv om man åpenbart også trenger en diversifisert kundemasse for å holde nede risikoen. Ender PowerCell opp med å bli hovedleverandør til Nikola, så er det naturlig at man vil ha lave relative salgs- og adm.kostnader knyttet til disse leveransene (mer effektivt med store kontrakter).

Uansett er det naturlig at økt produksjon og inntekter vil bidra til en effektivisering av salg og administrasjon.

Rentekostnader

Foreløpig har PowerCell lite gjeld, noe som selvsagt skyldes at det foreløpig er et underskuddsselskap. Når PowerCell forhåpentligvis ender opp med å bli et lønnsomt selskap, så er det naturlig at selskapet vil se på mulighetene for å lånefinansiere eventuell videre ekspansjon. Mer gjeld vil i så fall bety økte rentekostnader.

Årsresultat

Foreløpig leverer selskapet negative resultater, men innen noen år så vil man på bakgrunn av analysen forvente at selskapet vil levere økende positive resultater.

Resultatregnskapet for 2017 og 2016

Hentet fra Årsrapport 2017

Følg Investing24H

/* ]]> */