Investing24H

Analyse av svenske PowerCell (Nel og Nikola relevant)

PowerCell og Nikola?

I denne delen vurderer vi mulige grunner for at PowerCell faktisk blir valgt som hovedleverandør av brenselsellesystemer til Nikola sine lastebiler.

For det første er Nikola opptatt av at man forholdsvis raskt skal kunne være i stand til å skalere opp lastebilproduksjonen, noe som åpenbart også krever at leverandørene er i stand til å skalere sin produksjon raskt. I motsetningen til mange av de andre komponentene som skal anvendes i lastebilene, så er det i dag en begrenset produksjon av mobile bremsesystemer. PowerCell har utviklet kompakte modulbaserte systemer som det bør bære være forholdsvis enkelt å masseprodusere.

https://twitter.com/nikolamotor/status/1000051464784392192

For det andre er det i dag lite som tyder på at det vil komme andre produsenter av brenselcellesystemer inn i bilde før lastebilene settes i full produksjon.

Med tanke på hvor viktig brenselcellesystemer er i lastebilene, så kan man nok også forvente at Nikola har gjort svært grundige undersøkelser i forkant av valget av PowerCell som leverandør til testlastebilene. Nikola bør ha svært god innsikt i fordelene og ulempene til de ulike produsentene av brenselcellesystemer, noe som gjør at det er stor sannsynlighet for at de også vil velge PowerCell som hovedleverandør når lastebilene settes i produksjon for alvor. Det er også sannsynlig at samarbeidet mellom NEL og PowerCell gjennom fellesselskapet Hyon har gjort Nikola sitt valg av leverandører noe enklere.

Konklusjonene må være at det er svært sannsynlig at PowerCell faktisk vil ende opp som Nikola sin hovedleverandør av brenselcellesystemer.

Hvordan er potensialet til PowerCell med Nikola, gitt at PowerCell blir hovedleverandør?

Forutsatt at PowerCell faktisk blir valgt som hovedleverandør, og selvsagt også med den forutsetning at Nikola sine lastebiler oppnår den suksessen som man legger til grunn, så står PowerCell åpenbart overfor svært gode tider.

Nikola hevder å ha forhåndsbestillinger på over US$13 mrd. Tar en utgangspunkt i en tidligere annonsert pris på Nikola One på $370 000, men runder dette estimatet konservativt opp til $500 000, så bør forhåndsbestillingene i dag være på minst 26 000 lastebiler. Nå skal det sies at dette ikke er gitt at alle disse forhåndsbestillingene faktisk vil ende opp med at en leveranse av en lastebil (ikke bindende), men anslaget bør kunne være fornuftig om Nikola lykkes med det de faktisk har sagt de skal gjøre.  

Tar en utgangspunkt i at Nikola minimum skal levere 26 000 lastebiler, så vil åpenbart det også bety store leveranser av brenselceller. Ifølge Nikola skal hver av testlastebilene ha (2) 120KW brenselcellestabler, noe som med utgangspunkt i forholdsordrene vil si rundt 52 000 brenselcellestabler. Det synes åpenbart at potensialet er enormt for en fremtidig hovedleverandør av brenselceller til Nikola.

Fra Nikola sin test av PowerCell sin brenselcellestabler

Hentet fra: https://twitter.com/nikolamotor/status/1000086953277050880

Nikola-avtale: Avgjørende for bygging av et bærekraftig konkurransefortrinn  

Dagens produksjon av mobile brenselcellestabler er som nevnt relativt begrenset, noe som åpenbart skyldes at hydrogenkjøretøy (foreløpig) ikke har oppnådd noe særlig suksess. PowerCell har i dag (antageligvis) et konkurransefortrinn på produksjon av kompakte/mobile brenselcellestabler som skal anvendes i kjøretøyer/fartøyer (årsaken til at de ble valgt av Nikola). Skulle PowerCell virkelig bli Nikola sin fremtidige leverandør av brenselcellestabler, så vil det bidra til å styrke selskapets konkurransefortrinn. Hvorfor?

Med utgangspunkt i at dagens produksjon av mobile/kompakte brenselcellestabler er så lav, så er det åpenbart at de av produsentene som vinner de tidlige store nøkkelkontraktene vil få et fortrinn over sine konkurrenter. En langsiktig kontakt med Nikola gjør det mulig å bygge ut produksjonskapasiteten kraftig med en slags sikkerhet i fremtidige leveranser. En stor produksjon grunnlag for en langt mer kostnadseffektiv produksjon enn konkurrentene. Var utgangspunktet at PowerCell hadde et teknologisk fortrinn, så vil en kraftig økning i produksjonen, og dermed en reduksjon i enhetskostnadene, bidra til en styrking av ens konkurransefortrinn, noe som med stor sannsynlighet også vil bli et varig fortrinn.

Mer kostnadseffektiv brenselcellestabler, men selvsagt også billigere hydrogen, vil legge grunnlaget for at hydrogen også kan brukes i andre bransjer og sektorer, noe som videre øker markedet for brenselcellene.

Det er selvsagt naivt å tro at en produsent vil være dominerende. I virkeligheten vil en kraftig vekst i den generelle bruken av hydrogen i transportveksten åpenbart ha plass for mange aktører, og et vekstmarked vil åpenbart også tiltrekke seg nye aktører.

I neste del ser vi kort nærmere på PowerCell og selskapet sine hovedprodukter.  

Følg Investing24H

/* ]]> */