Investing24H

Analyse av svenske PowerCell (Nel og Nikola relevant)

Historisk finansiell utvikling  

I denne delen ser vi nærmere på PowerCell sin finansielle utvikling, senere vurderer vi utsiktene fremover.

PowerCell må definitivt fortsatt kunne sies å være i en utviklingsfase, men samtidig så har selskapet nå klart å utvikle en fornuftig portefølje av løsninger, i tillegg til at man nå ser at inntektene er økende. Mye tyder nå på at selskapet kan bli lønnsomt innen noen få år, gitt at man klarer å oppnå en betydelig produksjonsvekst kombinert med en reduksjon i enhetskostnadene.

Før vi ser nærmere på den resultatutvikling de siste årene, så kan det være greit å vite at selskapet i dag har en markedsverdi på rundt SEK 2.26 mrd.

Hvordan har den historiske resultatutviklingen vært de siste årene?  

I denne delen diskuterer vi de siste årenes utvikling i sentrale nøkkeltall. Lengre ned på siden viser vi utklipp fra selskapets rapporter. Oversiktene er ment å gi en god oversikt over den finansielle utviklingen til selskapet.

Inntektene

Inntektene har relativt sett vært i kraftig vekst de siste årene, men med utgangspunkt i den siste kvartalsrapporten (presentert lengre ned på siden), så kan man få inntrykk av at den relative veksten er i ferd med å flate ut.

I 2017 leverte selskapet inntekter på MSEK 36.7, mens man per Q3 har inntekter for 2018 på MSEK 32.4. Mye tyder i dag på at inntektene for 2018 vil lande på MSEK 50-60, noe som krever at Q4 blir bedre enn gjennomsnittkvartalet i 2018.

Hva skyldes vil så den relativt svake inntektsveksten i 2018? Det vil være flere årsaker til svak at veksten ikke har vært som forventet, men hovedsakelig skyldes den svake veksten at man har sett en svak utvikling i en ordre fra kinesiske Wuhan Tiger. Ordren ble mottatt tilbake i 2017. I den opprinnelige ordren var meningen at man skulle levere produkter med en verdi på MSEK 200 opp til 2019. Det er uvisst hva som er situasjonen for kontakten i dag, men det er i det minste sikkert at den ikke har utviklet seg som forventet.

Kontantstrøm fra driften og driftsresultat

PowerCell må inntil nå hovedsakelig sies å være et utviklingsselskap. Selskapet har hatt lave (men økende) inntekter, men selskapet har samtidig gjort store årlige FoU-investeringer. Resultatet av FoU-investeringene har ikke uventet vært store årlige negative resultater og kontantstrømmer. I et historisk perspektiv så har resultatene vært i forbedring de par siste årene (2017 og 2018), noe som skyldes at FoU-kostnadene har stabilisert seg, samtidig som inntektene har vært økende.  

Utviklingen til sentrale nøkkeltall de siste årene

Hentet fra Årsrapport 2017

Utviklingen de siste kvartalene

Hentet fra kvartalsrapport Q3/2018

Følg Investing24H

/* ]]> */