Investing24H

Analyse av Fjordkraft (September 2018)

Verdsettelse

I denne delen verdsetter vi Fjordkraft ved hjelp av en enkel verdsettelsesmodell. Modellen har blitt benyttet tidligere på Investing24H (se andre analyser). Vi har tidligere i denne analysen gått gjennom vekstestimatene, men modellen er også avhengig av andre inndata. La oss kort gå gjennom noen av de viktigste inndataene, som også er oppsummert i oversikten under.  

«Net Income» eller Årsresultat etter skatt. Modellen baserer seg på prediksjon av fremtidige resultater, og da trenger man et utgangspunkt, noe som i dette tilfellet vil være 2017. Vi har tidligere diskutert bruken av resultatet for 2017 som et utgangspunkt.

Fase 1 er satt til å vare i 8 år. Forventningen er at selskapet årlig øker antall kunder med 100K, noe som vil gi rundt 2.0M kunder om 8 år. Fase 1 vil være den fasen med høyest vekst, og vi har tidligere indikert at årlig vekst på 6-7% kan være fornuftig i denne fasen. For at den årlige veksten skal bli 6-7%, så er det en forutsetning at nettoinntekten per kunde, men også marginene blir som de var i 2017. Vi har tidligere antydet at det er realistisk at veksten kan bli høyere enn 6-7%. Lenger ned på siden, så kan du se hvordan verdsettelsen varier med andre vekstforutsetninger.

Fase 2 er satt til å ha en evigvarende årlig vekst på 3%. På lang sikt er det usannsynlig at Fjordkraft kan vokse veldig mye raskere enn BNP, og det heller ikke sannsynlig at det totale strømmarkedet vil vokse spesielt mye raskere i fremtiden (forholdsvis modent marked). Når det er sagt, så vil man med en sterk strategi, men også et stadig mer omfattende økosystem, kunne oppnå god og lønnsom vekst i både utlandet og i nye produktmarkeder. Det er sannsynlig at Fjordkraft sine resultatet kan vokse raskere enn 3% årlig, i en god del år etter fase 1, men en vekst på 3% bør forstå som et forholdsvis konservativt vekstanslag.

Diskonteringsrate (Risiko). Alle investeringer i aksjemarkedet er forbundet med risiko, og diskonteringsraten som benyttes, bør reflektere risikoen forbundet med den enkelte investering. For Fjordkraft er det fornuftig å benytte en forholdsvis lav diskonteringsrate, men det er ting som både har en negativ og positiv innvirkning på diskonteringsraten. La oss se på noen av disse tingene (virkning på dr i parentes):

  • Lav likviditet(+). Fjordkraft sin største utfordring er likviditeten i aksjen, som også er lav i forhold til markedsverdien til selskapet. Den lave likviditeten skyldes at rundt 60% av aksjene er eid av BKK eller Skagerak Energi. Lav likviditet øker likviditetspremien som bør ilegges, noe som dermed også taler for en høyere diskonteringsrate.
  • Stor aktør i et stabilt marked? (-). Fjordkraft har klart å oppnå en posisjon få andre selskaper i det norske markedet er i nærheten av. Kort sagt er selskapet noe mer enn et strømselskap, og selskapet har klart å bygge et økosystem som bør gi kundene høyere byttekostnader enn det som er vanlig i bransjen. Det kan på sett og vis også sies at strømmarkedet over tid er stabilt (små endringer i etterspørselen), men prisene kan selvsagt varierer mye fra måned til måned, og fra år til år. En solid aktør som Fjordkraft bør stå solid i markedet.
  • Lav gjeld (-). Fjordkraft har lav gjeld, noe som alt annet likt bør redusere diskonteringsraten.

Inndata

Obs. De angitte verdiene for årlig vekst og diskonteringsrate er kun eksempel. I tabellen under kan du se hvordan verdsettelsen endrer seg med andre verdier for årlig vekst og diskonteringsrate.

Verdsettelsen som er gjort, kan tyde på at Fjordkraft er underpriset. «Dagens» kurs er 33.10 NOK. Verdsettelsen er i sterk grad avhengig av diskonteringsraten som benyttes, slik at en høyere diskonteringsrate, vil kunne indikere at selskapet er rettferdig eller faktisk underpriset.

Vår forventning er at en resultatvekst på rundt 6-7% årlig, og en diskonteringsrate på rundt 10% kan være fornuftig. Gitt de nevnte forutsetningene, så er selskapet 20-30% underpriset.  

Verdsettelse av Fjordkraft

Utarbeidet på bakgrunn av egne estimater og modell.

Slutt

____________________________________

Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER

Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.

Følg Investing24H

/* ]]> */