Investing24H

Analyse av Fjordkraft (September 2018)

Skape et selvforsterkende økosystem

I denne delen ser vi nærmere på Fjordkraft sitt økosystem, som altså vil være svært viktig for den fremtidige utviklingen til selskapet. Vi har forsøkt å gjøre diskusjonen oversiktlig og sammenhengende.

Hva gjør at Fjordkraft stiller sterkt i et strømmarked som vil kunne endre seg i årene fremover? Fjordkraft gjøre flere ting:

Store investeringer og mer tilpassede løsninger

Fjordkraft satser tungt på teknologiske og tilpassede løsninger. Store selskaper har åpenbart en fordel når det det kommer til investeringer i teknologiske løsninger, siden investeringskostnadene kan fordels på flere kunder. Et større antall kunder gjør det også mer kostnadseffektivt å tilby løsninger som er bedre tilpasset ulike kundegruppers behov. Generelt vil det for selskaper med økende størrelse bli aktuelt å tilby et økende produktutvalg. Flere og bedre løsninger kan bidra til å holde på kundene, og dermed øke byttekostnadene til kundene (lave byttekostnader er en utfordring i bransjen)  

Skala i markedsføringen?

Utfordringen til mindre aktører er at de ofte vil ha begrenset med ulike markedsføringskanaler tilgjengelige. Mindre aktører bør generelt konsentrere seg om å benytte de mest målrettede kanalene (FB, Google osv.). Fordelen med de målrettede kanalene er at man kan tiltrekke seg kunder relativt rimelig, men en ulempe vil være at antall kunder man kan nå vil være begrenset. Det vil generelt også være vanskelig å øke merkekjennskapen uten at man har markedsføring gjennom en rekke ulike kanaler.

En sterk merkevare

Utklipp fra investorpresentasjon i forbindelse med IPO

For Fjordkraft sin del, så har man allerede 1.2M kunder, og det fremtidige kundemålet er på 2.0M. Både eksisterende kundebase, men også det fremtidige målet, gjør at villigheten til å investere i markedsføringen vil være høy. Markedsføringen vil være bred, men Fjordkraft har en drift som har en størrelse som kan håndtere alle forespørslene kanalene skaper.  

Økosystem

Verdien til økosystemet er helt konkret at den årlige relative veksten i investeringene (kostnadene), vil være lavere enn veksten i inntektene, noe som resulterer i økende avkastning og marginer. Det er flere ting som her bør nevnes: For det første betyr ikke en lavere relativt vekst i investeringene at de absolutte investeringene er nedadgående, som regel vil det være fornuftig å øke investeringene for å styrke økosystemet ytterligere.

De økende inntekter som en følge av en større kundemasse, vil kunne tas ut flere steder, men vurderingen fremover vil være i hvor stor grad man skal fokusere på ytterligere (inntekts)vekst eller bedre lønnsomhet (bedre marginer).

Gitt at man fokusere mest på inntekts- og kundevekst, så vil det være naturlig å gi en del av de økende stordriftsfordelene til kundene i form av lave priser. Lavere priser for et forholdsvis bedre produkt (gitt økende investeringer), vil øke kundeoverskuddet, noe som videre vil tiltrekke seg enda flere kunder. Med tanke på Fjordkraft sin størrelse, så er det naturlig at man både vil ha et fokus på inntektsvekst og marginhevning, men fokuset fremover vil nok i stadig større grad dreies over på marginforbedringer som en følge av at markedspotensialet i Norge blir mindre.  

Hva man gjør for å støtte opp om økosystemet?  

Fjordkraft gjør flere ting som bidrar til å støtte opp om økosystemet. Målet er å øke byttekostnadene til kundene (som generelt er lave i bransjen), men selvsagt også øke inntektene og marginene. La oss se på noen av tingene Fjordkraft gjør:

Samarbeidspartnere og sammenkobling av produkter

Som kunde hos Fjordkraft, vil man kunne få redusert priser på en rekke produkter og tjenester som ulike samarbeidspartnere tilbyr. Samarbeidspartnerne synes åpenbart at Fjordkraft sin store kundemasse er attraktiv, og dermed er man villig til å tilby sine produktene og tjenester til noe reduserte priser. Typisk vil partnere uansett måtte markedsføre produktene de selger, noe som åpenbart heller ikke er gratis.  

På mange måter kan man si at Fjordkraft i denne sammenhengen fungerer som en markedsføringskanal, og det er lite sannsynlig at Fjordkraft selv bruker særlig mye ressursers på disse aktivitetene (høy lønnsomhet). For Fjordkraft sin del så handler partnersamarbeidene i stor grad om å få mest mulig ut av kundemassen, og øke byttekostnadene for kundene. Det er lite sannsynlig at mindre aktører vil kunne tiltrekke seg like mange partnere som det Fjordkraft klarer.

Nye produkter (mobilabonnenter)

Ved å tilby flere produkter utover de strømrelaterte, så vil man kunne utnytte kundemassen bedre. I 2017 begynte Fjordkraft som nevnt å tilby mobilabonnenter, og det er det nok er flere årsaker til.

For det første er det åpenbart at det bør være mulig å også få en del av strømkundene til å bli mobilkunder (la oss si 10%), men det forutsetter at man kan tilby sine eksisterende kunder mobilabonnenter som er konkurransedyktige med de beste konkurrerende tilbudene.

Fjordkraft har flere fordeler når mobilabonnementene tilbys. For det første kan man utnytte svært mye av den eksisterende infrastrukturen i mobilvirksomheten, men noen kostnadseffektive tilpasninger må selvsagt gjøres. For det andre bør markedsføringskostnadene knyttet til hver genererte mobilkunde være lavere enn for mange av konkurrentene. Markedsføringen rettet mot eksisterende strømkunder vil kunne gjøres gjennom egne kanaler (brukerportal, e-post osv.). Markedsføringen mot nye kunder bør være kostnadseffektiv, siden man vil kunne selge strømavtaker samtidig. Fjordkraft sine mobilabonnement tilbys billigere til kundene som allerede er strømkunder (gitt at man ikke er strømkunde, så er ikke Fjordkraft sine abonnenter særlig konkurransedyktige).  

Typisk bør Fjordkraft altså kunne øke antall mobilabonnementer relativt raskt (noe som også har skjedd), og marginene bør være relativt gode med tanke på at man kan utnytte synergier i forhold til infrastruktur og markedsføring.  

Enda flere produkter?

På lengre sikt er det ikke unaturlig at Fjordkraft også lanserer enda flere nye produkter. Med tanke på at man nå tilbyr mobilabonnenter til private, så bør det i første omgang være aktuelt å tilby mobilabonnenter til bedrifter, men også mobilt bredbånd.

På enda lengre sikt er det vanskelig å predikere hva Fjordkraft kan tilby, men tjenestene/produktene bør i utgangspunktet ha følgende fellestrekk:

For det første bør det være produkt(grupper) som bør være interessante for eksisterende kundegruppe, siden det vil gjøre at produktene raskt og kostnadseffektivt kan skaleres.

For det andre bør man i stor grad kunne benytte eksisterende infrastruktur, siden det vil begrense de mer spesifikke investeringene som må gjøres, og dermed bedre kapitalavkastning til de nye vekstinitiativene.  

Økosystemet

Utklipp fra investorpresentasjon i forbindelse med IPO

***

Det synes klart at Fjordkraft har gjort en god jobb med bygge og støtte opp et sterkt økosystem. Økosystem bør gi godt grunnlag for inntektsvekst- og marginvekst i årene fremover. På lengre sikt vil lansering av flere produkter, og etablering i nye land med lavere konkurranse kunne bidra til veksten.

Følg Investing24H

/* ]]> */