Investing24H

Analyse av Fjordkraft (September 2018)

Om selskapet og hva det gjør?

Fjordkraft ble opprettet i 2001. Målet var å bli et ledende selskap innen omsetning av strøm til sluttbrukermarkedet. Selskapet ble til som et resultat av en fusjon mellom kraftomsetningsvirksomheten til BKK Kraftsalg AS (Bergen) og Skagerak Energi AS (Porsgrunn). Fra starten av, så har selskapet sitt mål vært å skape konkurranse i sluttbrukermarkedet. Fjordkraft har fokusert på lage fremtidsrettede og kundevennlige løsninger. (kilde:fjordkraft.no)

Fordelen til Fjordkraft har vært at de har kunnet utvikle innovative løsninger rettet mot en stor og økende kundegruppe. De fleste konkurrentene har på sin side måttet tilpasse investeringene til en kundegruppe som må stå i forhold til strømmen man kan produsere. Fjordkraft har oppnådd vekst ved å kjøpe opp kundeporteføljene til strømprodusentene, men også gjennom målrettet reklamer. La oss kort se på de ulike virksomhetsområdene til Fjordkraft:

Segment: Strøm (innkjøp, salg og porteføljeforvaltning).

Totalt får over 1,2 millioner mennesker over hele Norge levert strøm fra Fjordkraft. Lokale nettselskaper (114) tar seg av det lokale linjenettet og strømmålerne. Fjordkraft selger både strøm til privatkunder, bedrifter og til det offentlige.

Privatmarkedet

I Norge får rundt 19% av privatkundene strøm i fra Fjordkraft, og selskapet er i privatmarkedet blant de meste kjente strømleverandørene. Selskapet tilbyr en rekke typer avtaler, og tjenestene bør generelt være godt tilpasset kundenes mulige behov.  

Bedriftsmarkedet og det offentlige

Fjordkraft har rundt 25 000 bedriftskunder, og vekst i bedriftsmarkedet er et av hovedmålene til selskapet i årene fremover.

Produktene som tilbys bedrifter strekker seg fra forholdsvis enkle strømavtaler, til avansert porteføljeforvaltning av strøm (for større aktører). Kundene i bedriftsmarkedet kan være alt fra energiintensiv industri, til selskaper med virksomhet i store deler av landet.  

Et stort antall bedriftskunder gjør det åpenbart mulig å tilby et større og økende antall tjenester som er godt tilpasset behovet til den enkelte bedrift (fra de små, til de store)

Fjordkraft tilbyr ikke bare bedriftskunder strøm, men stiller også med et rikt spekter av digitale verktøy som blant annet muliggjør effektiv energirapportering og analyse. Verktøyene skal bidra til at kundene effektiviserer sitt energiforbruk, og som en konsekvens reduserer sine energikostnader.  

Det er generelt ikke vanskelig å forstå at det vil være forholdsvis betydelige stordriftsfordeler knyttet til utvikling og drift av digitale verktøy og tjenester, noe som bør gjøre at Fjordkraft er godt posisjonert for å øke antall bedriftskunder. Energimarkedet er også i endring, og endringene vil etter all sannsynlighet gjøre energimarkedet enda mer kompleks (kommer tilbake til dette).  

Fjordkraft tilbyr også strømtjenester til det offentlige (f.eks. kommuner)

Segment: Mobil

Fjordkraft lanserte Fjordkraft Mobil i Q2/2017, og i slutten av Q2/2018 hadde selskapet rundt 57 000 kunder. Foreløpig har mobilsatsingen vært et tapsprosjekt, noe som selvsagt skyldes at det tar tid å bygge opp en kritisk mengde abonnenter. Innen slutten av 2020 er målet at selskapet skal ha 125.000 mobilkunder. En satsing mot bedriftsmarkedet er nok heller ikke utenkelig etterhvert. Det er naturlige årsaker til at man også ønsker å satse på å tilby mobilt bredbånd. Satsingen på mobiltjenester, bidrar til å styrke selskapet sitt økosystem.  

Mobilsatsingen

Utklipp fra Q2/2018-presentasjon

Mobiltjenestene tilbys prisgunstig til nåværende strømkunder, og gitt at man fremover klarer å tilby mobiltjenester som kan konkurrere på pris og kvalitet mot de beste konkurrentene, så bør satsingen både generere avkastning individuelt, men også ha en god effekt på etterspørselen etter selskapet sine strømavtaler.

Strømbransjen er kjent for å være en bransje med lave byttekostnader (se under), og det er åpenbart at man nå øker byttekostnadene ytterligere for kunder som både får levert mobiltjenester og strøm fra selskapet.

En bransje med lave byttekostnader

Utklipp. Fra Investorpresentasjon i forbindelse med IPO ‘en i mars.

Alliansepartnere

Det bør også nevnes at Fjordkraft har 32 såkalte alliansepartnerne i Norge. Alliansekonseptet er Fjordkrafts samarbeidsmodell for kraftprodusenter og strømleverandører i distriktene. Fjordkraft ønsker å knytte mindre strømleverandører, nettselskap og kraftprodusenter til modellen. Kundene til de mindre distriktsselskapene, vil ofte være vanskelig å vinne over, noe som skyldes en gjennomsnittlig høyere kundelojalitet til lokale selskapet blant kundene.

Utfordringen til de mindre lokale selskapene er at det ofte vil ha høye kostnader knyttet til støtteaktivitet.

Fjordkraft leverer tjenester knyttet til krafthandel, fakturering, avregning og markedsstøtte til selskapene. Mange mindre selskaper vil åpenbart komme bedre om de kjøper tjenestene eksternt, og da blant annet fra Fjordkraft.

Selskapet sine alliansepartnere

Utklipp. IPO-prospekt, side 66

Alliansemodellen gjør det mulig for Fjordkraft å ta en del av de mindre aktørenes verdikjede, samtidig som de mindre aktørene på sin side får kostnadene sine redusert.  

Følg Investing24H

/* ]]> */