Investing24H

Analyse av Fjordkraft (September 2018)

Hvordan har det gått rent finansielt?

I denne delen gir vi en kort presentasjon av Fjordkraft sine finansielle resultater den siste tiden. Fokuset vil være på resultatregnskapene, og fremstillingen vil benytte seg av utklipp fra selskapets presentasjoner og rapporter.

Fjordkraft sine inntekter har vært raskt voksende de siste årene, og fra 2016 til 2017 økte f.eks. inntektene med 13-14%, men kostnadene økte dessverre enda litt raskere. Mye av årsaken til at kostnadsveksten var høyere enn inntektsveksten skyldes selskapet sine vekstinitiativ, som foreløpig er konsentrert rundt satsingen på mobilabonnement. Satsingen er foreløpig ikke lønnsom.

Resultatregnskap for 2017 og 2016

Utklipp fra 2017-Årsrapport

For å få et godt overblikk over et selskaps utvikling, så kan det være fornuftig å se på tallene på årsbasis, men man bør også studere utviklingen de siste kvartalene, siden disse bedre kan fortelle noe om de kortsiktige utviklingstrekkene. For Fjordkraft sin del, så var Q2 langt bedre i år enn fjoråret, noe som hovedsakelig skyldes at strømprisene var unormalt høye i Q2/2018 (varmt og lav fyllingsgrad). Med tanke på strømprisene man foreløpig har sett i Q3, så kan man nok forvente at også Q3-resultatet vil være svært bra. Det bør nevnes at Fjordkraft som nevnt ikke produserer strøm selv, men inntektene og marginene er likevel korrelert med utviklingen i strømprisen.

Den finansielle utviklingen de siste kvartalene

Utklipp fra Q2/18-rapport

En fremstilling av utviklingen på selskapsnivå er åpenbart naturlig, men det kan ofte også være fornuftig å se hvordan utviklingen har vært for de ulike segmentene til et selskap. Utviklingen på segmentnivå, vil potensielt kunne avsløre underliggende trender tidligere enn om man kun hadde sett på tallene på aggregert nivå.

For Fjordkraft sin del, så vil foreløpig ikke en segmentert fremstilling ha en veldig stor verdi, siden ikke-strømrelatert virksomhet foreløpig er liten. Mobil-segmentet eller «New Growth Initiatives (NGI)» er foreløpig lite, men ved å se på NGI separat, så kan man i det minste avsløre den nye virksomhetens kostnader, men også si noe om inntektspotensialet fremover. Mobilsatsingen er noe man foreløpig taper penger på, men det er samtidig usikkert hvor stor positiv effekt mobilsatsingen har på resten av virksomheten (og motsatt).

Fjordkraft deler også strømvirksomheten sin inn et konsument og forretningssegment. Inndelingen gjør det blant annet mulig å vurdere hvor det er størst potensial for vekst og lønnsomhetsforbedringer.

Fjordkraft har antydet at selskapet ønsker å vokse blant bedriftskunder, noe som virker logisk med tanke på at segmentet tilsynelatende har gode marginer, men også gode muligheter for å selge inn tilleggstjenester. Det at forretningssegmentet etterspør mer komplekse tjenester, kan slå begge veier for lønnsomheten. På den ene siden kan marginene bli påvirket negativt, gitt at kundene i stor grad krever mer, uten at Fjordkraft kan ta ekstra betalt for denne merservicen. På den andre siden kan marginene bli påvirket positivt, gitt at man klarer å ta betalt for mer komplekse tjenester, samtidig som man har storkunder som relativt sett krever lite service (i forhold til salget)

Segmentutvikling

Utklipp fra 2017-Årsrapport

I de neste delene ser vi nærmere på inntektene og marginene, samtidig som vi forsøker å estimere den fremtidige utviklingen.  

Følg Investing24H

/* ]]> */