Investing24H

Analyse av Fjordkraft (September 2018)

Marginene og Resultater

I denne delen ser vi nærmere på Fjordkraft sine marginer og resultater rent historisk, men vi forsøker samtidig å predikere den fremtidige utviklingen.

Vi tar utgangspunkt i de historiske EBIT-resultatene fra og med 2002 frem til i dag, noe som sammen med nettoinntektene fra tilsvarende periode, gjør det mulig å beregne «en slags» EBIT-margin med nettoinntektene i brøkens teller. Oversikten forteller oss at selskapet hadde forholdsvis svake marginer i starten av perioden (før ny ledelse og strategi), mens man i de siste 4-5 årene har sett relativt gode marginer i område rundt 40%.

Beregner vi for de to siste årene «en slags» nettomargin med nettoinntekten som teller, så ser vi at også denne marginen har holdt seg relativt stabil.

Ledelsenes mål for EBIT-marginen

Ledelsen har presentert to ulike mål for EBIT-marginen i årene frem mot 2020:

****

• Consumer margin: A decrease in EBIT margin to 25-30% over the next three years, with in the area of 2/3 of the reduction in 2018. Better than target so far in 2018

• Business margin: An increase in EBIT margin to 55-60% over the next three years, with more than half of the increase in 2018. On track so far in 2018

Hentet fra Q2/2018 presentasjon

****

Som vi ser er marginen høyere for bedriftssegmentet, enn det den er for konsumsegmentet. Fremover forventer man at bedriftssegmentet skal styrke seg, mens konsumsegmentet vil svekke seg. Gitt at selskapet sine mål nås, så er det avgjørende at man styrker salget mot bedriftsmarkedet (noe som også er planen).

Med tanke på at ledelsen konkrete mål for marginutviklingen de neste tre årene, så kan det være fornuftig å se hvordan den forventede marginutviklingen ville slått ut på det totale resultatet til de to segmentene de fire siste kvartalene, noe som gjør at vi kan isolere margineffekten. Under så finner man en oversikt over margineffekten for de to segmentene. Vi kommenter kort resultatene under oversikten.

Selskapet sine marginmål

I disse beregningene har vi benyttet EBIT%-mål som ligger midt mellom ledelsen nedre og øvre estimat for marginen om tre år.  

Som vi ser av oversikten over, så ville man i dag opplevd en svekkelse på rundt 13% i EBIT, gitt at de forventet marginene om tre år ble opplevd i dag, men det skal også sies at siste kvartalene har vært svært gode.  Uansett er det tydelig at en styrking av veksten i bedriftssegmentet vil være viktig for selskapet i årene fremover.

___

Generelt kan det med tanke på den historiske utviklingen, men også med tanke på de fremtidige forventningene, være fornuftig å forvente at marginene omtrent vil kunne holde seg på 2017-nivået over tid.

Resultat og marginutvikling (Tall i MNOK)

Egne marginutregninger basert på tall fra selskapet.

Til tross for at 2017 kan benyttes som et utgangspunktet, så er det også flere årsaker til at en gjennomsnittsmargin vil kunne være høyere. La oss se på ting som kan bidra til en høyere fremtidig gjennomsnittsmargin:

Høyere prisvariasjon på strøm. Det er flere ting som tyder på at strømprisene vil variere mer i fremtiden. Variasjonene vil både øke mellom årene og sesongene, men innføringen av digitale strømmålere gjør det også mulig å belaste forbrukerne med ulike priser i løpet av døgnet. Den fremtidige utviklingen bør være fordelaktig for en aktør som Fjordkraft, og kan bidra til høyere marginer (se tidligere analyser)

Sterkere økosystem og økende stordriftsfordeler. Dette er åpenbart en av de viktigste årsaken til marginene man har sett, men kan også bidra til å gi enda høyere marginer i fremtiden. Fjordkraft satser på å øke antall strømkunder til 2.0M, noe som alt annet likt bør gi lavere driftskostnader (økende stordriftsfordeler og marginer).

Fjordkraft satser på å styrke økosystemet med en rekke egne produkter, samtidig leverer man en rekke tjenester til aktører i bransjen som gjør at også disse aktørene blir en del av økosystemet, og siste men ikke minst så samarbeider Fjordkraft med en rekke partnere i andre bransjer, som gjør det mulig å tilby rabatterte varer og tjenester. I sum har Fjordkraft et helhetlig økosystem, som kan tilbys kundene og leverandørene. Kundene vil alt annet likt ha en økende verdi av å være koblet til økosystemet etter hvert som systemet styrkes ytterligere. For Fjordkraft bør et sterkere, men også mer effektivt økosystem, kunne bidra til økende inntekter og marginer.

Til tross for at det er flere ting som kan tale for at de fremtidige gjennomsnittmarginene vil være høyere enn de de har vært de siste 4-5 årene, så kan det være fornuftig å benytte 2017-marginene som et utgangspunkt, siden det gjør at man reduserer sannsynligheten for overvurdering av den fremtidige utviklingen til Fjordkraft, og dermed også en overvurdering av verdien til Fjordkraft.

Når man benytter en stabil margin som et fremtidig estimat, så vil det bety at man også forventer at resultatveksten vil tilsvare inntektsveksten, noe som gjør at man kan gå rett videre på en verdsettelse av Fjordkraft.

Følg Investing24H

/* ]]> */