Investing24H

Analyse av Fjordkraft (September 2018)

Markedet og markedsutvikling fremover  

Markedspotensialet til Fjordkraft vil åpenbart være avhengig av størrelsen på strømmarkedet, selv om selskapet nå også har aktivitet i andre markeder (mobilmarkedet).

Når man tenker på strømmarkedet, så kan det være naturlig å tenke på det norske markedet, siden det er tross alt er hvor Fjordkraft har hele sin virksomhet. På en annen side, så er det ikke noen grunn til å ikke tro at selskapet ikke også på sikt kan vokse i andre nordiske land. Strømmarkedet i Norden er tross alt del av det samme energimarkedet.

Vekstpotensialet?

Strømmarkedet i Norge og Norden er som ingen andre markeder stabile, men det er heller ikke forventet at veksten i elektrisitetsforbruket vil øke spesielt mye i årene fremover, men det er samtidig faktorer som trekker i ulike retninger, men økt fokus på miljø står sentralt.  

På den ene siden vil man forvente at man fremover vil se et stadig økende fokus på energieffektivisering i industrien, men også blant private husstander. Effektiviseringen kan helt konkret bety bedre isolering av boliger, noe som åpenbart vil redusere energiforbruket for den enkelte bolig, men dermed også bidra til lavere energiforbruk totalt sett. Energieffektivisering har pågått over lang tid, og vil nok fortsette i årene fremover.  

På en annen siden så har, og vil det økende fokuset på miljø medføre en økende elektrifisering av transportsektoren. Transportsektoren vil altså fremover ha økende etterspørsel etter strøm, men hvor mye? Ulike rapporter kan tyde på at en elektrifisering av transportsektoren vil ha mindre virkning på strømbehovet enn man muligens skulle tro (se f.eks. elbil.no)

I sum så er det nok naturlig å forvente at strømmarkedet vil ha en vekst som omtrent vil være på nivå med BNP-veksten. Aktører som er ute etter høy vekst, vil også fremover være avhengig av å ta markedsandeler fra konkurrentene.

Lav forventet markedsvekst i Norge

Utklipp. Fra Investorpresentasjon i forbindelse med IPO ‘en i mars.

Dereguleringen av kraftmarkedet og Fjordkraft

Med tanke på at Fjordkraft ikke selv produserer elektrisitet, men kun er en elektrisitetsforhandler, så er det naturlig å diskutere nærmere inndelingen av elektrisitetsmarkedet, og hvordan dereguleringen av markedet har skapt et marked for Fjordkraft og selskapet sine konkurrenter.

Verdikjeden

Utklipp fra Investorpresentasjon i forbindelse med IPO ‘en i mars.

Før deregulering av det norske markedet i 1991, så var det norske elektrisitetsmarkedet ineffektivt. Dereguleringen, og dermed opprettelsen av kraftbørsen som i dag er kjent som Nord Pool, gjorde en markedsstyrt elektrisitetshandel mulig, men muliggjorde samtidig en separering av energiprodusenten, nettoperatøren, og energiforhandleren. Resultatet av dereguleringene har vært at kraftmarkedet har blitt mer effektivt.

I dag vil elektrisitetsprodusentene kunne være mindre aktører (småskalakraftverk), men de kan også være store aktører som også ofte vil være nettoperatøren i sitt lokale område.  

Nettoperatørene er ansvarlig for driften av kraftnettet innenfor et bestemt område, og har derfor monopol et monopol i dette området.

Elektrisitetsforhandler (Fjordkraft). Som nevnt tidligere kan samme selskapet stå for alle de tre leddene til en gitt kunde, men i Fjordkraft sitt tilfelle så er man kun en forhandler. Fjordkraft kjøper elektrisitet på elektrisitetsbørsen (Nord Pool), og selge denne videre til sluttbrukerne. Sluttbrukerne betaler Fjordkraft for elektrisiteten, men de må samtidig betale nettleie til operatøren som eier den lokale infrastrukturen.  

Norge var det første landet i verden til å gjennomføre en full deregulering av kraftmarked, men Sverige og Finland gjennomførte en deregulering noen år senere (og Danmark enda noen år senere). Vi har tidligere vært inne på at deregulering bidrar til økt effektivitet i sektoren, men også økt konkurranse.

En stor strømforhandler som Fjordkraft, vil åpenbart kunne ha en fordel om de vurderer en inntreden i andre land, siden man allerede er godt kjent med hard konkurranse fra det norske markedet, noe som bør gjøre at man bør kunne klare å tilpasse seg i markeder med mindre konkurranse.  

Deregulert og hard konkurranse

Utklipp. Fra Investorpresentasjon i forbindelse med IPO ‘en i mars.

I neste del så ser vi nærmere på hvordan Fjordkraft forsøker å bygge et selvforsterkende økosystem i bransjen. Økosystemet er som nevnt viktig for den fremtidige utviklingen til selskapet, og dermed også for verdsettelsen til selskapet.

Markedsendringer og Drivere  

Til tross for at det ikke er ventet at elektrisitetsmarkedet vil vokse mye i årene fremover, så er markedet åpenbart i endring, noe som også vil sette krav til aktørene i markedet, og i stor grad innebære at mer avanserte og tilpassede løsninger må kunne tilbys. La oss se på noen konkrete endringer:

Flere Elbiler

Antall elbiler i ventet å øke kraftig i årene fremover, noe som vil sette krav til strømnettet, men veksten vil også skape et marked for både privat og offentlig ladeinfrastruktur. Med et økende antall ladere fra ulike tilbydere, så kan markedet lett bli uoversiktlig. Aktører som evner å tilby smarte løsninger, som både er enkle og kostnadseffektiv å benytte, vil enklere kunne holde på eksisterende kunder, men også tiltrekke seg nye.

Digitale strømmålere -> Større variasjon i strømprisene

Innføringen av digitale strømmålere, vil medførte at strømprisene vil kunne variere mye i løpet av døgnet. Aktører som kan tilby produkter som gjør det enklere for kundene å redusere sine kostnader, vil åpenbart stille sterkt i konkurransen.

Kundene blir leverandører

Internasjonalt har man sett en betydelig vekst i antall husstander og bedrifter som installerer egne solcellepanel. I Norge er foreløpig den relative andelen av husstandene som har installert solceller beskjeden, men den relative veksten er høy.

På den ene siden skaper den økte etterspørselen etter private solcellepaneler et marked for aktører som kan tilby slike paneler. På en annen side vil flere private solcellepaneler også gjøre at flere vil ønske å ha muligheten til å selge strøm i marked når de ikke selv har behov for all strømmen.

Det synes åpenbart at aktører som i dag hovedsakelig er energiforhandlere, også bør være blant de i verdikjeden som bør ha sterkere motivasjon til å tilby slike gode løsninger som muliggjør at private kan selge overskuddsstrøm i markedet. En aktør som Fjordkraft kan f.eks. både selge solpanel, levere de tekniske løsningene, og kjøpe og selge elektrisiteten som produseres fra solcellepanelene.  

Krav om mer tilpassede og effektive løsninger

I sum tyder de nevnte tingene på at markedet fremover vil bli mer komplisert. Markedet vil være preget av elektrisitetspriser som vil kunne variere mye i løpet av døgnet, i tillegg til at man vil se at tidligere rene strømforbrukene nå også vil kunne bli produsenter. Fremtiden vil åpenbart kunne gjøre at man som strømkunde, vil kunne spare mye på å benytte seg av en strømleverandør som kan tilby effektive og tilpassede løsninger, som muliggjør en minimering av kostnadene.

Følg Investing24H

/* ]]> */