Investing24H

Analyse av Kongsberg Gruppen (KOG)

EBITA margin > 10%

KOG har opplevd et økt marginpress de siste årene, noe som har gitt økt fokus på omstrukturering og kostnadseffektivisering. Målet fremover er en EBITA-margin på over 10%.

Med tanke på det betydelige oppkjøpet av Rolls-Royce Marine, så er det naturlig å studere hvordan marginene er for dette selskapet var før oppkjøpet. Som det kommer frem i foregående del, så har EBITDA generelt vært svakt for den oppkjøpte virksomheten, men det gir selvsagt også grunnlag for en betydelig marginheving for det maritime forretningsområdet. Hovedårsaken til det svake resultatet har vært en utfordrende markedssituasjon, med lave ordre og økt prispress.

Rent marginmessig, så er det i årene fremover naturlig å fokusere på å heve lønnsomheten til det maritime segmentet. Det er flere ting som kan tale for at man faktisk kan være i stand til å heve marginene til det maritime segmentet, men foreløpig er det litt naivt å tro at man vil klare å oppnå en EBITDA-margin på 10% for segmentet innen 2020. La oss kort se nærmere på ting som kan bidra til høyere marginer for det maritime segmentet:  

Generelt bedre marked. Markedene svinger, og de svake markedsforholdene som den oppkjøpte virksomheten har opplevd de siste årene, vil ikke vedvare over tid. En del lønnsomhetsforbedring kan rett og slett oppnås ved mer normale markedsforhold. På en annen side, så har ikke Rolls-Royce Marine opplevd positive resultater på flere år, så det er absolutt ikke rart at markedet er skeptisk.

Synergier. Det store potensialet for marginheving for det nå betydelig større maritime segmentet, ligger i en tett integrering av den opprinnelige og den nå oppkjøpte virksomheten. Utviklingen ser ut til å gå mot økt automatisering i den maritime sektoren, noe som bør være en utviklingen som er gunstig for et selskap som kan tilby avansert og helhetlig løsningstilbud. KOG er for øvrig involvert i utviklingen av verdens første autonome skip «MV Yara Birkeland» som skal settes i drift mellom Yaras gjødselfabrikk på Herøya ved Porsgrunn og utskipingshavnene i Brevik og Larvik i 2020.

Mer om «MV Yara Birkeland»

I tillegg til forventninger om bedre marginer for et økende integrert maritimt-segment, så har også KOG de siste årene lykkes godt med sine kostnadseffektiviseringsprogrammer. Selskapet har blant annet klart å redusere de administrative kostnadene, optimalisert verdikjeden, og fått en klarere prioritering for produkt og utviklingen. Mye av kostnadene og verdiene i KOG er knyttet utviklingen av nye eller forbedre produkter, og det er derfor avgjørende at organiseringen av selskapet er effektiv.

Hvordan har marginene vært rent historisk?

Lønnsomhetsmålet til KOG er at de igjen skal klare å etablere EBITA-marginer på over 10%, men det kan bli utfordrende med tanke på de svært svake marginene til den oppkjøpte maritime virksomheten.

Av oversikten under, så kan man se at EBITA% har vært synkende de siste 10 årene, og etter 2014 så har EBITA% vært under 10%. En del av nedgangen etter 2014 skyldes at deler av KOG sin virksomhet ble sterkt påvirket av et svakt marked som følge av oljeprisfallet (2014>). Det bør også nevnes at KOG også må sies å ha opplevd unormalt gode marginer i forkant av oljeprisfallet.

Med tanke på de svært svake EBITA-marginene til den oppkjøpte virksomheten, så er den reelle EBITA% for KOG egentlig enda svakere for 2017 enn det som kommer frem i oversikten under, noe som videre betyr at KOG har et langt stykke å gå før man eventuelt klarer å bringe EBITA-marginene over 10%. Det er lite sannsynlig at man vil klare å «etablere» EBITA-marginer på over 10% innen 2020. På den positive siden så er det åpenbart at den oppkjøpte virksomheten gir potensial for betydelige i de absolutte resultatene i årene fremover, men det forutsetter at man lykkes med forbedrings- og integreringsarbeidet.

Marginutvikling

Basert på 2017-rapport

ROCE = 10-15%

Det er viktig at et selskap får tilstrekkelig avkastning på den sysselsatte kapitalen. For KOG sin del er målet at man skal ha en ROCE på mellom 10 og 15%. Målet er at avkastningen skal økes ved å optimalisere kapitalallokeringen, dvs. styre kapitalen mot den operasjonelle som gir høyest avkastningen. De siste årene har KOG klart å styrke ROCE noe fra et bunnpunkt rundt Q3-16, og man ser ut til å lykkes med stabilisere ROCE over 10% (den nye virksomheten vil svekke ROCE noe, i det minste midlertidig)

Hentet fra CMD 2017.

Historisk resultatutviklingen

Selskapet har ikke satt konkret mål for resultatutviklingen, men det kan også være fornuftig å se litt nærmere på den historiske utviklingen i resultatene, siden resultatene vil være et produkt av inntektene og marginene, som selskapet altså har satt mål for.

Oversikten under viser den historiske utviklingen i noen relevante resultattall. Det er tydelig ut fra oversikten at veksten var god i de første årene etter finanskrisen, men siden har resultatene vært fallende. «I dag» ser man faktisk resultater som er lavere enn det man gjorde i starten av den relevante perioden.

Med tanke på at man tidligere både har sett at inntektsutviklingen har vært svak og fallende marginer, så er ikke den svake resultatutviklingen veldig overraskende  

Resultatutvikling 2008-17

Følg Investing24H

/* ]]> */