Investing24H

Analyse av Kongsberg Gruppen (KOG)

Kongsberg Defence & Aerospace (KDA)

Kongsberg Defence & Aerospace er en av de ledende leverandørene av forsvarsprodukter, systemer for kommando og kontroll, overvåkning, romfart, taktisk kommunikasjon, fjernstyrte våpenstasjoner og missiler samt avanserte kompositt- og mekanikkprodukter for fly og helikopter.

Ikke overraskende så utnytter man mye av den samme kompetansen i KDA som man har bruk for i KM. Selskapet er blant annet en verdensledende leverandør av fjernstyrte våpenstasjoner, og fjernstyring har man også bruk for i KM. Våpensystemene gjør det mulig for soldatene å operere fra en beskyttet posisjon inne i kjøretøyer. De siste 20 årene så har selskapet levert rundt 20 000 slike kampsystemer.

Den generelle utviklingen går i vesten mot at forsvaret blir mer og mer avansert, og det er da naturlig at man ser en økende grad av automatisering og fjernstyring, siden det også bidrar til redusere risikoen for soldatene. Legger man i tillegg til at man i NATO forsøker å presser landene til å bruke minst 2% av BNP på forsvar, så bør årene fremover gi gode tider for KOG. KOG er partner i utviklingen og produksjonen av F-35-flyene, noe bør leveranser i mange år fremover.  

Kongsberg Defence & Aerospace (KDA)

Utklipp fra CMD 2017

Kongsberg Digital (KDI)

Kongsberg Digital (KDI) leverer programvare og digitale løsninger til kunder i innenfor maritim sektor, olje og gass, fornybar energi og kraftforsyning.

KDI har i dag et betydelig antall programvareløsninger som samler høykvalitetsdata fra mer enn 18 000 fartøyer og mer enn 10 000 oljebrønner. Kongsberg har lenge arbeidet med sanntidsdatasystemer som muliggjør automasjon og autonome operasjoner. Selskapet har lansert en egen plattform – Kognifai – som samler/erstatter alle de gamle systemene. Kognifai gjør løsninger og en økende mengde nye funksjonaliteter lettere tilgjengelig for kunder.

For KOG sin del, så gir Kognifai grunnlag for å skape et svært avansert og forhåpentligvis bærekraftig økosystem. Kognifai er en åpen og skybasert plattform, noe som forenkler skaleringen, samtidig som plattformen også blir fleksibel. Både eksterne og interne utviklere har tilgang på utviklingsrammeverket, noe som gjør det mulig å bygge et vidt spekter av avanserte og tilpassede applikasjoner på plattformen.

Under KAI inngår også blant annet løsninger rettet mot energisektoren og ulike simulatorløsninger.

Kongsberg Digital  

Utklipp fra 2017-årsrapport

Følg Investing24H

/* ]]> */