Investing24H

Analyse av Kongsberg Gruppen (KOG)

Kongsberg Gruppen (heretter KOG) har falt kraftig i etterkant av det annonserte kjøpet Rolls-Royce Marine fra Rolls-Royce. Kjøpet krevde en egenkapitalemisjon på rundt NOK 5 mrd. Med tanke på kursfallet, så er det tydelig at markedet er skeptisk til om oppkjøpet vil ha en positiv effekt for KOG. På en annen side, så kan også det betydelige fallet potensielt også gi en gunstig inngang for en investor i et selskap med høy kvalitet.

I denne korte analysen ser vi litt nærmere på KOG strategi og ulike segmenter. Et særlig fokus på det maritime segmentet er særlig relevant med tanke på oppkjøpet. Videre ser vi nærmere på de historiske resultatene, samtidig som vi sameligninger disse resultatene med de finansielle målene til selskapet.

Avslutningsvis vurderer vi kort prisingen av selskapet.

KOG og selskapet sin strategi og finansielle mål  

KOG er et internasjonalt teknologikonsern som leverer avanserte og pålitelige teknologiske løsninger som bidrar til sikkerhet, trygghet og effektivitet i komplekse operasjoner og under ekstreme forhold.

KOG er et kunnskapsdrevet selskap, og selskapet investerer årlig betydelig summer i FoU.

Det er kjent at det er en sammenheng mellom komparativt fortrinn, og hvor mye et selskap investerer i FoU. Sammenhengen må sies å være logisk. Et selskap med en langsiktig FoU-strategi vil normalt klare å tiltrekke og utvikle medarbeidere som er i stand til å utvikle bedriftsspesifikk kompetanse, som det åpenbart vil være vanskelig for andre selskaper å kopiere. Når KOG satser på å utvikle løsninger som er i stand til å gjennomføre komplekse operasjoner under vanskelig forhold, så er det innlysende at det vil være begrenset med konkurranse på dette spesifikke området.  

På den ene siden er det helt logisk at et høyteknologisk selskap som KOG bør være i stand til å oppnå et kompetitivt fortrinn. På en annen side, så vil det også være slik at det er en ulempe at markedet for slike løsninger ofte er begrenset, noe som videre gjør det viktig å vinne nøkkelordre.

Strategiske prioriteringer og forretningsområder

Et teknologidrevet selskap som KOG, som årlig bruker store summer på FoU, vil åpenbart være i stand til å etablere seg i mange ulike segmenter. Det kan også være en utfordring. Et selskap som KOG bør helst konsentrere seg om noen få områder hvor selskapet er i stand til å etablere et komparativt fortrinn. Fokuset bør alltid være på å skape løsninger som kan tilfredsstille komplekse behov, siden slike løsninger vil være vanskelig å kopiere for konkurrenter.

For KOG er det også viktig at det er en viss sammenheng mellom hva som kreves innenfor de ulike forretningsområdene, siden det vil skape synergier (f.eks. blir utviklingen mer kostnadseffektiv om man kan anvende samme teknologien på flere områder).

KOG har valgt å konsentrere seg om forsvar, maritim, og digitalisering. Vi vil nå (kort) gå gjennom de ulike forretningsområdene. Vi viser til selskapet sine nettsider og årsrapporter om man ønsker en grundigere gjennomgang.

Følg Investing24H

/* ]]> */