Investing24H

Analyse av Kongsberg Gruppen (KOG)

Historisk utvikling og finansielle mål

Man vil normalt foretrekke selskaper som har klare og forholdsvis konkrete mål. Det er det flere årsaker til. For det første sier målene noe om hvordan ledelsen tror at selskapet vil utvikle seg fremover. For det andre så gir de konkrete målene et godt grunnlag for å evaluere prestasjonene til ledelsen.

De fleste selskaper med uttalte finansielle mål, vil ha mål for både avkastningen på kapitalen, inntektsveksten, og marginene. Det er generelt en fordel at et selskap har uttalte mål på alle de nevnte områdene, siden man helst vil unngå at ledelsen fokuserer for mye på et av disse områdene. Et selskap med et for stort fokus på f.eks. inntektsvekst, vil ofte føre til at selskapet vil oppnå høy inntektsvekst, men samtidig også svekkede marginer, siden man etterhvert må dreie fokuset over på stadig mindre lønnsomme områder for å opprettholde den relativt veksten.

Hva er så Kongsberg sine finansielle mål?

KOG har satt seg mål for avkastningen på den sysselsatte kapitalen, EBIT-marginen og for inntektsveksten. Vi går gjennom de nevnte målene, samtidig som vi ser hvordan selskapet rent historisk har klart seg i forhold til disse målene. For hvert av de tre målene vurderer vi også om de er sannsynlig at man klarer å nå målene. Strategiplanen gjelder for perioden 2016-20

Årlig gjennomsnittlig inntektsvekst på 10%.

Selskapet har som mål å oppnå en årlig gjennomsnittlig inntektsvekst på 10%.Veksten skal både komme fra oppkjøp og organisk vekst. I den opprinnelige forventningen ligger det at det meste av den organiske veksten vil komme i slutten av perioden, dvs. mot 2020.

Oppkjøpet av Rolls-Royce Marine har åpenbart gitt grunnlag for en betydelig inntektsvekst (se under), samtidig som oppkjøpet har styrket KOG sitt maritime segment betydelig. Når det er sagt, så er det naturlig å tro at markedet opprinnelig hadde forventet at man skulle oppnå inntektsveksten uten å hente inn mer egenkapital, noe som nok også er mye av grunnen til det kursfallet i etterkant av oppkjøpet.

Inntektseffekt av kjøpet Rolls-Royce Marine

3.kvartal 2018. side 9

Hvordan har den historiske inntektsutviklingen vært?

Den historiske inntektsutviklingen har ikke vært veldig imponerende for Kongsberg Gruppen. Med unntak av veksten i 2009 og 2010, så har inntektene vokst med noen få prosenter, eller vært negativ. Vi ser av oversikten under at det er oppkjøpet av RRM («justert 2017») som bidrar til inntektsveksten. Den organiske veksten har generelt vært svak, noe som kan være foruroligende for den fremtidige utviklingen.  

Basert på 2017-rapport

Det er Investing24h sin vurdering at KOG forholdsvis greit vil nå målet om en årlig inntektsvekst på 10% i perioden frem til 2020 for perioden 2016-2020 (jfr. målene). Det oppkjøpte selskapet alene gir alene grunnlag for en vekst på over 10%. Når det er sagt så er det viktig med inntektsvekst også i andre forretningssegmenter, siden disse foreløpig har høyere lønnsomhet, og lønnsomhetsmålet vil generelt være vanskeligere å nå (se neste)

Følg Investing24H

/* ]]> */