Investing24H

Analyse av Techstep – Januar2019

Målet til IT-selskapet Techstep er å bidra til å skape digitale og mobile arbeidsplasser. Konseptet Mobile as a Service (MaaS) skal gi kundene en komplett leveranse av produkter og tjenester. MaaS skal bidra til å forenkle arbeid og samarbeid på ulike arbeidsflater.

IT-servicebransjen er i sterk vekst som følge av økende krav til IT-løsningene som anvendes i organisasjoner. Høyere krav har videre gjort det vanskeligere for individuelle organisasjoner å utvikle og drifte sine egne løsninger.

Et resultat av økt etterspørsel etter IT-tjenester har vært at bransjen har sett en rekke nyetableringer. Både de nye og etablert aktørene ønsker å ta sin del av kaka. Vekstbransjen opplever økende press på marginene som en følge av konkurranse om kompetent personell, samtidig som konkurransen om kundene også er hard.  

Den langsiktige suksessen til et selskap i bransjen er avhengig om selskapet klarer å posisjonere seg riktig, og om selskapet klarer å skaffe seg et varig komparativt fortrinn innenfor de segmentene selskapet opererer.

I denne analysen vil vi først kort se nærmere på Techstep og hva selskapet kan tilby. I neste del ser vi nærmere på markedet som Techstep er en del av, og da med et særlig fokus på en mulig fremtidig vekst i markedet. I tredje del er fokuset på den historiske utviklingen til selskapet, samtidig som vi forsøker å predikere den fremtidige utviklingen til sentrale nøkkeltall. I siste del gjør vi en verdsettelse av selskapet.

Techstep og hva selskapet tilbyr

Techstep har i dag rundt 220 ansatte basert i Norge og Sverige, som til sammen betjener nær 6000 kunder og 635 000 sluttbrukere.

Selskapet fokusert på å tilby kundene en kombinert leveranse som inkluderer maskinvare, abonnenter og tilkoblinger, styringer og mobilenheter, administrative tjenester og tilhørende programvare, i tillegg til finansiering. Techstep betegner konseptet de tilbyr som «Mobile as a Service» (MaaS).

Utfordringen til mange organisasjoner i dag er at de er avhengig av å benytte mange typer tjenester og produkter. De ulike tjenestene er i liten grad tilpasset hverandre, noe som øker risikoen, og gir høyere driftskostnader. Ulike tjenester gjør det også vanskelig å løse arbeidsoppgavene effektivt i en verden med økende krav til mobilitet. Techstep sitt MaaS-konsept er mente å løse mange av de nevnte utfordringene, og dermed gjøre kundene i stand til å høste fordelene av høyere mobilitet.  

Utsiktene til lavere totale eierkostnadene ved å benytte seg av Techstep sine tjenester målt opp mot å kjøpe de individuelle tjenestene separat, vil være et viktig salgsargument overfor potensielle kunder. Besparelsene for kundene oppnås til dels gjennom at en mer helhetlig løsning reduserer merarbeid knyttet til koordinering mellom løsningene, at man får løsninger som er godt tilpasset en ens behov (utfordringen kan ofte være at man tar i bruk for mange løsninger som tilfører lite ekstra), i tillegg så skal man heller ikke overvurdere verdien av at man kan forholde seg til en enkelt leverandør (Techstep)

Utfordringen til Techstep vil være å overbevise potensielle kunder om at en helhetlig leveranse av tjenester vil bli billigere enn at kundene kjøper tjenestene separat. For kundene vil de store besparelsene være knyttet til indirekte kostnader, noe som åpenbart er langt mindre gjennomsiktige enn de ofte mer eller mindre direkte kostnadene knyttet til innkjøp av tjenestene.  

Mobile as a Service (MaaS)

Utklipp: CMD 2017

Techstep har de siste årene gjort en rekke oppkjøp (se under). Oppkjøpene har vært nødvendig for at selskapet relativt raskt skulle være i stand til å tilby kundene kombinerte leveranser (se over). Det er grunn til å tro at det fortsatt finnes gode muligheter for å utnytte synergiene knyttet til oppkjøpene, noe som isolert sett vil ha en positiv effekt på marginene fremover.

I konkurranse mot andre konkurrenter så er det viktig at man kan tilby noe som er ulikt det som de andre konkurrenter kan tilby, men som samtidig appellerer til kundene. Mindre tilbydere (relativt sett) vil ofte være tjent med å posisjonere seg innenfor en nisje, eller fokusere på å løse noen få, men samtidig relevante utfordringer. Techstep har fokusert på mobilitet.

Mange organisasjoner er i dag avhengig av eller ønsker høy mobilitet, og da er organisasjonene også helt avhengig av å ta i bruk teknologiske løsninger som bidrar til økt mobilitet. I forhold til Techstep, så er det ikke helt overraskende at selskapet har valgt å fokusere på selskaper som må sies å være mobile. Blant kundene til selskapet finner man blant annet SAS og NSB.  

Techstep sine oppkjøp

Utklipp fra CMD 2017

Følg Investing24H

/* ]]> */