Investing24H

Analyse av Elkem – August 2018

Resultatbasert verdsettelse

I denne delen foretar vi en rask verdsettelse av Elkem basert på resultatestimatene som vi har presentert tidligere, som vanlig presenterer vi en oversikt som viser en lang rekke kombinasjoner av diskonteringsrater (risiko) og resultatvekst i fase 1 (første 10 årene). La oss først kort presentere noen av de viktigste inndataene til modellen:

Vekstfase 1. Første vekstfase er satt til 10 år, og vi har som tidligere nevnt vurdert en gjennomsnittlig årlig resultatvekst på 5% som kanskje mest realistisk, men i tabellen under kan du også studere hvordan prisingen per aksje varierer med resultatveksten.

Vekstfase 2. Andre vekstfase har en uendelig horisont, og i modellen under benytter vi en vekstrate på 3%.

Diskonteringsrate% (Risiko). Det kan være fornuftig å benytte en diskonteringsrate på rundt 11-12%. Flere ting bør i dette tilfellet vurderes når man velger diskonteringsrate:  

  • Bluestar kontrollerer fortsatt Elkem med en eierandel på 58,2%. Generelt blir selskaper som har enkelteiere som kontrollerer mer enn 50% av aksjene priset lavere enn andre selskaper. Mange vil nok også være ekstra skeptiske til kinesiske storeiere. En kontrollerende eier taler for høyere diskonteringsrate.
  • Gjeldsnivået er synkende (se under) og på et fornuftig nivå. Lav gjeld taler for lavere diskonteringsrate
  • Prissensitivt, men også stadig mer differensiert. På den ene siden er Elkem i en bransje hvor prisene på produktene de selger kan variere mye, noe vi også har sett de siste årene. På en annen side er Elkem i ferd med å differensiere seg, ved at man satser på flere ulike produkter, og da gjerne produkter som kan generere gode marginer. På sikt bør ting ligge til rette for at selskapet vil være mindre avhengig av prisutviklingen på enkeltprodukter, noe som bør redusere risikoen på sikt.

Gjeld og gjeldsnivå

Hentet fra Q2/2018-presentasjon

Verdsettelse av Elkem

Kilde.Egne beregninger

Dagens pris per aksje er rundt 45 NOK, noe som med utgangspunkt i tabellen over kan tyde på Elkem er underpriset. Underprising kan realistisk være på 15-20 NOK per aksje.

Den største risikoen vil være knyttet til usikkerheten rundt de fremtidige marginene til selskapet. I analysen har vi forutsatt at marginene reduseres forholdsvis mye i forhold til hva marginene var for de siste fire kvartalene, noe som er naturlig siden selv ledelsen erkjenner at markedsprisene har vært unormalt gode den siste tiden.

På nedsiden vet man at man ikke skal mer enn et par år tilbake i tid for å finne nettomarginer på rundt 6%. En nettomargin på rundt 6% i årene fremover, vil i dag gi et selskap som omtrent er rettferdig priset (muligens litt lavere), noe som gir en oppside om man faktisk tror at selskapet klarer å levere relativt gode marginer i årene fremover. Selskapet fokus på spesialprodukter vil kunne gi ha en positiv effekt på marginene, og motvirke en del av effekten som følge av svakere priser.

Mange vil nok som nevnt tidligere være skeptiske de kinesiske eierne, noe som gir en lavere prising enn mange sammenlignbare selskaper. De kinesiske eierne kontrollerer i realiteten hele selskapet, men utviklingen har faktisk vært meget bra siden Bluestar kom inn i 2005.

Slutt

____________________________________

Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER

Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.

Følg Investing24H

/* ]]> */