Investing24H

Analyse av Elkem – August 2018

Elkem sin strategi og fokusområder

Elkem sin strategi går i korte trekk ut på å oppnå en systematisk kostnadseffektivisering, økt produktspesialisering (differensiering), og en gradvis styrket posisjon innenfor segmentene de opererer.  

La oss kort se nærmere på de ulike fokusområdene, og hvordan disse kan bidra til å gi Elkem et varig komparativt fortrinn overfor de andre konkurrentene.

Økt produktspesialisering

Elkem har et sterkt fokus på FoU, og selskapet har over 400 FoU-ansatte som aktivt arbeider med utviklingen av nye, og ofte mer spesialiserte produkter, i tillegg til at de forsøker å forbedre eksisterende produkter og produksjonsprosesser.

Fokuset i produktutviklingen er på produkter som er godt tilpasset etterspørselen som ulike typer globale megatrender skaper (se under). Logikken er at etterspørselen etter produkter som er godt tilpasset megatrendene, også vil kunne bidra til en inntektsvekst som vil være høyere enn veksten i den globale økonomien for øvrig. Gitt at Elkem faktisk lykkes med å skape relevante produkter, så er det også grunn for å tro at selskapet på lang sikt vil kunne vokse raskere enn den globale BNP’en.

Globale megatrender og behovene de skaper

Utklipp fra årsrapport 2017

En økende produktportefølje har også andre fordeler enn at det øker sannsynligheten for at man i fremtiden vil ha relevante produkter tilgjengelig. Flere produkter gir også en økende differensiering, noe som i et fremtidig perspektiv vil gjøre at man blir mindre avhengig av utviklingen i bestemte bransjer. Risikoen blir altså redusert.

Med tanke på at konkurransen som regel vil reduseres etterhvert som man tilbyr mer spesialiserte produkter, så er det naturlig at økende vekt på mer spesialiserte produkter vil ha en positiv effekt på Elkem sine marginer.

Det er selvsagt ikke bare fordeler knyttet til en stor og økende produktportefølje. En del selskaper vil kunne ha utfordringer med en bred produktportefølje. Salg og logistikk kan i noen tilfeller bli for komplisert med mange produkter, og man vil i en del tilfeller ikke klare å høste de tidligere nevnte fordelene. I Elkem sitt tilfelle tyder alt på at man har en håndterlig mengde produkter, noe som faktisk gjøre at fordelene overgår ulempene.

Effektivisering

Elkem er et stort integrert selskap, og for slike selskaper vil det alltid være et potensial for å utnytte mulige synergier og øke effektiviteten. Resultatet vil være høyere marginer. La oss se på konkrete ting som nesten alltid kan forbedres.

Kundeforhold og oppsalg

Man kan tenke seg at en kunde for øyeblikket kjøper et av Elkem sine «enklere» produkter, noe som for Elkem vil være et lav-marginprodukt. Et sterkt fokus på å styrke selskapet sine kundeforhold, men også generelt god kundeinformasjon om tilgjengelige produkter og produktegenskaper, vil gjøre det mer sannsynlig at kundene velger høy-marginprodukter. For at kundene skal velge høy-marginproduktene, så må økningen i kundeverdien være på nivå med, eller høyere enn økningen i prisen.  

Bedre kundeforhold kan også selvsagt bidra til at kunden kjøper flere produkter.

En forutsetning for en bedring i kundeforholdene, vil være at man er representert i de geografiske områdene kundene faktisk befinner seg. Elkem sitt fokus på vekst i utviklingsmarkeder bør ha som et resultat at man faktisk kommer nærmere kundene, noe som videre gjør det enklere å bygge sterke kundeforhold.

Deling av beste praksis

En stadig større virksomhet vil åpenbart kunne ha en del ulemper knyttet til byråkrati, noe som kan ha en negativ effekt på marginene. De negative effektene kan raskt begynne overgå stordriftsfordelene.  

Fordelen med en stor virksomhet, vil være større mulighet for at man utvikler bedre «beste praksis», men samtidig blir det ofte vanskeligere å dele denne beste praksisen med andre relevante deler av selskapet.

For et selskap som Elkem vil det som regel være mange oppgaver/prosesser som er like, eller tilnærmet like flere steder i selskapet. Det er være viktig at man klarer å identifisere de stedene i selskapet hvor spesifikke typer oppgaver/prosesser løses mest effektivt.

Delingen av beste praksis lokalt (f.eks. på samme fabrikk), vil ofte være lettere enn deling av beste praksis globalt. For Elkem er det åpenbart viktig å ha gode systemer for å fange opp beste praksis, men også å sørge for at denne når de relevante delene av selskapet. Verdien av delingen av beste praksis er at man reduserer kostnadene og øker marginene, siden individuelle enheter som omtrent utfører samme type oppgave ikke individuelt trenger å komme frem til den mest optimale måten å utføre oppgaven på.  

Vekst

Med tanke på selskapet sitt brede produktutvalg og sterke kompetanse, så vil det være naturlig at selskapet vil være på jakt etter å øke produksjonen av produktene i markedene man mener de har potensial.

Økt produksjon av enkeltprodukter vil åpenbart gjøre at man kan utnytte kompetansen og produktportefølje bedre, noe som både vil kunne bidra til høyere inntekter, men også bedre marginer.  

Veksten kan f.eks. skje ved at man øker kapasiteten ved enkelt fabrikker, ved at man bygger nye fabrikker i nye regioner, eller ved at man kjøper opp andre selskaper/fabrikker. La oss se nærmere på de ulike vekstalternativene.

En økningen av kapasiteten ved eksiterende fabrikker kan være aktuelt når man enten ser at enten ser at etterspørselen etter et produkt i en region overgår produksjonskapasiteten ved fabrikken som produserer produktet i regionen, eller når den globale etterspørselen etter et produkt øker, men foreløpig ikke er stor nok til å rettferdiggjøre en ekstra fabrikk.

Nye fabrikker vil være aktuelt når man ser at etterspørselen i enkeltregioner er større enn tilbudet, samtidig som stordriftsfordelene knyttet til å øke kapasiteten ved eksisterende fabrikker ikke overgår verdien av å spre produksjonen og komme nærmere kundene.

Oppkjøp av fabrikker (eller selskaper) kan være aktuelt når man for eksempel identifiserer aktuelle eksterne selskaper/fabrikker som produserer interessante produkter, eller fabrikker hvor det vil være mulig å produsere produkter som Elkem allerede har i sin portefølje. Gitt at man ser at det vil være mulig for Elkem kan overføre sin kompetanse, og dermed bidra til å heve lønnsomheten ved den aktuelle fabrikken, så er det åpenbart at det kan være fornuftig å kjøpe slike selskaper/fabrikker.

I de siste årene har man sett at Elkem sitt fokus har vært på vekst i blant annet Asia og Sør-Amerika.  

***

I sum bør Elkem sitt fokus på FoU, men også det at selskapet fokuserer på å levere produkter som er godt tilpasset megatrendene kunne bidra til å gi Elkem en inntektsvekst som vil være høyere enn veksten i den globale BNP’en. Fokuset på spesialprodukter som gir gode marginer, men også fokuset på delingen av kompetanse på tvers av team, fabrikker og land, bør gjøre Elkem i stand til å bygge sterk bedriftsspesifikk kompetanse.

Generelt er det sannsynlig at man både vil oppnå god inntektsvekst, og levere gode marginer, noe som til sammen bør gi grunnlag for forholdsvis god resultatvekst. Elkem begynner åpenbart å bli et stort selskap, og det vil til tross for forventningene om god resultatvekst være urealistisk å forvente at resultatveksten over tid vil være veldig mye høyere enn BNP-veksten for verden. Vi kommer tilbake til konkrete estimater senere.

Følg Investing24H

/* ]]> */