Investing24H

Analyse av Elkem – August 2018

Inntekter og estimater

I dette delsegmentet ser vi nærmere på inntektsutviklingen som Elkem har hatt de siste årene, men vi vurderer også en mulig fremtidig utvikling. La oss begynne med den historiske utviklingen.

Historisk

Ser man på perioden fra 2014 til 2017, så var den gjennomsnittlige årlige inntektsveksten til Elkem på rundt 7%, men som vi ser så varierte veksten mye fra år til år. Det er grunn for å tro at Elkem sitt fokus på flere og mer spesialiserte produkter vil redusere den fremtidige variasjonen i inntektene. Et større og mer differensiert selskap vil som regel også ha mindre inntektsvariasjon.

Oppkjøpet av de kinesiske virksomhetene vanskeliggjør indentifiseringen av hva som potensielt kan være en typisk inntektsvekst for selskapet. Når man inkluderer de «nye» kinesiske virksomhetene i 2017, så stiger ikke uventet Elkem sine inntekter og resultater kraftig. Veksten skyldes i stor grad oppkjøpene. Ser man på resultatene for de siste fire kvartalene, så tyder alt likevel på at den organiske veksten også har vært god.  

Ifølge selskapet har man lykkes svært godt med integreringen av de kinesiske virksomhetene, men man har også de siste årene hatt en fordel med høye priser på mange av produktene man selger. Kort sagt må man forvente at prisene er høyere enn det man vil kunne forvente er normalt. Ledelsen har indikert lavere priser fremover, men også at større vedlikeholdsprosjekter og dermed delvis stengninger av fabrikker, vil ha en negativ inntektseffekt fremover.

Vekst i ulike regnskapstall (Tall i MNOK)

*Når man ikke inkluderer oppkjøpene i Kina, så var gjennomsnittlig årlig inntektsvekst de siste 4 årene altså 7%. Når man derimot inkluderer tallene fra de to kinesiske verkene, så er det tydelig at størrelsen til Elkem har økt mye som følge av oppkjøpene.

* «Siste 4Q» er summen av inntektene og resultatene de siste fire kvartalene. Summen for de fire siste kvartalene vil være mer oppdatert enn årsresultatet, samtidig man skal være klar over at resultatet for de siste fire kvartalene også er mer usikkert.  

Beregningene er basert på tall fra selskapet, men vekstberegningene er gjort av Investing24h.com

Inntektsestimater

Elkem har et sterkt fokus på å utvikle nye produkter som er godt tilpasset viktige megatrender, deriblant trendene med økende miljøfokus, digitalisering og urbanisering. Det er stor sannsynlighet for at Elkem vil lykkes med strategien, særlig man med tanke på den brede produktportefølje kan feile med enkeltprodukter uten at dette har nevneverdig effekt på utviklingen til selskapet.  

Basert på at Elkem lykkes med strategien, så vil også inntektene øke raskere enn verdensøkonomien (BNP) fremover, og det til tross for at selskapet etterhvert begynner å bli en forholdsvis stor aktør. Det er naturlig å tro at en forholdsvis enkelt bør kunne oppnå en årlig inntektsvekst på minimum 5% i en god del år fremover, muligens vil veksten også være på nivå med veksten de fire siste årene (rundt 7%). (Inkluderer da ikke de kinesiske verkene)

Et øvre nivå for veksten er selvsagt vanskelig å estimere, men det er lite sannsynlig at man vil se den samme veksten som man har sett de par siste årene. Den kraftige veksten de siste årene skyldes som nevnt i stor grad oppkjøpene. En øvre årlig inntektsvekst på 10% kan være fornuftig.

Det store vekstpotensialet man har i de geografiske utviklingsmarkedene vil være et argument for at man også fremover vil oppnå en forholdsvis høy vekst.

Følg Investing24H

/* ]]> */