Investing24H

(DEL1/2)Hexagon Composite (HEX): Full gass fremover, eller er lufta i ferd med å gå ut av tanken?

Lette kjøretøyer

For lette kjøretøyer vil vekt, sikkerhet og holdbarhet være viktig. Hexagon sine sylindere har en vekt som typisk bare 30% av tilsvarende metallbaserte sylindere. Vektbesparelsen bidrar til lavere drivstofforbruk, lengre rekkevidde, og bedre stabilitet. Komposittsylindernes langt høyere kostnad (ofte 3.5x), vil raskt kunne spares inn, særlig om det er snakk om kjøretøyer som brukes relativt intensivt/mye, noe som typisk er tilfelle for mange yrkeskjøretøyer.  

TYPE 4 sylindere har et stort potensial

Kilde. Hentet fra selskapets presentasjon i forbindelse med CMD i 2017

CNG-kjøretøyer har et stort potensial i verden, også på relativt kort sikt. Natur- og biogass er den raskeste løsningen om målet er redusere utslippene, særlig siden infrastrukturen stort sett allerede er tilgjengelig.

Utbredelse av kjøretøyer som benytter naturgass (stor potensial)

Kilde. Hentet fra selskapets presentasjon i forbindelse med CMD i 2017

Foreløpig har gasskjøretøyer hatt størst utbredelse i utviklingsøkonomiene (de benytter forøvrig stort sett stålsylindere), men fremover er det forventet at man vil se en betydelig vekst også i vestlige land. VW har f.eks. som mål om å ha 1 millioner CNG kjøretøyer i Tyskland innen 2025. EU har forøvrig satt svært strenge utslippskrav fra og med 2021, noe som vil kreve at de store bilprodusentene investerer i mer miljøvennlige alternativer (batterielektriske kjøretøyer eller hydrogen/gass). Kort sagt bør markedsveksten være god i årene fremover, men konkurransen vil selvsagt også øke.  

Kilde. Hentet fra selskapets presentasjon i forbindelse med CMD i 2017

Lastebiler og busser (drivstoffløsninger)

Deler av Hexagon CNG Automotive Products-division funksjonerte i fjor med Agility. Hexagon eier 50% av det nye selskapet Agility Fuel Solutions. Selskapet designer og produserer rene drivstoffløsninger for medium til tunge kommersielle kjøretøyer. Produktene inkluderer drivstofflagring, fyllesystemer, og selvsagt HEX sine komposittsylindere.

Hovedmarkedet er i Nord-Amerika, og man hadde i 2017 en positiv inntektsvekst som følge av et økende antall installasjoner i busser og lastebiler. Oljeprisen har siden 2016 økt i forhold til CNG-prisene (driver for veksten), men foreløpig har man ikke sett en stor vekst i markedsandelen til kommersielle CNG-kjøretøyer i USA, noe som gir forhåpninger om vekst i årene fremover.  

Busser og lastebiler

Utklipp fra 2017-Rapport.

High-Pressure LPG        

Hexagon Ragasco er den ledende produsenten av LPG-sylindere av kompositt, som i Norge er mest kjent som propanbeholdere til gassgrillen. Internasjonalt brukes LPG-sylinderne i husholdningen (komfyr) på steder som mangler direkte tilførsel av gass, men også et alternativt til bensin/diesel i enkelte industriløsninger. I vestlige land er derimot gassgrillen der hvor mye av volumet er.  

LPG-sylindere

Utklipp fra 2017-Rapport.

Hexagon Ragasco er som nevnt tidligere kåret til Norges smarteste bedrift, og bedriften opererer en svært moderne og effektiv fabrikk på Raufoss i Norge. De siste 17 årene er produksjonstiden for en komposittsylinderne blitt redusert fra 74 sekunder til bare 11 sekunder De siste årene har reduksjonen ligget på rundt 1 sekund årlig. Ikke undervurder den relative nedgangen de par siste årene, selv om den absolutte nedgangen er (og vil være) begrenset.

Total har Hexagon de siste 17 årene produsert og solgt rundt 17 mill. sylindere internasjonalt, og i 2017 produserte man 1.7 mill. Produksjonskapasiteten skal økes til 2.0 mill. innen 2019/20. Høyere kapasitet vil åpenbart føre til økte inntekter, men også redusere enhetskostnadene, noe som videre vil gjøre selskapet enda mer konkurransedyktig, men samtidig også gjøre det vanskelig for potensielle nye konkurrenter.

Et velkjent syn om sommeren

Kilde. Hentet fra selskapets presentasjon i forbindelse med CMD i 2017

Antall LPG-sylindere internasjonalt ligger på rundt 1.4 mrd., men LPG-sylindere TYPE 4 utgjør bare en liten del av det totale antallet. Potensialet på lang sikt er åpenbart enormt, men det forutsetter at man klarer å overbevise potensielle kunder om at fordelene (sikkerhet, holdbarhet, og lav vekt), overgår den store ulempen, nemlig prisen.

Uansett tyder alt på at markedet ikke vil ha noe problem med absorbere HEX sin produksjonsøkning de neste årene. LPG-segmentet er svært viktig for Hexagon med tanke på at segmentet både leverer gode marginer og har god inntektsvekst, samtidig som det virker som den videre vekst vil kunne oppnås forholdsvis enkelt. LPG-segmentet er åpenbart en viktig bærebjelke i Hexagon sin virksomhet.  

LPG-sylindere av TYPE 4.

*I dag er det rundt 1.4mrd. LPG-sylindere globalt, noe som vitner om et stort potensial for TYPE-4 sylindere.  

Kilde. Hentet fra selskapets presentasjon i forbindelse med CMD i 2017

Følg Investing24H

/* ]]> */