Investing24H

(DEL1/2)Hexagon Composite (HEX): Full gass fremover, eller er lufta i ferd med å gå ut av tanken?

Hva er hoveddriverne fremover?

Som nevnt innledningsvis, så vil det ikke gjøres en grundig analyse av hydrogen i denne analysen, men det kan være fornuftig å se litt nærmere på de viktigste driverne for selskapets løsninger. Hva er de viktigste driverne i årene fremover?

Krav om mer miljøvennlige transport.

Transport står for stor andel av verdens utslipp, og man ser i dag stadig økende krav til utslippsreduksjon i alle deler av transportsektoren. Mer miljøvennlig transport er nødvendig for at verdens klimamål skal nås. Det å snakke om mer miljøvennlig transport, betyr ikke det samme som at alle kjøretøyer og fartøyer må benytte det aller mest miljøvennlige alternativet.

Det mest miljøvennlige alternativet vil muligens være at energien/drivstoffet er produsert med 100% fornybar energi, før energien lagres i batterier eller brukes til å produsere hydrogen.

For mange deler av transportsektoren vil det foreløpig være vanskelig å raskt ta i bruk fornybar energi. For det første er man begrenset av dagens teknologinivå, men også priser på relevante energibærere. For det andre er man begrenset av tilgangen på fornybar energi. I de fleste land utgjør foreløpig fornybar energi en liten del av den totale energimiksen. For det tredje er man ofte avhengig av omfattende infrastrukturinvesteringer, før de meste miljøvennlige alternativene kan tas i bruk i stor skala, noe som selvsagt også vil ta tid å få på plass.

Poenget er altså at man trenger å ta i bruk mer miljøvennlige alternativer, ikke nødvendigvis de mest miljøvennlige. Selskaper som kan dra nytte av utviklingen fremover, vil utvilsomt også ha et potensial for å vokse raskt i årene fremover.

Mer miljøvennlige alternativer kommer

Kilde. Hentet fra selskapets presentasjon i forbindelse med CMD i 2017

Mer miljøvennlige alternativer

Mer miljøvennlig transport kan altså både handle om å i større grad ta i bruk de mest miljøvennlige fossile drivstoffene, hvor naturgass kan være et godt eksempel, men kan samtidig også bety å øke bruken av energibærere som hydrogen og batterier i transportsektoren.

Hexagon produserer sylindere som kan brukes til lagring av (natur)gass og hydrogen, noe som gjør at det er fornuftig å fokusere på disse alternativene i denne analysen.

Naturgass. Historisk har bensin og diesel vært de mest brukte drivstoffene i transportsektoren, noe som er naturlig med tanke på hvor enkle de er å ta og bruk, og hvor stor tilgangen er i dag er.  

Økt fokus på miljø, men også teknologisk utvikling, har sammen med lavere priser gjort at naturgass har blitt et betydelig mer attraktivt alternativ til de «gamle» drivstoffene.

I forhold til bensin og diesel, så kan naturgass være et betydelig mer miljøvennlig alternativ, men litt mer overraskende er det at kjøretøyer som benytter naturgass som drivstoff, også står godt imot batterielektriske kjøretøyer, men hvor godt er avhengig av hvordan energien som brukes i batteriene er produsert.  

Naturgass er et godt alternativ

CNG= Komprimert naturgass. BEV= Batterielektriske kjøretøyer

Kilde. Hentet fra selskapets presentasjon i forbindelse med CMD i 2017

CNG-kjøretøyer har et stort potensial fremover, og flere bilprodusenter satser da også på slike kjøretøyer. I den delen av transportsektoren som er av litt mer tung art, så vil CNG kunne være et alternativ til hydrogen, gitt at man ønsker å bevege seg bort fra diesel. Strengere krav til utslipp, men selvsagt også prisforholdet mellom gass og diesel, vil åpenbart være avgjørende for den fremtidige utvikling. Økende CO2 avgifter i enkelte land, vil selvsagt gjøre både naturgass og hydrogen til et langt bedre alternativ.

Hydrogen: Hydrogen ble diskutert grundigi NEL/hydrogen-analysen,og vi nevner derfor bare kort at naturgass/hydrogen har mange av de samme bruksområdene. Forskjellen går i stor grad på hva som er energikilden. For hydrogen sin del, så vil man kunne produsere hydrogen av vann og (fortrinnsvis) fornybar energi.

**

Det finnes åpenbart en del barrierer som hindrer økt bruk av naturgass og hydrogen i transportsektoren, men gitt at man klarer å redusere disse barrierene, så vil de nevnte alternativene kunne oppnå betydelig vekst. Selskaper som bidrar til å redusere barrierene, vil nødvendigvis også kunne få en lys fremtid.  

En av de største utfordringene med økt bruk av de nevnte alternativene, vil være knyttet til at man må lagre relativt ustabile stoffer i kjøretøyer/fartøyer som er i bevegelse. Man trenger altså lagringsbeholdere som både er sikre, lette, og selvsagt også gir god verdi for pengene. Uten disse tre tingene, så vil verken naturgass og hydrogen kunne oppnå en stor markedsandel i transportsektoren. Har Hexagon kommet frem til en god løsning?

Følg Investing24H

/* ]]> */