Investing24H

(DEL1/2)Hexagon Composite (HEX): Full gass fremover, eller er lufta i ferd med å gå ut av tanken?

Forretningsområdene

Inntil nå har vi sett nærmere på «grunnproduktet» til Hexagon, nemlig komposittbeholdere av type 4. I denne delen, så ser vi nærmere på de noen av de viktigste forretningsområdene til Hexagon, og da med et særlig fokus på det fremtidige potensialet til disse segmentene. Vi i de neste avsnittene gi en presentasjon av de ulike segmentene, markedet, og konkurransen man møter.

Hexagon sine forretningsenheter

Kilde. Hentet fra selskapets presentasjon i forbindelse med CMD i 2017

Prosenten viser forretningsenhetens andel av de totale inntektene.

Kilde. Hentet fra selskapets presentasjon i forbindelse med CMD i 2017

1.High-Pressure CNG

Utklipp fra 2017-Rapport. Noe redigert av Investing24H.

Mobile Pipeline (MP)

Mobile Pipelines (MP) kan være et godt alternativ i områder uten rørledninger, og som i tillegg har vektbegrensninger på veiene. Løsningene er ment for CNG (naturgass) og biogass, og HEX sin merkevarer er TIITAN og X-store.  

I flere år så har segmentet opplevd en svak utvikling som følge av lavere olje- og gasspriser, men i 2017 hadde man en opptur. Oppgangen skyldes hovedsakelige høyere aktivitet i skiferolje- og gassmarkedet i Nord-Amerika (hovedmarkedet). Over tid har man hatt en ikke-lineær utvikling i etterspørselen, men det er ventet at etterspørselen vil øke i årene fremover. Etterspørselen etter MP er særlig drevet av prisforholdet mellom naturgass og oljebasert drivstoff, men også økende krav til utslippsreduksjon.

HEX er den ledende aktøren i markedet. Løsningene til selskapet har høyere lastekapasitet, men også lavere vekt enn konkurrentenes alternativer. Enklere sylindere av type 1 og 2 har derimot den fordelen at de krever en lavere inngangsinvestering. Fremover er utsiktene gode for MP, noe som nødvendigvis vil tiltrekke seg nye konkurrenter, som igjen vil kunne ha en negativ effekt på selskapets marginer. Inntektsveksten kan på bunnlinjen muligens mer en veie opp for en eventuell marginsvekkelse.

MP- løsningene kan også anvendes som lagringssylindere for CNG i store transportenheter som skip og lokomotiver. HEX har særlig satset på jernbanen i Nord-Amerika, hvor man har tusenvis av tog som går på diesel. Strengere krav til utslipp, og foreløpig en relativt stor andel dieseldrevne tog, bør kunne gi CNG et betydelig potensial i årene fremover.

Mobile Pipelines

Utklipp fra 2017-Rapport.

Hydrogen

Det vil ikke bli gjort en grundig gjennomgang av hydrogen i denne analysen, noe som flere forklaringer. For det første kan de fleste løsningene som benyttes for lagring av CNG, også anvendes til lagring av hydrogen. For det andre har CNG og hydrogen mange av de samme bruksområdene. For det tredje ble hydrogen grundig diskutert i NEL/hydrogen-analysen. En kort gjennomgang av selskapets hydrogensatsing følger under.

Hydrogen er en ren energibærer som kan anvendes i mange ulike applikasjoner, og som forholdsvis enkelt kan lagres i store skala. Type 4 sylindere har lang holdbarhet (ruster ikke), noe som gjør at de er bedre egnet for lagring av hydrogen over lang tid, enn det som er tilfellet for mer metallbaserte sylindere.

Hydrogen har flere mulige bruksområder, og det er flere ting som kan tyde på at anvendelsen vil øke i årene fremover.

For det første er det ventet at hydrogen i fremtiden vil være viktig i mange ulike deler av transportsektoren, men muligens særlig i den tyngre delen (skip, tungtransport, busser).

For det andre kan hydrogen bli viktig for å lagre overskuddskraft i perioder hvor man har høy kraftproduksjon. Den økende andelen til fornybare energikilder i energimiksen, skaper økende variasjon i energitilbudet.

HEX sitt samarbeid med NEL og Powercell gjennom selskapet HYON gjør at man sammen kan tilby helhetlige løsninger, noe som bør bidra til å redusere potensielle kunders barrierer mot å ta bruk hydrogen.

Med tanke på hydrogens ventede markedsvekst, så kan man nødvendigvis også forvente at konkurransen vil skjerpes. HEX sine verdifulle samarbeid med andre dyktige selskaper i verdikjeden, i tillegg til HEX sine egne eksisterende komparative fortrinn, bør gjøre at selskapet kan stille sterkt i den fremtidige konkurransesituasjonen. På en annen side er selskapet fortsatt helt avhengig av å investere mye i FoU, produksjonskapasitet osv. om man skal klare å opprettholde posisjonen på lengre sikt og sikre et varig fortrinn.

Hydrogen

Utklipp fra 2017-Rapport.

Følg Investing24H

/* ]]> */