Investing24H

(DEL1/2)Hexagon Composite (HEX): Full gass fremover, eller er lufta i ferd med å gå ut av tanken?

Hvor passer Hexagon inn?  

Hexagon har i flere tiår konsentrert seg om utvikling og produksjon av såkalte TYPE-4 sylindere (Se illustrasjon under)

Sylinderne er laget av et såkalte komposittmateriale, som betyr at de er sammensatt av ulike type materialer, som sammen skal bidra til å gi sylinderne ønskelige egenskaper, f.eks. i forhold til styrke, slitasjemotstand og stivhet. Selskapet er et av de beste i klassen, og det kan også nevnes at Hexagon Ragasco i 2015 ble kåret til Norges smarteste bedrift. Hva er så fordelen med Type-4 sylindere i forhold til andre typer sylindere?

Les mer “Hexagon Ragasco kåret til Norges smarteste

De fire typene

Kilde. Hentet fra selskapets presentasjon i forbindelse med CMD i 2017

TYPE-4 sylinderne har flere egenskaper som gjør de særlig er egnet for bruk i transportsektoren. Vi ser på noen av de viktigste egenskapene:

Lette. Tradisjonelle sylindere (Type 1) er laget av metaller, noe som definitivt gjør dem tyngre enn sylindere produsert ved hjelp av komposittmaterialer. Lav vekt er viktig i mange transportsegmenter, noe som gir komposittsylinderne en fordel. Ifølge Hexagon er vekten til Type 4 60-70% lavere enn TYPE 1, noe som kan være avgjørende. For busser vil vektbespareleden bety at bussen vil kunne ta flere passasjerer, mens lastebiler på sin side kan ta mer varer/last.    

Sterke/sikre. Umiddelbart skulle man muligens tro at sylindere laget av metaller var sikrere enn de som er laget av lette komposittmaterialer, men det stemmer ikke. Ulempen til metallsylinderne er at de håndterer høyt press dårligere enn komposittsylinderne, noe som kan forklares med at komposittsylinderne vil være vil være mer elastiske. Ved ry ekstremt ytre press f.eks. i forbindelse med en ulykke, så vil komposittsylinderne absorbere presset betydelig bedre.  

Holdbare og lite utsatt for rust. Stålsylindere er ikke overraskende mer utsatt for rust enn komposittsylindere, noe som videre gjør komposittsylinderne mer holdbare. Det er stor fordel om man slipper å skifte mer eller mindre innebygde sylindere i løpet av et kjøretøys levetid.

Mer holdbare sylindere vil også kreve færre inspeksjoner. Det er svært sannsynlig at Type 4 sylindere både vil gi lavere vedlikehold- og inspeksjonskostnader. Ifølge Compositesworld.com har Type 3 og 4 en normal holdbarhet på 30 år, noe som er det dobbelte av type 1 og 2.

Stort vekstpotensial for Type-4 i et også voksende sylindermarked

Kilde. Hentet fra selskapets presentasjon i forbindelse med CMD i 2017

I sum er det tydelig at sylindere av Type- 4 har langt bedre egenskaper enn f.eks. Type- 1. Mange av egenskapene er særlig viktig for sylindere som skal være i bevegelse. Med tanke på de fordelaktige egenskapene, så skulle man muligens tro at også utbredelsen var stor? Ikke egentlig, og ikke overraskende er det kostnaden som er årsaken til at Type-4 bare står for rundt 1% av det totale markedet for sylindere,  men hvor mye mer koster Type-4?

Ifølge våre undersøkelser koster f.eks. Type 4 og 3 rundt 2.0x mer enn en Type 2, og hele 3.5x mer enn Type 1, men tallene er selvsagt usikre. Er Type 4 verd prisen? I transportsektoren tyder mye på at de faktisk er verd prisen. Den høyere sikkerheten og bedre holdbarhet er nok å foretrekke i transportsektoren, og sannsynligvis vil det også etterhvert kreves at man benytter seg av de sikreste sylinderne. Lavere vekt øker på sin side lastekapasiteten, noe som bør gjøre det mulig å spare inn de økte kostnadene, enten i form av flere passasjerer (busser), eller i form av mer last (lastebiler).

Selv om Type 4 vil være det fornuftige å bruke i transportsektoren, så vil kundesegmenter som ikke stiller like strenge krav til mobilitet, og/eller som har lavere betalingsvillighet, sannsynligvis holde seg til Type 1 og 2. Type 1 og 2 er f.eks. svært utbredt i utviklingsøkonomiene.

 **

Til nå har vi sett nærmere på Hexagon sitt grunnprodukt, nemlig de lette komposittsylinderne. Type-4 bør som et minimum ha et stort fortrinn i transportsektoren over de mer metallbaserte alternativene. Med tanke på den ventede veksten i bruken av naturgass og hydrogen, så bør fremtiden se lovende ut for et av de ledende og mest kostnadseffektive produsentene av komposittsylindere.  

Følg Investing24H

/* ]]> */