Sentiment/Momentum
I de foregående seksjonene har vi tatt for oss kvaliteten og verdsettelsen til DAT, men man vil som regel også ta en vurdering av sentimentet rundt en aksje. En aksje med høy kvalitet og lav verdsettelse vil i utgangspunktet være et godt kjøp, men det kan ofte være frustrerende (og kostbart) hvis en må vente lang tid før aksjen begynner å stige. Dette kan ofte være tilfellet hvis det tar lang tid før resten av markedet oppfatter den «riktige» verdien til aksjen.
Man kan gjøre flere undersøkelser for å unngå å kjøpe «døde aksjer», man kan f.eks. vurdere om aksjen har moment i kursutviklingen (positiv prisindeks for flere perioder), om det har kommet positive nyheter i det siste, hvor avhengig er insiderne (lederne) av kursutviklingen, hvem som er eierne i selskapet. Vi vil i det følgende vurdere noen av disse tingene.
Annonse:
Pris- og multippelutvikling
I denne seksjonen vil man se nærmere på prisutviklingen, og sammenligne denne med utviklingen i noen viktige prisingsmultipler. Prismultiplene vi ser på er P/S, P/B og P/E, dvs. noen av de vanligste.
Diagram: Prisutvikling de siste 6-7 årene
Den blå kurven viser utviklingen i aksjeprisen
Ut fra diagrammet ser man at prisen har opplevd en eksplosiv vekst den siste tiden. Prisen ligger nå rundt toppnoteringen de siste årene. Prisen har definitivt høyt momentum, men når stopper den å stige?
Diagram: Utvikling i P/E
I starten av perioden dvs. (her) fra og med 03.01.2012 så var resultatene negative eller svært lave (evt. P/E svært høy), slik at man ikke kan konstruere en P/E-kurve for denne perioden.
Ut fra diagrammet for utviklingen i P/E ser man ikke helt uventet mye av de samme som man så for prisen, men med litt mindre utslag. P/E er nå omtrent hva den var rundt årsskifte 2013/14, dvs. rundt 20. En kan konkludere med at man må betale en relativt høy pris, for de relativt gode resultatene, noe som gjør at man vanskelig kan si at aksjen er en verdiaksje.
Diagram: Utvikling i P/S og P/B
For P/Bokført og P/salg har man tilsvarende utvikling. P/S er den som tilsynelatende har tatt minst av, men P/B ligger i dag rundt 1, noe som betyr at man betaler 1 krone for hver krone i omsetning. P/B har de siste årene liggetunder 2.5, men ligger i dag opp mot 4. Man betaler altså 4 kroner for hver bokførte krone. Verdiskapende virksomheter vil ha P/B>1, siden slike virksomheter vil ha en verdi som er høyere enn de bokførte verdiene.
Verdifokuserte investorer vil foretrekke lav P/B. Mange av disse investorene vil ønske å investere i virksomheter med P/B <1, mens virksomheter med P/B < 3.0 blir ofte også karakterisert som verdiselskaper (i det minste internasjonalt). DAT må karakteriseres som et vekstselskap.
Generelt virker prisen å være stigende, men stigningen er så kraftig at sannsynligheten for «overoppheting» med påfølgende kraftig fall kan virke sannsynlig. P/X multiplene kan sies å være på nivå med hva en forventer for et vekstselskap, og det er kanskje nettopp hva selskapet er?
Annonse:
Eierskap
Eierskapet i et selskap forteller noe om interessen rundt et selskap. Er strategiske eiere eller er dyktige profesjonelle forvaltere aksjonærer i selskapet?
Kilde: Data Respons sine nettsider. Oppdatert 24.10.2016.
Hovedinformasjon man får fra aksjonærlisten er at det er en stor eier. PE-fondet Reiten & Co kontrollerer nærmere 33% av aksjene gjennom Custom Holding AS. Fondet har vært eiere i selskapet siden 2009, og har kjøpt seg opp ved flere anledninger, blant annet noen poster i år. Hva tror vi PE-fondet vil gjøre fremover?
På den ene siden har slike fond et mål om å realisere verdiene på et tidspunkt, særlig når de trossalt har vært eiere så lenge. Nå har i tillegg prisen på selskapet gått veldig i det siste, så hvis man klarer å selge aksjene opp mot den nåværende kursen, så vil man kunne gjøre et bra salg. På den andre siden så har fondet den siste tiden (siste året) valgt å kjøpe flere aksjer, men vi tror ikke nødvendigvis dette er noe man bør legge for mye vekt på, kjøpene er små i forhold til totalposten, dessuten har kursen tildeles steget mye siden disse kjøpene ble gjennomført.
En god del av lederne i selskapet eier også aksjer, noe som må sies å være normalt når et PE-fond eier mesteparten av aksjene. Fondene fortrekker å bruke aksjer og opsjoner som kompensasjon/motivasjon, og krever også ofte at den sentrale ledelsen invester sine egne penger i selskapet som de skal lede.
Generelt bør man være forberedt på ulke senarioer fremover. En mulighet er at hele selskapet blir solgt til et annet selskap. En annen mulighet er at kun PE-fondet selger seg ut. En tredje mulighet er selvsagt at det ikke skjer store endringer i aksjonærstrukturen. Den første av disse senarioene vil sannsynligvis være det beste for de «andre» aksjonærene. Skulle det ikke skje noen endringer i aksjonærlistene, så er det sannsynlig at PE-fondet vil «presse på» for å at selskapet skal betale høye utbytter (men er utbyttenivået bærekraftig?)
Annonse:
Innsidere/Kompensasjon
Generelt er den totale kompensasjonen til ledelsen delvis avhengig av utviklingen i selskapet.
Kompensasjon til ledelsen største
Kilde: Data Respons, Årsrapport 2015, Note 15
Generelt bør man som investor ønske at kompensasjonene til ledelsene i et selskap i størst mulig grad er avhengig av den langsiktige utviklingen til aksjekursen. Opsjoner kan således fungere bra.
Opsjoner er tildelt de ledende ansatte og verdien av disse opsjonene er avhengig av aksjeprisutviklingen. Ledelsen eier også aksjer i selskapet, som gjør de enda mer avhengig av aksjeprisutviklingen.
Konklusjon
Det er liten tvil om at Data Respons sin løsninger og tjenester vil ha et stort marked fremover, i en verden som blir stadig mer digitalisert og automatisert. DAT er definitivt et selskap med bra kvalitet som gjør mye riktig, men er selskapet et godt kjøp for en investor i dag?
Etter vår mening så er ikke selskapet et godt kjøp i dag. Utviklingen i prisen har vært eksplosiv den siste tiden, men vi mener ikke at prisingen i dag står i forhold til den fundamentale verdien basert på de fremtidige mulighetene.
Annonse: