Investing24H

Data Respons (DAT): Rettferdig priset eller ikke?

Om Data Respons (DAT)

Data Respons ASA leverer produkter, FoU-tjenester og innebygde løsninger.

Selskapet har HQ i Norge. Data Respons er et teknologiselskap og en leverandør av Embedded Solutions’ til det industrielle markedet. Embedded Solutions eller innebygde løsninger kan karakteriseres som datahjernen i en maskin, et system eller i et industrielt sluttprodukt. Selskapet tilbyr produkter, tjenester og innebygde løsninger på alle nivåer av kompleksitet til OEM-bedrifter, systemintegratorer og vertikale produktleverandører innen en rekke markedssegmenter som forsvar, medisinsk utstyr, industriell automasjon, Offshore, transport, energi og telekommunikasjon.

Selskapet sin virksomhet inkluderer produkter, løsninger og tjenester. Products & Solutions segmentet består av utvikling og levering av tilpassede løsninger hvor en kombinerer ingeniørtjenester med standard innebygde dataprodukter fra partnere eller leveranser av standard innebygde dataløsninger. Services segmentet tilbyr konsulentjester for ulike teknologirelaterte utviklingsprosjekter.

Selskapets «Mission»

Målet til selskapet er å styrke kundene sine konkurransekraft ved å tilby de beste løsningene som oppfyller deres spesifikasjoner. Det langsiktige målet er å bli kundenes foretrukne partner. Det er viktig at kundene opplever fordelene med økt hastighet, innovasjon, kvalitet og kostnadsforbedringer, siden dette er hva selskapet forsøker å tilby.

Data Respons sitt overordnede mål er å fortsette å styrke sin posisjon som et av Europas ledende selskaper i markedet for innbygde løsninger. Målet blir støttet av selskapet sitt konsept for å kombinere et omfattende utvalg av standard innebygde dataprodukter med lang erfaring i prosjektering, prosjektadministrative tjenester og operasjoner innenfor viktige vertikale markeder.

Trenden mot økt automatisering, digitalisering og at «alt er tilkoblet» (IoT) passer godt med selskapet sine løsninger og FoU-tjenester.

Selskapet kan utvikle alt fra sensorer til mobile Apper, noe som gjør selskapet svært egnet som partner for kunder som skal gjøre en digital overgang.

ANNONSE

Segmenter

Deler av Resultatregnskapet for konsernet (tall i MNOK):

Products & Solutions

Driftsinntektene i 2015 var på MNOK 559 (480), som gir en vekst på 17%. Det var derimot ikke store endringer for verken EBITDA, ordreinngang eller ordrereserve. EBITDA endte på MNOK 37.2 (36.9), ordreinngangen var på MNOK 538 (531), mens ordrereserven var på MNOK 546 (567). Hovedsakelig kom veksten internasjonalt, mens Norge var svakt som følge av utfordringer knyttet til oljerelatert virksomhet.  

Tall for segment for kvartal, år og YTD.

For å kunne imøtekomme markedets krav om økt ytelse og mer funksjonalitet i sine produkter, fokuserer mange av kundene på strategiske samarbeid. Data Respons bygger og leverer spesialtilpassede løsninger slik at kundene kan oppnå lavere eierkostnader, økt effektivitet og kortere tid til markedet.

Data Respons mener de er godt posisjonert for å være den ledende kanalen for innbygde dataløsninger og IoT-produkter i Norden. Selskapet har en sterk og økende base av tilbakevendende kunder og en solid ordrereserve. Løsningsleveranser sikrer langsiktige og strategiske viktige kundeforhold, som kan gi et godt potensial for fremtidig vekst.

Annonse:

Services

Driftsinntektene i 2015 var på MNOK 407 (370), som gir en vekst på 10%. Det var derimot ikke store endringer for verken EBITDA, ordreinngangen eller ordrereserven. EBIDTA endte på MNOK 30.9 (30.9), ordreinngangen var på MNOK 403(405) og ordrereserven ble MNOK 144 (146). Hovedsakelig kom veksten internasjonalt, mens Norge var svakt. Generelt har Services samme utvikling som det andre segmentet – vekst i omsetningen, med negativ utvikling i EBITDA-marginen, og med små endringer i ordrer(inngangen/reservene).

Tall for segment for kvartal, år og YTD.

Services må kunne sies å være det segmentet som gir høyest potensial for å «holde på» kundene, men også å skape sterke varige komparative fortrinn.

For det første vil evnen til å levere sterk service til kundene faktisk gjøre at kundene velger å kjøpe løsningene til DAT.

For det andre kan service gjør at man kan generere mer inntekter fra kundene gjennom løsningenes levetid, og sannsynligvis øke muligheten for at DAT blir valgt som leverandør når løsninger på nye områder er nødvendig eller gamle løsninger må erstattes.

For det tredje så er virksomhetsområdet til DAT et området som i stor grad muliggjør endeløs spesialisering av kompetanse. Klarer man å kytte mennesker med spisskompetanse sammen, vil man kunne skape sterke bærekraftige fortrinn, som videre kan gi høy avkastning på den investerte kapitalen. For de fleste kundene (selv større) vil det være lite hensiktsmessig å besitte sterkt spesialisert kompetanse innfor DAT sitt område, noe som skaper et godt marked for selskapet.  

Utvikling fremover ifølge Data Respons. Økt automatisering.

Kilde: Data Respons. Q3-16 Presentasjon.

ANNONSE

Geografisk

Data Respons har virksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Taiwan. Forretningsmodellen til selskapet er basert på nært samarbeid, forståelse for kundenes behov og kompetanse innen kundenes vertikale markeder.

Sverige – stod i 2015 for det største marked omsetningsmessig med rundt 48% av omsetningen (økt ytterligere i år). Selskapet har generelt en sterk posisjon i flere vertikale markeder slik som transport, telekominasjon, forsvar og industriell automatisering. Generelt så har Sverige en større mengde av den typen industri hvor selskapet sine produkter er nyttige enn det som er tilfellet i Norge.

Norge – stodi 2015 for 36% av inntektene, og selskapet har en sterk posisjon innen maritim, industriell automatisering, telekommunikasjon, medisinsk utstyr og forsvar. Trenden de siste årene har vært en svekkelse i oljeservice, men også innenfor maritim sektor. Svekkelsen har redusert norsk andel av omsetningen, men der er grunn til å tro at økt fokus på kostnadskutting fremover vil kunne medføre større vekst i det norske markedet.

Tyskland – stod i 2015 for rundt 11% av omsetningen, men Europa sin industrimakt har definitivt det største potensialet fremover. Selskapet har satset på avdelinger i de viktigeste industribyene i landet, med høyt fokus på bilindustrien som er blant de industriene som har størst behov for selskapet sin kompetanse og løsninger. Oppkjøp den siste tiden i Tyskland viser at landet blir viktig fremover for DAT.

Danmark – står generelt for rundt 5% av omsetningen, noe som må sies å være lite. Vi forventer mer vekst i Danmark fremover.  

Andel av omsetningen (YTD-Q3)

Kilde: Data Respons, 3Q presentasjon. Komprimert versjon.

Annonse:

Trender

Trenden fremover tyder på økt behov for intelligente og kostnadseffektive produkter, bedre infrastruktur, økt grad av robotisering og digitalisering av samfunnet. Disse trenden vil skape høy etterspørsel etter DAT sine løsningene og tjenestene.

I dag ser vi at automatisering av prosesser stadig blir mer konkurransedyktig i forhold til manuelle prosesser, særlig i høykostland. Sagt på en annen måte så kan man si at arbeidskraft i vesten blir dyrere relativt til kapitalkostnadene, noe som gjør automatisering fordelaktig. Fremover vil roboter bli billigere, mens arbeidskraften sannsynligvis vil bli dyrere. Kan man f.eks. i Norge bytte ut en arbeidstaker som koster 500 000 i året, med en robot som krever en investering på 1 MNOK og som kan gjøre samme oppgave, så vil man som regel ønske å gjøre det. Generelt så har også utviklingen i automatiseringen ført til at noe av produksjon som tidligere ble flyttet til utviklingsland, nå kan flyttes hjem igjen til høykostlanden. Det er tydelig at markedet til DAT vil kunne bli stort fremover.

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */