Investing24H

Data Respons (DAT): Rettferdig priset eller ikke?

Kapitalstruktur/ Effektivitet + ulike andre forhold

I denne seksjonen skal vi undersøke DAT sin effektivitet når det kommer til å bruke kapitalen/eiendelene til å skape verdier. Generelt kan man på den ene siden ønske at et selskap har lav risiko, og dermed høy likviditet (mye kontanter) og lav gjeld. På den andre siden ønsker vi ikke at et selskap sløser med resursene. Et selskap som sitter med for mye kontanter bør vurdere å betale midlene ut til aksjonærene, istedenfor for å sitte med kontantene på balansen.

I slutten av Q3 så satt selskapet med MNOK 20 i kontanter (mot MNOK 23.5 i Q3-15). I Q3 hadde selskapet en kontantstrøm fra driften på MNOK 8.6 (13.1). De største kontraktmessige utslagene i kvartalet kom i forbindelse med oppkjøp. Oppkjøpene krevde en utbetaling på MNOK 90.9, kjøpet ble finansiert med lån. For både i år og i fjor så har selskapet betalt ut store utbytter på MNOK 48.6 (1.00 per aksje).

Utbyttene som selskapene betaler i dag overgår resultatene, og selskapet er avhengig av stekt utvikling i lønnsomheten fremover for at utbyttene skal kunne opprettholdes og eventuelt økes ytterligere. Den generelle utbyttepolitikken til selskapet er at minimum 50% av resultatet skal betales til aksjonærene, noe som betyr at selskapet de siste årene har ligget betydelig over minimumskravet.

DPS: Utbytte per aksje. ÅR er året utbytte betales. EPS(ÅR-1) er resultat per aksje året før, altså er 0.86 EPS for 2015. d er utbetalingsgraden. Selskapet har som mål om at d > 50%.

Kapitalstruktur (ÅR)

¨

Gjelden i selskapet har rent historisk vært svært lav, noe som muligens også ligger i naturen til denne typen virksomhet. Mye av kapitalen er humankapital og ikke i fysiske eiendeler, noe som gjør at man kan «rekruttere» kapitalen istedenfor å kjøpe den. Den siste tiden har i midlertidig selskapet begynt å gjøre større oppkjøp for å styrke selskapets tilstedeværelse i Europa. Oppkjøpene har krevd låneopptak, og det er grunn for å tro at selskapet fremover i større grad enn tidligere vil være lånefinansiert, særlig med tanke målet med tanke på målet om høye utbytter også fremover. Økt belåning vil nødvendigvis også øke risikoen.

Kapitalstruktur (Kvartalsnivå)

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */