Investing24H

Analyse: Er Strongpoint tilbake? (Q1/2019)

Finansiell utvikling: Nøkkeltall

I de følgende delene vil vi fokusere på Strongpoint sin finansielle utviklingen den siste tiden. Vi starter med å se på inntektene, før vi retter blikket mot marginene og resultatene. Under kan du se utvalgte nøkkeltall for den siste årene.

Nøkkeltall: Kvartalstall

Hentet fra Kvartalsrapport Q1/2019

Nøkkeltall: Årstall

Hentet fra Årsrapport 2018

Finansiell utvikling: Inntektene  

I denne delen ser vi nærmere på Strongpoint sine inntekter. Vi diskuterer først kort årsaken til inntektsfallet man så i 2017, før vi ser nærmere på hvordan selskapet igjen har klart øke inntektene. Avslutningsvis diskuterer vi inntektsforventningene fremover.  

Kvartalsinntekter

Hentet fra presentasjon Q1/2019  

Inntekter siste 12 måneder (TTM)

Hentet fra kvartalsrapport Q1/2019  

Segmentenes inntektsutvikling  

Hentet fra presentasjon Q1/2019  

2017: Svake nøkkelmarkeder

Inntekts- og resultatsvekkelsen i 2017 har vært diskutert i tidligere analyser, men noe gjentagelse kan være på sin plass.

Hovedsakelig skyldes svekkelsene i 2017 at selskapet sine nøkkelmarkeder (Sverige og Norge) hadde sett svært gode tider for kontanthåndteringsløsningene forut for 2017. Når (potensielle) kunder i nøkkelmarkedene i stor grad hadde tatt i bruk kontanthåndteringsløsninger fra Strongpoint eller konkurrentene, så var det naturlig at man ville få et fall i inntektene fra disse markedene.

Utfordringen til Strongpoint var at virksomheten var svært avhengig av kontanthåndteringsløsningene, samtidig som det var begrenset med virksomhet og salg utenfor nøkkelmarkedene. Resultatet ble svekkede inntekter og resultater i 2017.

2017: Svakt i hjemmemarkedene

Hentet fra Årsrapport 2017

2018: Nytt fokus og opptur  

Strongpoint har de siste årene gradvis forandret fokuset, noe som nok må sies å være hovedårsaken til den positive inntektsutviklingen man har sett siden Q2/2018. Fokuset den siste tiden har blant annet vært på å øke løsningsutvalget og vokse globalt. Selskapet sitt mål er å skape en global aktør som er i stand til å tilby et helt økosystem av innovative varehandelsløsninger.

2018: Sterkere globalt segment, og litt bedre i hjemmemarkedene i sum

Hentet fra Årsrapport 2018.*I 2018 hadde Norge fortsatt en liten nedgang, men forbedringer der i Q1. Sverige var betydelig sterkere i 2018, særlig når det kom til salg av egenutviklede løsninger. Kraftig vekst i andre geografiske markeder, som vil bli viktigere og viktigere fremover.

La oss kort se på noen av utviklingstrekkene de siste årene:

Økende fokus på Omnikanal-løsninger

Både tradisjonelle fysiske handelsaktører og rene netthandelsaktører har en del utfordringer. Flere av utfordringene er knyttet til konkurransen mellom de to aktørgruppene.

Tradisjonelle aktører må møte konkurransen fra e-handelaktørene, og da bør helst kunne utnytte sine fysiske lokaliseringer i denne konkurransen. For rene netthandelsaktører, så vil utfordringen blant annet være effektiv/rask levering av varene som kjøpes på nett.

Et selskap som tar sikte på å skape et økosystem av ulike innovative handelsløsninger, vil åpenbart også være avhengig av å kunne tilby løsninger som kan bidra til å binde den fysiske og digitale handelen sammen.

Strongpoint har det de siste årene gjort oppkjøp og utviklet løsninger som også skal gjøre selskapet svært relevant i en verden hvor e-handelen blir stadig viktigere. Utviklingen av hentestasjonen Click&Collect (CC) har sammen med kjøpet av svenske CUB Business Systems bidratt til at Strongpoint er godt posisjonert for vekst innenfor e-handelsløsninger.

Click&Collect

Utklipp fra Strongpoint.com

Nye produkter og forbedrede løsninger

Strongpoint sitt fokus på omnikanaler handler enkelt sagt om at selskapet må ha løsninger som er tilpasset forventningene som finnes i markedet, men det har også vært viktig å forbedre eksisterende løsninger, og utvikle nye løsninger som kan bidra til stryke selskapet sitt økosystem av løsninger:

Nye løsninger. Vi har allerede vært inne på CC-hentestasjonen, og den er nok også den viktigste helt nye løsningen de siste årene. Stasjonene har vært diskutert nøye i tidligere analyser, og vi vil derfor kun gi en kort presentasjon her.

Kort sagt gjør stasjonene det mulig for kunder å bestille (mat)varer på nett, og hente disse ferdig plukket i dagligvarebutikkene. Det er heller ingenting i veien for at hentestasjonene også kan tas i bruk av rene nettaktører, siden det ikke er noe i veien for at hentestasjonene kan plasseres ved bensinstasjoner, kollektivknutepunkter, osv.

Strongpoint har fått flere nøkkelkontrakter på hentestasjonene, og det er ventet at salget vil øke i årene fremover.

Forbedrede løsninger. Vi har i tidligere analyser vært inne på at Strongpoint er et resultat av en sammenslåing av mange ulike individuelle selskaper som tidligere individuelt stod for utviklingen og salget av løsningene som i dag er en del av Strongpoint sitt løsningsutvalg. Målet med å legge alle løsningene under en felles paraply var at man da kunne skape et sterkt økosystem av innovative butikkløsninger. Videre vil et bredt løsningsutvalg kunne bidra til mersalg og mer kostnadseffektivt salg, enn det som ville være tilfelle om løsningene måtte selges gjennom separate selskaper.

Mer langsiktige fordeler med en felles paraply vil være at man enklere vil kunne knytte de ulike løsningene sammen med en felles programvare. Det er her man er nå.

Strongpoint har tidligere presentert plattformen «Retail Suite (RS)». RS skal bidra til å knytte løsningene sammen, og vi har i tidligere analyser argumentert for at verdien av RS kan være undervurdert, siden plattformen på sikt bør kunne gi svært store muligheter for analyse og effektiv styring av butikkdriften. Det vil være vanskelig for konkurrenter å konkurrere mot Strongpoint sitt løsningsutvalg når disse er knyttet effektiv sammen gjennom en felles plattform.  

Siden selskapssammenslåingene så har også Strongpoint gravis presentert forbedrede løsninger. Et godt eksempel er f.eks. de tradisjonelle CashGuard-løsningene som på mange måter bygget selskapet.

Nye markeder for løsningene

Strongpoint sitt nøkkelmarked har historisk vært i Norden, men selskapet er nå i økende grad avhengig å vokse globalt. For selskaper som tar sikte på å skape et økosystem av innovative løsninger, så er det avgjørende at man vokser globalt, siden det både vil bidra til lavere enhetskostnader og skape inntektsvekst.  

Vi har tidligere vært inne på at selskapet i for liten grad hadde globale markeder som kunne ta unna for salgsnedgangen i Norden. I stor grad var Sverige/Norge foreløpig mettet for mange av Strongpoint og konkurrentenes løsninger, noe man nok skulle forutsatt, slik at man tidligere kunne fokusert på den globale veksten.

Globale Vekstmuligheter (sett i Mars 2018)

Hentet fra CMD 2018 -> Dermed ikke oppdatert. Strategien er altså å etablere seg med kontanthåndteringssystemer, før man siden forsøker å selge inn flere løsninger.

Hva er potensialet i Europa/verden? Det er «åpenbart» at løsninger som kan bidra til å effektivisere butikkdriften vil kunne selge bra i det nordiske markedet. Lønnskostnadene er høye i det nordiske markedet, og det er sånn sett en fordel desto mindre tid butikkansatte må bruke på å telle penger (CashGuard) og generelt stå i kassen (selvbetjeningskasser). I de nordiske landene, så vil det på grunn av høye lønnskostnader i mange tilfeller være fornuftig med en mer kapitalintensiv butikkdrift (investere i teknologi), og det er derfor ikke ulogisk at løsningene til Strongpoint nettopp har solgt bra i de nordiske markedene.

Fordelen til et selskap som har sitt utspring fra høykostmarkeder er at selskapet vil kunne ha en fordel ved at de kan stå klar til å levere løsningene når nye markeder kommet til det punktet hvor det er fornuftig å gjøre driften mer kapitalintensiv, selv om lønnskostnader selvsagt ikke er den eneste grunnen til å ta i bruk nye løsninger.  

I Europa/globalt ser man fortsatt at butikkdriften i stor grad er manuell, i tillegg til at kontantbruken fortsatt er stor. Høy kontantbruk, kombinert med manuell telling, gir åpenbart et stort potensial for Strongpoint sine kontanthåndteringsløsninger. Bruk av CashGuard-løsningene vil i mange tilfeller være lønnsomme selv med lave lønninger, siden lønnskostnadene knyttet til kontanthåndtering uansett vil kunne bli store når man bruker mye tid på det. Det at CashGuard-løsningene også gir sikrere håndtering av kontanter er selvsagt heller ingen ulempe.

Strongpoint har hatt et særlig fokus på å selge CashGuard-løsningene sine i stor europeiske land, noe som må sies være fornuftig. Det vil ofte være langt mer kostnadseffektivt å konsentrere seg om store land enn små land. Det er også fornuftig å først fokusere på å selge inn kontanthåndteringsløsningene, før man siden kan forsøke å selge inn ytterligere løsninger til kundene. CashGuard-løsningene er noe man lett kan se vil gjøre hverdagen enklere for butikkene, og noe som derfor bør være enklere å selge inn.        

Løsninger og salg i Europa

Hentet fra Årsrapport 2018

Eget salg, eller gjennom partnere? Som løsningstilbyder vil det alltid være et spørsmål om man selv skal stå for salget/servicen til kunden, eller om man heller skal benytte seg av partnere. Strongpoint er et forholdsvis lite selskap med et bredt løsningsutvalg. I Strongpoint sin posisjon, så taler mye for at man bør fokusere på å selge «mest mulig», heller enn å stå for hele verdikjeden selv. I markeder man allerede har en solid posisjon, så vil det selvsagt kunne være fornuftig å stå for hele verdikjeden selv (kostnadseffektivt), men i mange markeder vil det nok heller være fornuftig å benytte seg av partnere, noe også Strongpoint i stadig større grad gjør.

Strongpoint har hatt stor suksess med agentkonseptet «RoadRunners» i Spania, og nå utvides konseptet til Tyskland. Det vil også være naturlig at man vil se agentkonseptet i nye markeder i årene fremover. Agentkonseptet gjør at Strongpoint i større grad kan fokusere på å utvikle økosystemet sitt av løsninger, heller enn å fokusere på et bredt globalt salg. Høyere avsetning på løsningene vil bidra til kostnadsreduksjon, men også gi grunnlag for styring av økosystemet.  

Inntektsforventningene fremover?

Det er vår oppfatning at Strongpoint har stor fremtidige vekstmuligheter, og det er flere årsaker til:

For det første forbedrer og utvider selskapet stadig løsningsutvalget sitt, noe som styrker økosystemet. Selv om vekstmulighetene for de mer tradisjonelle kontanthåndteringsløsningene ikke er så stor i Norden, så vil ny løsninger, slik som hentestasjonene, bidra til at man også vil kunne oppnå en god vekst i de nordiske markedene.

For det andre har de tradisjonelle løsningene gode vekstmuligheter utenfor Norden, samtidig som det ser ut til at selskapet lykkes godt med sitt agentkonsept. Det er fornuftig å først selge inn kontanthåndteringsløsningene i de nye markedene, før man forsøker å selge inn ytterligere løsninger til eksisterende kunder.

Konkrete estimater for inntektsveksten?Det bør være fullt mulig å oppnå en årlig inntektsvekst på 10% eller mer de neste 5-7 årene, men utover at vi ser gode vekstmuligheter, så er det ikke gjort noen grundig estimering av konkrete vekstmuligheter.

I neste del ser vi på marginene og resultatene.

Følg Investing24H

/* ]]> */