Investing24H

Analyse: Er Strongpoint tilbake? (Q1/2019)

Marginer og resultater

I denne delen ser vi først nærmere på marginene og resultatene til selskapet den siste tiden, før vi så vurderer en mulig fremtidig utvikling.  

Historisk utvikling

Nedenfor har vi presentert en oversikt som viser resultatene og marginene for de siste tre årene, og Q1 i år og i fjor. Med tanke på at Strongpoint i år har tatt i bruk regnskapsstandarden IFRS 16, så er det naturlig at selskapet vil rapportere høyere EBITDA og høyere gjeld (IFRS 16 omhandler behandling av leiekontrakter). Ifølge selskapet så har overgangen til IFRS 16 en positiv EBITDA-effekt på rundt MNOK 5.7.  I denne analysen sammenligner vi ulike kvartaler og år, noe som gjør at det er naturlig å sammenligne Q1-18 med et Q1-2019 som er justert for den positive effekten knyttet til overgangen til IFRS 16.

Nøkkeltall med fokus på marginer og resultater (tall i tusen NOK)

Basert på den siste kvartalsrapporten og årsrapporten

Hvor bra er så tallene som selskapet har levert den siste tiden?

Årsresultatene. Som vi ser av oversikten over så var 2016 et svært bra år rent margin– og resultatmessig, noe som da også var årsaken til at selskapet kunne betale et ekstraordinært utbytte i starten av 2017. Generelt bør man ikke forvente at 2016-marginer skal være normalen, noe da også 2017 viste at det heller ikke var. 2017 var et svakt år, og vi har tidligere vært inne på hvorfor; foreløpig mettede hjemmemarkeder, uten at nye globale markeder stor klar til ta over veksten. I 2018 så man en klar forbedring rent inntektsmessig, men også marginene var i noe bedring.

Kvartalsresultatene.Q1-marginene var i fjor bedre enn marginene for året som helhet, og man bør derfor heller ikke forvente at marginene for 2019 blir bedre enn det man ser for Q1-19, men det er uansett klart at driften i selskapet er i bedring.

Hva skyldes forbedringene? Det er ifølge selskapet fire kilder til EBITDA-forbedringene. For det første så man en god utvikling for Retail Technology, man hadde også store leveranser og redusert garantikostnader for Cash Security, i tillegg så reduserte man kostnadene i henhold til et annonsert kostnadsoptimaliseringsprogram som tar sikte å redusere kostnadene med MNOK 30 fra og med 2019. Overgangen til IFRS 16 bidro også til å heve EBITDA, men dette har vi tidligere justert for, siden slike «forbedringer» ikke kan forklares med bedre drift.

Forventninger til marginene og resultatene i årene fremover?

La oss kort vurdere mulige kilder til fremtidige marginforbedringer. Enkelte av «kildene» har vært diskutert når vi så nærmere på inntektene, men vi vil her fokusere på de marginmessige innvirkningene.

Fokus på økosystemet

Som nevnt i tidligere analyser, så er Strongpoint sin fremtidige suksess avhengig av at man klarer å forbedre og utnytte et økosystem av innovative løsninger. Det sentrale er at man alltid er i forkant av kundenes behov, men samtidig må selvsagt også selskapet forbedre løsningene i henhold til kundens tilbakemeldinger. Et godt utvalg av løsninger er viktig, men verdien av løsningsutvalget er også at disse knyttes sammen, og det er her Retail Suite kommer inn.

Programvaren Retail Suite bør på sikt gi gode muligheter for å analysere og styre butikkdriften, og dermed bidra til effektivisering av driften. For Strongpoint er det helt avgjørende at man klarer å overbevise (potensielle) kunder om at den store verdien ligger i å ta i bruk flere av løsningene. Kort sagt bør man klare å overbevise kunden om at 1+1>2. Generelt er det nok fornuftig å først selge inn kontanthåndteringsløsningene, før man senere kan benytte kundekontakten til å selge inn flere av løsningene i økosystemet. Butikker som har tatt i bruk en stor andel av løsningene, bør ha forholdsvis høye byttekostnader («switching costs»), noe som vil gjøre Strongpoint sin posisjon forsvarbar. Resultatet av et sterkt økosystem av løsninger vil være at Strongpoint vil kunne nyte forholdsvis gode marginer i fremtiden.

Strongpoint: Et økosystem av løsninger

Utklipp fra CMD 2018

RoadRunners: Kostnadseffektivt globalt salg

Det finnes flere fordeler med å ha et helt økosystem av løsninger, og en av disse er at med et stort nok salg, så vil man kunne nyte gode marginer. Ulempen med å levere et helt økosystem av løsninger er at man vil ha forholdsvis svake marginer om salget ikke er stort nok. Hvorfor? Utviklingen av løsningsutvalget (økosystemet) krever store investeringer og gir høye faste kostnader. Det er avgjørende at man klarer å få høy nok avsetning på de løsningene om målet er gode marginer. For mange selskaper, så vil «høy nok avsetning» bety at man må satse på internasjonal vekst.

Strongpoint er et forholdsvis lite selskap, og for mindre selskaper så vil som regel bred internasjonal vekst være kostbart, og det er derfor helt avgjørende at man velger riktig vekststrategi. I Strongpoint sitt tilfelle vil man hovedsakelig ha valget mellom å selv stå for hele verdikjeden, eller å selge produktene gjennom partnere. For Strongpoint sin del så er det naturlig man fokuserer på utvikling av løsningsutvalget, siden det må sies å være kjernevirksomheten og det som gir størst verdiskapning, men det vil selvsagt alltid være et spørsmål om verdien av å selv stå for hele verdikjeden.

De siste årene har selskapet fokusert på å utvikle RoadRunners-konseptet, noe som kort sagt betyr at man i et økende antall land selger løsningene gjennom agenter. Fordelen med konseptet er at man reduserer kostnaden knyttet til å etablere og selge i nye land. Forutsetningen er at agentene har god opplæring om løsningene de selger, og selvsagt at det er gode intensiver for å selge, men også å yte god service til potensielle kunder. Det sentrale er at Strongpoint vil kunne utvikle et svært godt og kostnadseffektiv konsept, noe som muliggjør effektivt globalt salg.

Hvordan er det naturlig at salget i enkeltmarkeder vil utvikles?

På bakgrunn av etablering man har gjort tidligere, men også egne vurderinger, så er det naturlig at utviklingen av RoadRunners-konseptet i enkeltmarkeder vil følge en del mer eller mindre faste trinn.

Først vil man identifisere markeder hvor kontanthåndteringsløsningene potensielt vil kunne være kostnadseffektivt å installere for butikkene. Det sentrale er at lønnsnivået er høyt nok, at bruken av kontanter fortsatt er god, i tillegg så vil kriminalitetsnivået være et aktuelt vurderingsmoment (mye tyveri og ran, vil kunne gjøre løsningene mer lønnsomme). Alle de nevnte momentene trenger ikke være i like stor grad på plass i alle markeder for at det skal være lønnsomt å installere løsningene. I Norge er f.eks. ikke kontantbruken høy, men lønnskostnadene er høye, noe som gjør i stor grad gjør systemene lønnsomme i installere (De første systemene kom også når kontantbruken også var høyere her)  

Når man mener at et marked er attraktiv, så vil man starte å etablere agentkonseptet i det aktuelle markedet. Når nettverket har satt seg, og salget av kontantløsningene er over et gitt nivå, så er det naturlig å «fylle» på med andre løsningene i markedet. Fordelen når man fyller på med nye løsninger, er at butikkene da allerede vil være kjent med Strongpoint/agentene og løsningene de tilbyr, noe som videre bør bidra til å redusere salgsbarrierene.

Skulle man nå et betydelig salg i et aktuelt marked, så er det naturlig at Strongpoint selv vil vurdere å stå for salget og servicen i det aktuelle markedet. En betydelig omsetning knyttet til et marked, vil kunne gjøre eget salg lønnsomt.

Oppsummering marginer og resultater

Det er gode grunner for å tro at Strongpoint sine marginer ville kunne heves betydelig i årene fremover.

For det første vil et økende og kostnadseffektivt salg globalt bidra til høyere avsetning for selskapet sine løsninger, og økt produksjon/salg vil som regel også medføre en kostnadsreduksjon per enhet.

For det andre har selskapet hatt et høyt fokus på å bygge et økosystem av løsninger, hvor man i de ulike løsningene anvender mye av denne samme teknologien, noe som i seg selv vil gjøre selskapet mer effektivt.

For det tredje, så bør økosystemet i seg selv bidra til høyere marginer, i det minste på lengre sikt, når kundene i (forhåpentligvis) i økende grad tar i bruk hele Strongpoint sitt løsningsutvalg. I sum er det altså gode grunner for å tro at marginene vil øke i årene som kommer, men konkrete marginforbedringer er vanskelig å spå.

I neste del gjør vi en grov estimering og verdsettelse selskapet.

Følg Investing24H

/* ]]> */