Investing24H

Analyse: Er Strongpoint tilbake? (Q1/2019)

Estimering og verdsettelse

I denne delen gjør vi en grov estimering av den fremtidige utviklingen, noe som videre ledere til en enkel verdsettelse av Strongpoint.

Under har vi presentert estimering- og verdsettelsesmodellen. Vi kommenterer sentrale tall/vurderinger under modellen.

Estimering og verdsettelse

*En skal være klar over at vi har forsøkt å eliminere effekten av IFRS 16 i den videre utviklingen (bruker justerte tall). Bruken av en ny regnskapsstandard kan ikke sies å ha noen verdiskapende effekt. Når vi ikke legger til grunn IFRS 16, så vil åpenbart heller ikke estimatene kunne sammenlignes med de realiserte resultatene i årene fremover, noe som heller ikke er poenget med denne analysen. Målet med estimeringen er å komme frem til et grovt estimatet på verdien av selskapet i dag.  

Inntektsvekst. I modellen har vi valgt å legge til grunn en årlig inntektsvekst på 10% frem til 2025. Med forutsetning om at selskapet får fart på RoadRunners-konseptet, så bør det absolutt være mulig å oppnå svært god vekst i årene fremover. I sensitivitetsanalysen analysen under kan du se hvordan verdsettelsen endrer seg om man i årene fremover legger til grunn en annen inntektsvekst enn det vi har brukt i modellen over.

Etter 2025 legger vi til grunn en årlig inntektsvekst på 3%, noe som nok undervurder veksten i de første årene etter 2025, men over tid så vil det være vanskelig for et selskap å oppnå en vekst som er veldig mye høyere enn BNP. Generelt kan det være fornuftig å ha konservative forventninger til den langsiktige veksten, siden det er vanskelig å spå utviklingen langt inn i fremtiden. I verste fall så vil konservative forventninger gjøre at man undervurderer verdien av den evigvarende veksten (fase 2), men det kan være fornuftig å ha noe i «banken» om man skulle komme til å overvurdere marginene eller inntektene i fase 1 (en sikkerhetsmargin).

Marginene. Som nevnt tidligere, så ser vi i prediksjonen bort for IFRS 16, noe som gjør det enklere å sammenligne fremtidige og historiske marginer og resultater. Hvordan forventer vi så at marginene blir i årene fremover?

Marginer i 2019. Det er i 2019 at selskapet forventer at man skal se effekten av kostnadsprogrammet. Målet er en kostnadsoptimalisering på rundt MNOK 30, og allerede i Q1 har vi sett effekten av tiltakene. I denne prediksjonen har vi valgt å legge til grunn at selskapet faktisk i stor grad klarer å nå kostnadsmålene, men det er åpenbart ikke usannsynlig at noen av effektene oppnås noe senere enn 2019, men betydningen for verdsettelsen vil ikke være veldig stor om man bommer litt på tidspunktet for når selskapet oppnår gevinstene.

Marginer frem til og med 2025. Etter 2019 vil man forvente at man drar nytte av mer effektivt salg internasjonalt, et sterke økosystem, og generelle stordriftsfordeler (diskutert dette tidligere). Vi har lagt til grunn en gradvis bedring av marginene frem til 2025. En nettomargin på 5.40% bør være oppnåelig i 2025.

Diskonteringsfaktor (df). I modellen benytter vi en diskonteringsrate på 10%, men under vil du kunne se hvordan verdsettelsen vil variere med diskonteringsraten. Diskonteringsfaktoren er 1/dr.

Verdsettelsen

Fra estimerings- og verdsettelsesmodellen kom vi frem til at en verdsettelse på rundt 16-17 NOK/aksje kan være fornuftig i dag, men det er åpenbart at Strongpoint vil kunne ha en større verdi enn dette. Skulle marginutviklingenvise gode takter, samtidig som inntektsveksten holdes på et høyt nivå, så vil verdien av selskapet raskt kunne være 20 NOK/aksje. Nedenfor kan du se verdsettelsen av selskapet, gitt at man legger til grunn en annen inntektsvekst i fase 1 (frem til og med 2025), og en annen diskonteringsrate (risiko).

Sensitivitetsanalyse

Slutt

____________________________________

Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER

Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.

Følg Investing24H

/* ]]> */