Investing24H

Analyse Elkem (ELK): Klar for videre oppgang?

Kapitalmarkedsdagen: Betydelig potensial fremover

I denne delen er fokuset på selskapet sin kapitalmarkedsdagen (CMD) som ble holdt i november, og hva den eventuelt kan si om en mulig fremtidige utvikling for selskapet. Vi ser først kort på selskapet sin strategi og finansielle mål, før vi senere ser litt nærmere på noe av satsingsområdene som faktisk skal bidra til at en når de fremsatte målene.

Strategi: Fokus på megatrender, økende diversifisering og FoU

Overskriften sier vel det meste, men la oss kort se nærmere på Elkem-strategien.

Strategien i korte trekk  

Hentet fra CMD 2018

En fornuftig fremstilling av strategien kan også være:

Megatrender-> FoU -> Økende spesialisering -> Høye og Stabile marginer + Inntektsvekst

La oss se nærmere på hovedelementene i strategien:

Fokus på megatrender. Megatrender vil i denne sammenhengen i realitetene bety trender som vil vedvare over lang tid, og som kan vokse raskere enn bruttonasjonalproduktet. Ved å tilby produkter som er godt tilpasset disse trendene, så er målet at man skal sikre seg vedvarende høy vekst, men det forutsetter selvsagt at trendene faktisk utvikler seg slik som forventet.

Megatrender skaper behov  

Hentet fra CMD 2018

Fokus på FoU -> Spesialisering. Elkem vil til en viss grad rette FoU-kapasiteten inn mot å skape nye eller forbedrede produkter som er godt tilpasset megatrendene, men generelt vil det også handle om å skape mer spesialiserte produkter som er mer tilpasset mulige bruksområder.  

På den ene siden kan man tenke seg en kunde som anvender et produkt som er brukbart tilpasset bruksområde, men som langt ifra er perfekt. Skulle Elkem klare å skape et produkt som bygger på det eksisterende produktet, men som er bedre tilpasset det konkrete bruksområde, så er det åpenbart noe mange kunder vil være villig til betale mer for. Et bedre tilpasset produkt vil gi grunnlag for økte marginer, men det forutsetter at produksjonskostnadene ikke også er betydelig høyere (må forvente litt mindre effektiv produksjon med tanke på at volumet vil være mindre enn for et mer generelt produkt)  

På en annen side, så vil det selvsagt også være slik at man kan skape produkter med helt nye anvendelsesområder. Et nytt produkt som kan benyttes på et nytt område, vil åpenbart øke det reelle markedet for ens produkter.  

Høye og stabile marginer. Mer spesialiserte produkter vil typisk noe mindre konkurranse, og gitt at man produserer tilstrekkelig mange ulike produkter, så løper man samtidig ikke noen stor finansielle risiko knyttet til (midlertidig) bortfall eller reduksjon i etterspørselen etter enkeltprodukter. Totalt sett bør man forvente at spesialiseringsstrategien vil gi Elkem høyere og mer stabile marginer.

Mer stabile marginer bør gjøre det enklere å legge planer for den fremtidige utviklingen, siden man mest sannsynlig vil bruke mindre ressurser på å sikre virksomheten i kortsiktige nedgangsperioder. Mulighetene for mer og bedre langsiktig planlegging bør gi grunnlag for god langsiktig avkastning.

Det kan også legges til at mer stabile marginer bør redusere investorenes avkastningskrav, noe som isolert sett rettferdiggjør en høyere verdsettelse av selskapet.  

Høye og stabile marginer

Hentet fra CMD 2018

Følg Investing24H

/* ]]> */