Investing24H

Kitron og kapitalmarkedsdag (Mars 2019)

Mål om EBIT-margin på 7%

Selskapet har fortsatt som mål å ha en EBIT-margin på 7% i 2020, noe som åpenbart bør være innenfor rekkevidde med tanke på at man hadde en EBIT-margin på 6.2% i 2018, og forventningen om at man når en EBIT-margin på 6.2-6.6% i 2019 (se under)  

Historisk og estimert inntekts- og marginutvikling

Hentet fra CMD 2019

Fra og med 2020 til og med 2025 så har selskapet i utgangspunktet ikke noe mål om at EBIT-marginen skal øke utover 7%, men ledelsen har uttalt at man tror det bør være mulig å overgå 7%-målet.

Flere faktorer kan i årene fremover ha innvirkning på lønnsomheten/marginene til Kitron:

Positiv innvirkning:

Tyngdepunktet flyttes mot land med lavere kostnader. Generelt står fabrikkene utenfor Norden for en stadig økende andel av selskapets totale inntekter, noe som har vist seg å være en stor fordel rent marginmessig. Generelt har selskapet vært gode til å overføre kompetansen til den litauiske fabrikken som man har opparbeidet seg på de nordiske fabrikkene, skulle man også lykkes med sterk kompetanseoverføring til den nye polske fabrikken, så vil effekten vært svært viktig rent marginmessig.  

Den nye polske fabrikken

Hentet fra CMD 2019

Økt automatisering. Mer automatisering bidrar til å gjøre fabrikkene mer fleksible med hensyn på hvilke produkter man produserer, samtidig som automatiseringen gjør det enklere å håndtere variasjonene i etterspørselen. Fremover satser selskapet på å øke graden av automatisering, og da særlig på de fabrikkene som befinner seg i høykostland. Automatiseringen bør ha en positiv effekt på marginene frem mot 2025.

Økt automatisering

Hentet fra CMD 2019  

Generell innovasjon. Kitron har de siste årene tatt i bruk en rekke innovative løsninger, deriblant Augmentet Reality (AR) («Utvidet virkelighet) og Virtual Reality (VR).

AR bidrar blant annet til å effektivisere opplæringen, samtidig som AR forbedrer kvaliteten på produktene som produseres. Effektiv læring og mulighetene for effektiv ekstern digital støtte gjør det langt mer effektivt å utvikle et forholdsvis lite selskap. På den nye fabrikken i Polen vil f.eks. nye medarbeidere raskere kunne utføre nye operasjoner ved hjelp av AR, man har også muligheten til å be om støtte digitalt fra personell lokalisert andre steder i verden. AR bør bidra til at den polske fabrikken kommer raskere i full og effektiv drift.

VR på sine side gjør det enklere å planlegge produksjonen av nye produkter, siden man digitalt kan teste hvor effektiv produktene vil bevege seg gjennom de ulike stasjonene i fabrikkene. Det er liten tvil om at VR kan bidra til en effektivisering av fabrikkene, samtidig som man kan unngå feil før produktene når produksjonsfasen.

Teknologisk veikart

Augmented Reality (AR)  («Utvidet virkelighet»)

Hentet fra CMD 2019

Negativ innvirkning:

Nye fabrikker med midlertidig negativ effekt. Selv med støtte fra nyttig teknologi som VR og AR, så er det åpenbart at den nye fabrikken i Polen ikke vil være i full og effektiv drift i løpet av 2019. En del startutfordringer må påregnes, noe som kan ha en midlertidig negativ effekt på marginene til konsernet. På en annen side, så begynner selskapet sin virksomhet å bli så stor at man ikke bør forvente at den negative innvirkningen vil være for stor.

Det kan også nevnes at man også planlegger en del moderniseringer ved de andre fabrikker, noe som selvsagt også kan ha en midlertidig negativ effekt på selskapet sine marginer.

Mindre lønnsomme. Med tanke på den inntektsveksten som selskapet legger opp til, så er det naturlig å spørre seg om veksten vil bety at man også vil måtte akseptere kontrakter som er mindre lønnsomme? Generelt er det en naturlig utvikling at selskaper som lykkes blir for store for sitt nåværende segment, noe som ofte vil bety at man vil måtte skape vekst gjennom etablering i nye segmenter som ikke nødvendigvis er like gunstige/lønnsomme for selskapet.  

Det beste eksempelet på at høyt fokus på vekst kan medføre lave marginer finner man i detaljhandelen. Butikkjeder med suksess vil etter hvert som de vokser ofte presses til å etablere butikker på stadig mindre gunstig steder om de ønsker å opprettholde inntektsveksten.

Det er ikke unaturlig at også Kitron etter hvert må ta kontrakter som i utgangspunkter er mindre lønnsomme, gitt at målet er å opprettholde en sterk vekst, men det er også sannsynlig at selskapet vil være i stand til å utligne den negative effekten med økende stordriftsfordeler.

Svakere verdensøkonomi?Den fremtidige utviklingen i verdensøkonomien er i beste fall vanskelig å predikere, men det er åpenbart at et fall i den økonomiske veksten vil ha en negativ innvirkning på marginene og veksten til Kitron. På en annen side så bør det også nevnes at mange av kundene til Kitron ikke nødvendigvis er de som blir mest påvirket av fall i den generelle økonomien. Kitron sin økende diversifisering når det kommer til kunder og lokalisering av virksomheten, bør gjøre at selskapet vil være i stand til å klare seg forholdsvis godt i økonomiske nedgangstider.  

Økt konkurranse i bransjen? Ledelsen mener at Kitron sin posisjonering mot høy-kvalitetsprodukter gjør at de ikke opplever eller ikke vil oppleve veldig sterk konkurranse.

Kitron begynner også å bli en stor europeisk aktør i sin bransje, og generelt er konkurransesituasjonen langt bedre for de større selskapene (se under)

Det europeiske EMS-markedet

*Kitron er i dag på vei inn i gruppe 1

Hentet fra CMD 2019    

***

I sum bør det være gode muligheter for at ledelsens mål for EBIT-marginen kan overgås, men man bør ta høyde for at man nok også vil ha år hvor man vil ha større utfordringer med lønnsomheten.

I denne analysen velger vi å benytte oss av to ulike senarioer for marginutviklingen:

Nøytralt scenario (NOK 5000m i 2025, lineær vekst i EBIT-marginen mot 7%).Det nøytrale scenarioet bygger på det lineære scenarioet fra foregående analyse, rent bortsett fra at inntektsestimatet for år 2025 nå er NOK 5000m.

Optimistisk scenario (NOK 5000m i 2025, EBIT-marginutvikling på nivå med ledelsen forventninger). I dette scenarioet har man en EBIT-margin på 6.2-6.6% i 2019 (bruker 6.5%), og en EBIT-margin på 7% i hele perioden 2020-2025.

Vi gjør en verdsettelse med utgangspunkt i begge scenarioene.  

Følg Investing24H

/* ]]> */