Investing24H

Analyse av NEL Q4/2018

På Investing24h.com forsøker vi å følge hydrogenselskapet NEL relativt tett. Foregående analyse av NEL ble publisert i forbindelse med Nikola sin annonsering av «Nikola Tre», men selskapet har siden annonseringen publisert sin Q4/18-rapport, i tillegg til at selskapet har annonsert en rekke nye kontrakter/prosjekter.

I første del av denne analysen vil vi diskutere og presentere selskapet sin Q4-rapport. Har utviklingen de siste kvartalene vært som forventet?

I andre del diskuterer vi en rekke av kontraktene/prosjektene som NEL har annonsert den siste tiden.  

NEL sin finansielle utvikling

I denne delen fokuserer vi på NEL sin finansielle utviklingen den siste tiden. På den ene siden så er det åpenbart at NEL er i en kraftig vekstfase, og man vil da typisk ikke forvente at selskapet skal klare å levere positive resultater, noe da heller ikke NEL gjør. På en annen side, så vil det være fornuftig å undersøke om det er ting som rent finansielt kan tyde på at selskapet er i ferd med å bli lønnsomt. På sikt må man åpenbart forvente at selskapet skal være i stand til å finansiere virksomheten med internt genererte midler.

Oversikten under viser de mest sentrale nøkkeltallene for NEL, og tallene kan definitivt tyde på at selskapet er et godt stykke fra å bli lønnsomt. Fra 2017 til 2018 økte inntektene med rundt 62%, men dessverre så økte kostnadene enda raskere. NEL har de siste årene brukt store summer på bygge opp organisasjonen, øke produksjonskapasiteten, og forbedre/utvikle teknologien. Resultatet av ressursbruken har vært at man har sikret seg en svært sterk posisjon i markedet. Dessverre har mange av de største kontraktene og samarbeidsprosjektene enda ikke kommet til et punkt hvor de faktisk har en positiv innvirkning på selskapet sine resultater. Foreløpig har det mest vært kostnader forbundet med de største kontraktene/samarbeidsprosjektene.  

Nøkkeltall for 2018 og 2017  

*Inkluderer Ikke-gjentakende ramp-up kostnader

*Basert på kvartalstallene

**En egenkapitalinnhenting på NOK 462.7M ble gjennomført i januar 2019. Åpenbart ikke inkludert i 2018-tallene.

Man kan i utgangspunktet stille spørsmål om det er fornuftig å bruke så store ressurser på ytterligere teknologiutvikling og markedsaktivitet (i vid forstand)?

På den ene siden er faktum er at NEL allerede er kjent for å ha den mest konkurransedyktige teknologien, samtidig som selskapet allerede har sikret seg en rekke svært viktige kontrakter (f.eks. med Nikola).

På en annen side så er det viktig at selskapet klarer å opprettholde sitt nåværende fortrinn i et marked i vekst, samtidig gjør kontrakter/samarbeid med sentrale aktører at man blir mindre avhengig enkeltaktører i årene fremover. Det kan også nevnes at NEL foreløpig ikke har produksjonskapasitet til levere i forhold til det som ligger i de nåværende kontraktene, og av den grunn så er det helt nødvendig at selskapet bruker ressurser på å øke sin produksjonskapasitet. NEL sin nye fabrikk på Notodden har blitt diskutert i tidligere analyser.

Fremover bør man absolutt forvente at NEL vil måtte ha behov for ytterligere kapital. Selv om den siste kapitalinnhentingen var betydelig, så har man tross alt sett langt større relative kapitalinnhentinger tidligere (kapital som ble hentet inn relativt til selskapet sin markedsverdi). En mindre emisjon i relativ forstand, gjør at eksisterende aksjonærer blir mindre utvannet, noe som særlig er viktig for småaksjonærene som i liten grad har hatt mulighet til å delta i emisjonene.

Når NEL (forhåpentligvis) kommer i en posisjon der de går med overskudd, så vil det være logisk at selskapet i økende grad vil skaffe seg kapital gjennom låneopptak, noe som videre vil redusere behovet for ny innskutt egenkapital.

Generelt bør man ikke forvente at selskapet vil gå med overskudd før den nye fabrikken på Notodden er operasjonell, og man for alvor begynner å levere elektrolyser til Nikola. Fabrikken vil mangedoble selskapet sin produksjonskapasitet, og bidra til en kraftig kostnadsreduksjon.

I de neste delene vil fokusere på å diskutere noen av de viktigste nyhetene de siste månedene.  

Følg Investing24H

/* ]]> */