Investing24H

Analyse av Techstep – Januar2019

Verdsettelse

I denne delen gjør vi en verdsettelse basert på de tidligere utarbeidede estimatene. Verdsettelsesmodellen som anvendes har blitt brukt mange ganger tidligere, og modellen vil derfor ikke bli gjennomgått. To variabler bør i midlertidig drøftes nærmere:

Diskonteringsrate (risiko)

Diskonteringsraten skal benyttes i en verdsettelse bør reflektere risikoen forbundet med å investere i selskapet. Generelt bør man for eksempel ta hensyn til hvilke bransje det er snakk om, gjeldsnivå til selskapet, lønnsomheten, og den generelle stabiliteten til selskapet. Utover i analysen har mer og mer tydet på at Techstep kan være overvurdert, og da vil det også være interessant å se hvor lav diskonteringsrate som faktisk må til før selskapet vil fremstå som rettferdig priset (se sensitivitetsanalysen lengre ned på siden).

For Techstep har vi i modellen valgt å bruke en diskonteringsrate på 11%, noe som i forhold til risikoen kan fremstå som noe lavt, og da særlig i forhold til mange av de selskapene vi har vurdert tidligere.

Techstep har liten gjeld, men er på en annen side ikke særlig lønnsomt, noe som ikke er heldig i en situasjon hvor konkurransen i bransjen ser ut til å være økende.

Diskonteringsraten på 11% må altså vurderes som noe lav, men må også sees som et forsøk på å undersøke hvilke risiko markedet legger til grunn at selskapet har. Generelt bør man nok vurdere å benytte en høyere diskonteringsrate enn 11%.

I sensitivitetsanalysen lengre ned på siden, så kan du selv se hvordan verdsettelsen endrer seg om man anvender en høyere/lavere diskonteringsrate.

Årlig resultatvekst etter 2023

Et selskap vil sjeldent vokse veldig mye raskere enn BNP over tid. Nå skal det likevel sies at Techstep foreløpig er et forholdsvis lite selskap, noe som vil kunne tilsi at en relativt høy vekst kan opprettholdes i en forholdsvis lang tid.

I denne analysen har vi satt den årlige resultatveksten etter 2023 til 4%, noe som vil være høyere enn den forventede BNP-veksten. Årsaken til at det kan være fornuftig å anvende en litt høyere vekstsats er knyttet til at man forventer at Techstep faktisk vil kunne oppnå en årlig resultatvekst på over 4% i en del år etter 2023. Tross alt forventer man en resultatvekst på 14% i 2023, og det vil da vært logisk at veksten ikke umiddelbart vil falle ned mot 4%. Det kan også nevnes at resultater som oppnås i nærmere fremtid vil ha størst betydning for dagens verdsettelse av selskapet.

Det finnes også gode grunner for å anvende en høyere vekstrate enn 4%, særlig om man tror at det er mulig for å forholde en resultatvekst på over 10% et stykke inn i fremtiden. Forutsetningen i modellen om et kraftig fall i resultatveksten etter 2023 vil åpenbart kunne fremstå som i overkant negative, noe som videre vil kunne tale for en høyere vekstrate enn 4%.

Under verdsettelsesmodellen er det publisert en sensitivitetsanalyse som viser hvordan verdsettelsen av Techstep endrer seg når man legger til grunn andre vekstrater i tiden etter 2023    

Enkel verdsettelse av Techstep

Basert på egne estimater

Sensitivitetsanalyse

Basert på egne estimater

Diskusjon av verdsettelsen

Mye tyder i dag på at Techstep overpriset. Selv om man skulle anvende en høyere vekstrate for den evigvarende perioden etter 2023, så vil man ha utfordringer med å oppnå en verdsettelse som tilsvarer eller overgår dagens prising. Legger man i tillegg til man mest sannsynlig undervurderer den virkelige risikoen når man anvender en diskonteringsrate på 11%, så er det enda mindre som skulle tilsi at selskapet er underpriset.

Før man eventuelt investerer i et selskapet, så bør man helst se en positiv sikkerhetsmargin mellom verdsettelsen man gjør og selskapet sin pris i markedet. En slik sikkerhetsmargin finnes basert på analysen ikke her.

Selv om analysen tildeles anvender relativt grove estimater, så tyder altså lite på at selskapet i dag er undervurdert, men det betyr selvsagt ikke at fremtidige rapporter kan bidra til å redusere usikkerheten eller/og eller legge grunnlag for en vesentlig forbedring av estimatene. Tiden vil vise.

Følg Investing24H

/* ]]> */