PoLight ble notert på Oslo Børs i starten av oktober, og har i dag en verdsettelse på rundt MNOK 370 (lite selskap med lav aksjeomsetning). Selskapet har utviklet en autofokuslinse (TLens) som replikerer det menneskelige øye Linsen kan blant annet benyttes i mobiltelefoner, eller i andre enheter med behov for små innebygde kamera. Tilsynelatende virker teknologien lovende, men foreløpig er selskapet bare i utviklingsstadiet. Selskapet har som mål å få linsen inn i en eller flere mobiltelefoner innen 2020.
Det er åpenbart at risikoen ved å investere i selskapet er høy, men det kan likevel være interessant å se nærmere på selskapet. Står potensialet i forhold til risikoen?
I første del ser vi nærmere på hva det potensielle markedet trenger, før vi så ser hvordan PoLight sin TLens kan tilfredsstille disse behovene.I andre del vurderer vi en mulig fremtidig utvikling, før vi så ser nærmere på risikoene.
Markedet og hva de trenger
I denne delen ser vi nærmere på markedet for små kameralinser, og hvordan det aktuelle markedet er forventet å utvikle seg i årene fremover. I analysen vil vi hovedsakelig konsentrere oss om smarttelefonmarkedet, siden det åpenbart vil være det største markedet for kameralinsene, men også andre markeder vil bli diskutert.
Smarttelefoner
Kvaliteten på bildene som telefonene kan ta, vil som regel være et viktig vurderingsmoment når ulike telefoner skal sammenlignes, og telefonprodusentene konkurrerer av den grunn hardt om å levere de beste bildene. Et økende antall av produsentene har for å øke kvaliteten på bildene, begynt å ta i bruk flere kamera, og det vil også være slik at ulike typer kamera vil kunne ha ulike anvendelsesområder. Et økende antall kamera har gitt produsentene flere utfordringer, og kanskje da særlig kameraene på forsiden. La oss på noen av utfordringene.
Utfordringer knyttet til plass og plassering. Tidligere dekket ikke skjermene hele forsiden på telefonene, noe som gav plass for både kamera og høyttaler. I dag ser man at stadig flere produsenter har skjermer som dekker en svært stor andel av forsiden, noe som gir begrenset med plass for kamera(er) og høyttaler. En løsning som mange produsenter har valgt er å legge inn en såkalt «notch» øverst på forsiden av telefonene, hvor man plasserer kamera, høyttaler, og eventuelt noe mer. Rent designmessig så er sjeldent en notch optimalt, men for mange produsenter og kunder, så vil nok en slik løsning være noe man kan akseptere.
Enkelte produsenter som Samsung har (foreløpig) vært mer skeptiske til å ta i bruk «notch»-løsningen, og det har vært spekulert i om selskapet har planer om å plassere både høyttaler og kamera(er) under skjermen! Uavhengig av valg av løsning, så er det åpenbare at produsentene «ønsker» seg mindre kameraer, og da helst kameraer som har kvaliteter som gjør man kan redusere antallet kamera.
Nye (Google) Pixel 3 XL med en relativt heftig notch
Kilde. phonearena.com
Flere kamera krever mer strøm, noe som videre krever større batterier. Mobiltelefonene skal helst være både tynne og lette, samtidig krever en stor skjerm, stadig flere kamera, og generelt kraftigere telefoner, også mer strøm. Større strømforbruk vil normalt også kreve et større og tyngre batteri, siden telefonene helst skal også skal ha en fornuftig brukstid før de må lades. Siden produsentene også ønsker at telefonene skal være lette og tynne, så vil man helst begrense størrelsen på batteriene, noe som videre skaper sterke intensiver for å redusere strømforbruket. Det synes åpenbart at selskapene ønsker seg kamera(er) som er mest mulig strømeffektive.
Dagens teknologi og dens utfordringer
Q3-presentasjon
Andre bruksområder for små kameralinser
Smarttelefoner vil åpenbart ikke være det eneste nytteområde for små, og forholdsvis energieffektive kamera. Det vil også være behov for små energieffektive kamera andre steder. La oss kort se på noen av disse andre bruksområdene:
Smartklokker. Foreløpig finnes det ikke smartklokker med kamera, men gitt at kameraene kan bli tilstrekkelig små og energieffektive, så kan det være aktuelt å implementere et kamera i klokkene. Kamera i klokkene vil for eksempel muliggjøre videosamtaler.
AR-briller (Augmented Reality, eller utvidet virkelighet).Det er ventet at markedet for AR-teknologi vil øke kraftig i fremtiden, men det er nok kanskje særlig AR-briller som vil oppnå de store salgstallene. Brillene vil ha behov for energieffektive kamera, og da kanskje særlig kamera som er i stand til å ha «alt i fokus».
Les mer om AR-teknologi her
Droner. Droner vil ha behov for kamera, og disse bør helst både være lette og energieffektive.
Selvkjørende kjøretøyer, men også ulike typer industrier kan også ha bruk for mange små og energieffektive kamera som kan levere bra bildekvalitet.