Investing24H

Analyse: Strongpoint (STRONG)

Sentiment/Momentum

I de foregående seksjonene har vi tatt for oss kvaliteten og verdsettelsen til SP, men man vil som regel også ta en vurdering av sentimentet rundt en aksje. En aksje med høy kvalitet og lav verdsettelse vil i utgangspunktet være et godt kjøp, men det kan ofte være frustrerende (og kostbart) hvis en må vente lang tid før aksjen begynner å stige. Dette kan ofte være tilfellet hvis det tar lang tid før resten av markedet oppfatter den «riktige» verdien til aksjen.

Man kan gjøre flere undersøkelser for å unngå å kjøpe «døde aksjer», man kan f.eks. vurdere om aksjen har moment i kursutviklingen (positiv prisindeks for flere perioder), om det har kommet positive nyheter i det siste, hvor avhengig er insiderne (lederne) av kursutviklingen, hvem som er eierne i selskapet. Vi vil i det følgende vurdere noen av disse tingene.

Annonse:

Pris- og multippelutvikling

I denne seksjonen vil man se nærmere på prisutviklingen, og sammenligne denne med utviklingen i noen viktige prisingsmultipler. Prismultiplene vi ser på er P/S, P/B og P/E, dvs. noen av de vanligste.

Diagram: Utvikling i Pris og P/S de siste 2-3 årene

P/S er merket oransje og har akse på høyre side, mens Prisen er blå og har akse på venstresiden.

Ut fra diagrammet ser man at prisen har positiv utvikling på 1-årsbasis og på 2-årsbasis. Toppnoteringen for prisen de siste årene ble satt rundt årsskiftet. Etter en korreksjon så har prisen ligget mellom 10-12 kroner per aksje.

P/Salg har omtrent opplevd den samme utviklingen som prisen (ikke helt uventet siden prisen er i telleren). I utgangspunktet ønsker man å betale minst mulig per krone som selskapet har i inntekter, men siden prisen og P/S nødvendigvis ofte er korrelerte er det som regel mest interessant å se hvor stabilt P/S holder seg.  Et P/S nivå som holder seg stabilt med stigende priser, vil fortelle oss at salget stiger omtrent like raskt som prisen, noe som i seg selv er bra. Optimalt så ønsker man at P/S synker, noe som vil si at salget øker raskere enn prisen (evt. faller saktere enn prisen).

Bruddet i kurven skyldes at selskapet hadde negative resultater.

P/Resultat (eller P/overskudd siden man ikke beregner P/E for negative verdier) forteller omtrent den samme historien som P/S, men har dog en litt mer interessant utvikling.  P/E ligger i dag i området rundt 10 noe som i seg selv om sies å være billig for et selskap med så pass interessante muligheter fremover. Utviklingen tyder på at prisingen ikke har holdt følge med resultatene som selskapet har levert.

P/Bokførte Verdier har også opplevd samme utviklingen som P/E og P/S, men man kan si at P/B i enda større grad har hold følge med prisen. Verdiskapende virksomheter vil ha P/B>1, siden slike virksomheter vil ha en verdi som er høyere enn de bokførte verdiene. Verdifokuserte investorer vil foretrekke lav P/B. Mange av disse investorene vil ønske å investere i virksomheter med P/B <1, men virksomheter med P/B < 3.0 blir ofte også karakterisert som verdiselskaper (i det minste internasjonalt).  Basert på P/B og vekstpotensial må SP fortsatt kunne sies å være fornuftig priset.

Annonse:

Eierskap

Eierskapet i et selskap forteller noe om interessen rundt et selskap. Er strategiske eiere eller er dyktige profesjonelle forvaltere aksjonærer i selskapet?

De 20 største eierne i StrongPoint

Kilde: StrongPoint.com. Hentet 29.10.2016

Det er ikke så mye å si om aksjonærlisten. Gründer Pinnås er den største eieren, samtidig så ser man at sentrale personer i ledelsen eieren en større andel av aksjene. Mange av aksjonærene har kommet inn som følge av oppkjøp (oppgjør i aksjer).  Man finner også en del fond blant eierne.

Den generelle vurderingen er at ingen har «full kontroll» på selskapet, noe som må sies å være bra for de andre aksjonærene. Sentrale personer i ledelsen har allokert en stor del av verdiene sine til selskapet, noe som gjør man kan si at de er i samme «båt» som de andre aksjonærene.

Eierskapet i selskapet blir vurdert som positivt.

Annonse:

Innsidere/Kompensasjon

Generelt er den totale kompensasjonen til ledelsen delvis avhengig av utviklingen i selskapet (men ikke aksjekursen direkte). Bonusene for et gitt år bestemmes etter hvor godt selskapet leverer i forhold til hva som er budsjettert. Bonusene tar utgangspunkt i utviklingen i EBITDA, Salgsinntekter, og vekst.

Kompensasjon til ledelsen

Kilde: StrongPoint, Årsrapport 2015, Note 9

Generelt bør man som investor ønske at kompensasjonene til ledelsene i et selskap i størst mulig grad er avhengig av den langsiktige utviklingen til aksjekursen. Opsjoner kan således fungere bra.  I SP har de fleste i ledelsen/styret forholdvis store aksjeposter, slik at man kan si at de i stor grad er avhengig av utviklingen i aksjekursen, noe som reduserer behovet for opsjoner. Ledelsen har også muligheter til å kjøpe aksjer til en verdi opp til 500 000, med en rabatt på 20%. Andre ansatte kan kjøpe aksjer for en verdi opptil 20 000, med en rabatt på 20%. Man kan konkludere med at både ledelsen, men også andre ansatte er tjent med at aksjeprisen øker.

Antall aksjer eid av ledelsen og styremedlemmer

Kilde: StrongPoint, Årsrapport 2015, Note 9 (kan være endringer siden 31.12.15)

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */