Investing24H

Analyse: Strongpoint (STRONG)

Effektivitet

Tallene i oversiktene under er hovedsakelig relatert til hvor effektivt SP er. Tallene er generelt positiv lesning. Omløpshastigheten til eiendelene (Asset Turnover) har generelt opplevd en positiv trend de siste årene, noe som forteller oss at selskapet utnytter eiendelene eller kapitalen stadig bedre. For 2015 genererte man 1.78 kroner per krone eiendel, mens tilsvarende for de siste 4 kvartalene er 1.75.  

Størrelsen på kundefordringene, leverandørgjelden og varelageret er viktig for de fleste bedrifter. På den en siden ønsker man lave kundefordringer (at kundene betaler raskt), høy leverandørgjeld (lang betalingstid, så lenge det ikke koster noe. Hvis leverandørene krever (høye) renter vil selvsagt situasjonen være annerledes), og lavt varelager (mindre varer gir lavere lagringskostnader og krever mindre arbeidskapital, noe som reduserer effektivitet i bruken av kapitalen). På den andre vil svært lave kundefordringer kunne indikere for kort betalingstid, høy leverandørgjeld kan indikere betalingsproblemer, og lavt varelager kan gi problemer hvis det oppstår leveringsproblemer fra leverandørene.  

Annonse:

Ulike nøkkeltall på Årsnivå

Sammenhengen mellom kundefordringer (Days Sales Outstanding, DSO), leverandørgjelden (Days Acc. Payable, DAP) og varelageret (Days Inventory, DI) er Cash Conversion Cycle (CCC) som sier noe om hvor lang tid (i dager) det tar å konvertere kontantene som brukes i de nevnte aktivitetene tilbake til kontanter igjen.  Sammenhengen er som følger:

CCC = DSO+DI-DAP

En CCC som stiger vil kunne være et signal på at bedriften vil kunne kontantstrømproblemer, mens en nedadgående trend vil kunne indikere en bedring i kontantstrømmen.

Ulike nøkkeltall på kvartalsnivå

Generelt har de fleste bedrifter som produserer noe et mål om å redusere CCC. SP har en CCC på rundt 67 dager for 2015, noe som må sies å være bra når CCC for de siste årene har vært godt over 100 dager. Leverandørgjelden og kundefordringene i dager er omtrent like, noe som ikke er så veldig ulikt hva man finner i mange andre bransjer/sektorer hvor kundene og leverandørene stort sett er andre bedrifter og ikke privatkunder. Bedriften opererer generelt med tilsvarende betalingstid.

Varelageret ble kraftig redusert i antall dager fra 2014 til 2015, reduksjonen var på rundt 20 dager. For 2015 så hadde man en omløpstid på varelageret på rundt 64 dager, noe som har økt litt frem til Q3 2016. Generelt vil man forvente at størrelsen på varelageret er avhengig av hvor komplekse produkter man produserer, og hvor stort volumet er. Lavt volum og høy kompleksitet vil ofte kreve et relativt stort varelageret, siden man da f.eks. vil være avhengig av å ha et relativt sett stort sikkerhetslager av ulike kommenter for å unngå produksjonstopp. Produktene som SP produserer kan ikke sies å være enkle, men volumet er relativt høyt, noe som indikerer at man sannsynligvis kunne trenge et relativt moderat sikkerhetslager i forhold til omsetningen.

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */